Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14901
De la 07 Ianuarie 2003
111283235

Alianta Medicilor, observatii despre OUG privind salarizarea bugetarilor:

  • Nu este vorba de mariri semnificative, cum asteapta angajatii/ Ramane problema conditiilor de munca
  • 18 May 2016, 23:00
Alianta Medicilor saluta masurile asumate de Guvern prin ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor insa face si cateva observatii privind aceasta initiativa, notand ca exista categorii de personal medical care nu beneficiaza de aceste masuri. Totodata, Alianta Medicilor precizeaza ca nu este vorba despre mariri salariale semnificative, asa cum asteapta angajatii din sistem, si avertizeaza ca nu atat salariile sunt problema cat conditiile de munca, in special lipsa recuperarii dupa garzi, faptul ca acestea nu sunt considerate vechime de munca sau ore suplimentare, sau dificultatile intampinate de medicii tineri in ceea ce priveste accesul in sistem.
"Toata lumea pare nemultumita de Sanatate. Dar de undeva trebuie sa pornim. Ce loc isi gaseste principiul solidaritatii in aceasta nemultumire in conditiile in care salariul mediu in sectorul Sanatate este cel mai mic dintre toate sectoarele bugetare?", intreaba Alianta Medicilor intr-un comunicat de presa, facand trimitere la diviziunile provocate de OUG privind salarizarea bugetarilor, in care Sanatatea este asumata ca prioritate de catre Guvern.
Alianta Medicilor noteaza ca nu se poate ca un sector sa devina prioritar fara o minima investitie in personal.
"Desi nu toata lumea este multumita, nu putem decat saluta initiativa asumata de Guvernul Romaniei, prin acesta ordonanta", arata sursa citata.
Alianta Medicilor face insa si cateva observatii:
Exista categorii de personal medical care nu beneficiaza de aceste masuri.
Potrivit sursei citate, medicii de familie, medicii specialisti din ambulatoriu si personalul medical contractual din cabinetele acestora nu beneficiaza de aceste masuri, asa cum nu a beneficiat nici de cresterile de 25%, de anul trecut. Aceste categorii sunt in contract direct cu Casa Nationala de Asiguraride Sanatate si functioneaza in regim privat. Organizatia propune si o solutie - negocierea contractului-cadru, care sa permita rezolvarea acestor inegalitati de finantare.
Nu sunt mariri semnificative, asa cum angajatii din sistem asteapta, noteaza Alianta Medicilor.
"E drept, poate e dificil de gasit finantarea adecvata. In acest context, imi permit sa repet o idee: sistemul e prost gospodarit. Multi bani sunt cheltuiti fara o finalitate concreta, ci pentru a sustine afaceri dubioase, dupa cum vedem in cazul HexiPharma", se arata in comunicat. Alianta Medicilor arata ca investitia in resursa umana, mai ales in Sanatate, "este cea mai rentabila", adaugand ca "in medicina, importanta cea mai mare in tratamentul unui pacient nu o au nici aparatele, nici analizele, nici medicamentele, ci oamenii care pun diagnosticul si duc la capat tratamentul".
Organizatia mai arata ca "nu neaparat salariile sunt problema. La prima vedere asa pare. In esenta, stau conditiile de munca".
Astfel, potrivit sursei citate, medicii din Romania fac garzi de 31 de ore, fara niciun fel de recuperare, fara a fi considerate vechime in munca sau ore suplimentare. Calculul si aplicarea sporurilor sunt de multe ori fara logica. Mai mult, perspectivele de dezvoltare profesionala si de acces in sistem pentru medicii tineri sunt extrem de firave. "Sunt numai cateva din probleme pentru rezolvarea carora sunt necesare masuri de substanta, care nu au nevoie neaparat de resurse bugetare importante, ci doar de vointa de a fi asumate", puncteaza Alianta.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dorinţa lui Gheorghe vs Pişta
Horoscopul zilei de 19.05.2016
Prognoza meteo pentru joi si vineri
SUA: Departamentul Justitiei a deschis o ancheta legata de acuzatiile privind un vast sistem de dopaj creat de autoritatile rusesti
Un copac din Sibiu cu coroana in forma de inima a ajuns viral pe Internet
NATO si Rusia se indreapta spre razboi,
crede fostul comandant suprem adjunct al fortelor Aliantei in Europa, generalul Shirreff
Programul Rabla va incepe cel devreme pe 6 iunie pentru persoanele fizice.
Administratia Fondului pentru Mediu ar vrea sa-l organizeze si in urmatorii cinci ani
Guvernul a modificat Codul penal si Codul de procedura penala,
astfel incat sa le puna in acord cu 15 decizii ale Curtii Constitutionale
Ministrul Finantelor, Anca Dragu: Incasarile la buget in luna aprilie, mai mari cu 3% fata de program
Printul Paul si Remus Truica, trimisi in judecata de DNA
Ovidiule, lasă funia că-i din casa spânzuratului!
Ioan Rotundu
Un ţărănist la Primăria Botoşani - video
Botoşani: Imagistica unei zile electorale la Suharău
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă