Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Religie
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20751
De la 07 Ianuarie 2003
76800167

Alex Dima îi prezintă pe copiii care dau lecţii parlamentarilor

  • 28 November 2007, 23:00
La Ştirile Pro Tv din 1 decembrie, când Pro Tv împlineşte 12 ani, Alex Dima le vorbeşte telespectatorilor despre povestea unor copii încercaţi de soartă, care dau adevărate lecţii de viaţă celor mari. După ce a prezentat în cadrul campaniei ”Tu ştii ce mai face copilul tau?” cazul copiilor din Fâstâci, care învaţă într-o şcoala aflată în ruină, cu toate că s-au investit în ea 15 miliarde de lei vechi, Pro Tv îi ajută pe aceşti micuţi curajoşi să vină la Bucureşti pentru a sta de vorbă cu politicienii. ”Situaţia elevilor de la Fâstâci este greu de descris”, povesteşte Alex Dima, care i-a cunoscut chiar în şcoala lor. ”70 de copii sunt chinuiţi în fiecare zi într-o şcoală în care e mai frig decât afară, sub un tavan care stă să pice, într-o şcoală care arată ca după bombardament.” Micuţii însă au luat atitudine şi s-au hotărât să reacţioneze faţă de această situaţie. Şi-au trecut problemele pe hârtie, iar Ştirile Pro Tv i-au ajutat să se faca auziţi, aducându-i la Bucureşti. ”La Ministerul Învăţământului nu am reuşit să intram, însă am fost primiţi de preşedintele Camerei Deputaţilor”, spune Alex Dima. ”Pe holul Parlamentului s-au întâlnit cu mai mulţi deputaţi. Toţi au fost impresionaţi de puştii din Fâstâci şi scandalizaţi de condiţiile în care învaţă. Au luat scrisorile lor, şi-au pus ochelarii, au mormăit câte ceva ... şi să vedem”, speră Alex, care crede în efortul şi curajul acestor copii. ”Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a ajuns la Fâstâci săptămâna trecuta. De altfel, de când Ştirile Pro Tv au ajuns acolo, satul Fâstâci a devenit loc de promenadă pentru maşinile de teren cu numere oficiale. Să sperăm că efortul acestor copii nu a fost în zadar”, a mai spus corespondentul Ştirilor Pro Tv.
Întrebat ce l-a impresionat cel mai mult la povestea acestor micuţi, Alex Dima îşi aminteşte de Ştefănel, un puşti de 14 ani. ”Nu-i dai însă mai mult de 10 ani. Învaţă la lumina lumânărilor pentru că dintr-o eroare a autorităţilor locale, de mai mulţi ani, părinţii săi nu au reuşit să se racordeze la reţeaua electrică. Ştefănel e probabil cel mai bun copil din şcoală. Are atitudine, gândeşte ca un om mare şi, mai mult, spune ce gândeşte. Am fost cu el şi la Parlament şi la primar si la minister. Nu se teme de nimic, îşi spune fără menajamente problemele. Ştie că la Fâstâci s-a furat. De altfel, ajuns la Parlament, mi-a spus că dacă s-ar fi construit acea clădire la ei în sat şi acum erau muncitorii la fundaţie.”
Ce au de învăţat cei mari din exemplul pe care îl dau aceşti copii? ”Multe”, spune Alex Dima. ”În primul rând, atitudinea. Adulţii trebuie să se uite la aceşti copii care la doar 12-13 ani s-au săturat de indiferenţa celor mari şi s-au făcut auziţi. În al doilea rând, ei vin cu soluţii. Au văzut ce se întâmplă în jurul lor şi propun rezolvări. Şi, în al treilea rând, nu s-au sfiit să vină în Parlament şi să-i tragă la răspundere pe aleşi pentru nepăsarea lor faţă de problemele unor elevi.”
Marius Lăcătuş este protagonistul unei alte poveşti emoţionante, pe care telespectatorii Ştirilor Pro Tv o vor vedea tot sâmbătă, 1 decembrie. Are 12 ani şi este internat la casa de copii ”Sfântul Sava” din Caracal pentru că mamă nu mai are, iar tatăl a ajuns cerşetor. Acum 10 ani, când mama lui Marius a murit, familia s-a destrămat. Tatăl, un mare fotbalist al Caracalului, s-a apucat de băutură şi în scurt timp a fost dat afară de la serviciu. Multă vreme casa lui Marius au fost străzile şi canalele. La 2 ani copilul a fost abandonat lângă un gard şi a ajuns la oferfelinat. Ciudată întamplare, Marius a fost cazat în aceeaşi camera cu Gheorghe Hagi, un copil cu poveste la fel de tristă. Amândoi iubesc fotbalul şi poate nu întâmplător poartă numele a doi dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti români.
Ştirile Pro Tv i-au ajutat pe puşti să ajungă chiar în biroul lui Marius Lăcătuş. Însoţiti de Alex Dima, copiii au stat de vorbă cu idolul lor, au văzut stadionul şi au făcut câteva driblinguri. ”Să sperăm că într-o buna zi, cei doi copii vor ajunge să joace pe acel stadion. Amândoi iubesc fotbalul şi au şanse să ajungă mari sportivi. Viitorul lor depinde însă de multe lucruri”, crede Alex. Povestea tristă a micuţilor fotbalişti este însă o lecţie de viaţă. ”Avem ce învăţa de la ei”, mărturiseşte corespondentul Ştirilor Pro Tv. ”În primul rând au reuşit să depăşească suferinţa şi să-şi stabilească priorităţile: fotbalul. Depinde acum de educatori, de profesori, de autorităţi, de noi toţi în ultimă instanţă dacă aceşti copii vor avea un viitor.” (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos
Consilierii judeţeni au dat start declinului Feliciei Mihai
Instituţia Prefectului vrea să lucreze conform standardelor europene
Primarul Flutur luptă cu mentalitatea botoşănenilor
Nedreptăţi juridice imposibil de pedepsit
Ioan Rotundu
Prefectul Sorescu încă nu s-a hotărât de partea cui să treacă
Municipalitatea pregăteşte sărbătorile iernii
CJ a suplimentat suma de bani pentru UMS Suharău
Prefectul a intrat ieri în Penitenciarul Botoşani
La Frumuşica, politica pumnului în gură revine în actualitate
Incendiu de la un coş deteriorat
Ofertă atractivă pentru a munci în Germania
Constantinescu calcă în bătătura lui Ţiprigan
SIP îndrumă LSI să-şi informeze doar proprii membri de sindicat
Azi, inspectori pentru protecţia consumatorului vor fi testaţi
SIP şi LSI continuă să se şicaneze reciproc
În locul grevei, comisarii Gărzii de Mediu au preferat controlul
Stirile PRO Tv au editii speciale
Filmele bune sunt la Pro Tv
Horoscop
Sadism marinăresc
Sunaţi-o, e tânără şi dornică de muncă!
Datini şi tradiţii de Sfântul Andrei
Românul şi duioşia
Bitoci
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă