Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Social
Horoscop
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24800
De la 07 Ianuarie 2003
122884867

Aleşii locali au votat noul regulament de circulaţie în Botoşani

  • 29 July 2009, 23:00
Ieri, consilierii locali au aprobat noul regulament de organizare a circulaţiei rutiere în municipiul Botoşani şi măsurile aplicabile în cazul parcărilor neregulamentare pe domeniul public sau privat. Înainte de a se da drumul la dezbateri pe seama regulamentului, aleşilor locali le-a fost prezentat rezultatul unui sondaj comandat de municipalitate şi firma Hy Speed Recovery unei firme ieşene, respectiv SC Pragma SRL Iaşi. Sondaj făcut pe un eşantion de 848 persoane din 4 zone ale municipiului, menit să arate că aplicarea regulamentului a fost şi este eficientă.
De când a intrat în vigoare regulamentul, 40,9% din cei chestionaţi au răspuns că au fost afectaţi, în sensul că au suportat consecinţele aplicării regulamentului. Nu toţi subiecţii chestionaţi în sine, ci persoane de familie sau prieteni apropiaţi. Un procent de 56,2% au răspuns că nu au fost afectaţi, iar restul s-au abţinut să comenteze.
Viceprimarul Florin Ghiorghiţă a evidenţiat că proiectul însumează alte trei proiecte de hotărâre care au fost aprobate de Consiliile Locale trecute. „Am îmbunătăţit semnificativ aceste regulamente în urma activităţii ce s-a desfăşurat în ultimii an. Am încercat să eliminăm pe cât posibil ceea ce a fost rău în activitatea acelor regulamente. Ieri a avut loc dezbaterea publică şi noul regulament a fost publicat cu 30 zile înainte. Am introdus toate amendamentele cu care au venit consilierii şi grupul de reprezentanţi ai PNL”, a spus Florin Ghiorghiţă. Cu toate astea, tot s-au găsit consilieri care să vină cu obiecţii, social democratul Gheorghe Vâzdoagă declarându-şi nemulţumirea vizavi de prezenţa poliţistului comunitar lângă reprezentanţii firmei. „Se reintroduce ideea că poliţia comunitară trebuie să fie dădaca firmei ce a câştigat licitaţia. Un amendament prevede că doi poliţişti comunitari vor însoţi permanent firma operatoare. O asemenea măsură dacă noi o adoptăm astăzi, vom transforma această operaţiune într-o vânătoare. Este într-adevăr benefică, a fluidizat circulaţia pe străzi, dar mi-e greu să cred că 80 % din populaţia municipiului este entuziasmată de ea, aşa cum reiese din sondaj. Poliţia Comunitară trebuie să anunţe operatorul să vină să-şi facă treaba, nu să stea la pândă împreună, poate, poate, greşeşte careva. Vreau un singur lucru, să dispară această imagine a poliţistului comunitar stând în maşină cu operatorul şi alergând pe străzile Botoşaniului după oameni care parchează neregulamentar”, a scos în evidenţă Gheorghe Vâzdoagă.
Primarul Cătălin Flutur a ţinut să explice că nu s-a înţeles bine amendamentul. În sensul că Poliţia Comunitară obligatoriu trebuie să asiste la acţiunile operatorului. După ce agentul constatator, fie că e de la Poliţia Comunitară, de la Poliţia Rutieră sau de la Compartimentul de Transporturi din cadrul Primăriei solicită prezenţa firmei, obligatoriu firma nu face acţiunea decât însoţită de doi agenţi comunitari, dar nu umblă cu operatorul.
„Le mai sare muştarul la unii şi dacă nu e poliţistul o încurcă firma. Ideea e ca operatorul să nu facă blocare sau ridicare fără prezenţa agentului constatator fiindcă apoi se dezvoltă abuz din partea firmei. Sunt însoţiţi şi verificaţi în acelaşi timp de poliţistul comunitar. Regulamentul este pentru cei care încalcă legea”, a subliniat primarul Flutur. Consilierul social democrat Florin Pietraru s-a plâns la rândul său că se stă la pândă în zonele aglomerate, el însuşi fiind amendat.
„Fiind aglomeraţie, îşi zic: Hai să-i belim! Cei de la Poliţia Comunitară sunt extrem de aroganţi. Se vede pe faţa lor că au un pact cu angajaţii firmei. Şi eu am fost amendat şi am plătit”, a spus consilierul Pietraru, recunoscând totuşi că a încălcat legea. Lucru care denotă încă o dată, că nu se face rabat pentru nimeni, fie el poliţist, judecător, reprezentant mass media, şeful Poliţiei, executor judecătoresc, fie ales local. Dacă greşeşti, plăteşti şi aşa e şi firesc.
În rest, nu au fost obiecţii, ci doar unele atenţionări vizavi de cota încasată de Primărie din taxa la parcomate, consilierul Simion Drelciuc (PSD) sugerând că nu ar fi rău ca cei 15 % din sumă să fie luaţi şi din abonamente. În final, regulamentul a fost aprobat, doar cu două abţineri, una fiind a veşnicului nemulţumit Florin Egner. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Astăzi va avea loc asaltul lui Ciubotaru şi Ciobanu asupra lui Liviu Conţac
Horoscop
Iavorenciuc acuză lipsa terenurilor de joacă
Liberalii vor sta cu ochii pe Hy Speed Recovery
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog