Grăsimile pot îngreuna gândirea
Să nu crezi că doar tu poţi fi "îngreunată" dacă îi dai corpului tău grăsimi saturate cum ar fi cele din unt, smântână sau frişcă. Ei bine, şi creierul tău suferă alături de tine. Pe de altă parte, grăsimile mononesaturate, cum ar fi cele conţinute în uleiul de măsline, au chiar efecte benefice asupra memoriei şi capacităţii de învăţare. Nu te speria totuşi! Nu înseamnă acum că o singură îngheţată te va face să gândeşti mai încet! Ai voie câte una din când în când. Pericolul vine abia în cazul unui regim îndelungat bazat exclusiv pe un grăsimi saturate. În special, o alimentaţie bazată strict pe alimente fast-food poate fi dăunătoare, ducând la modificări în funcţionarea celulelor cerebrale. Nutriţioniştii recomandă un regim alimentar bazat pe grăsimi aşa-numite Omega 3, adică cele provenite din peste, fructe de mare, nuci şi verdeaţă.
Omega 3
Pentru o bună funcţionare, creierul nostru are nevoie de o substanţă numită acid docosahexaenoic (DHA) care se găseşte în grăsimile de tip Omega 3. Peştele gras este cel mai recomandat, conţinând cea mai mare cantitate de DHA. Urmează pestele slab şi fructele de mare.
Vitaminizarea creierului
Pentru a asigura o bună funcţionare a creierului nostru, avem nevoie de anumite substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi vitaminele B1, B3, B6, B12, C şi mineralele magneziu, potasiu, cupru şi zinc. Hai să vedem o listă scurtă de alimente care conţin acest vitamine:
B1 - cereale integrale, fasole verde, ficat;
B3 - cereale integrale, peşte, usturoi;
B6 - soia, ficat, fasole
B12 - fructe de mare, ficat, peşte, ou
C - legume şi fructe
Magneziu - nuci, mazăre
Potasiu - fasole, spanac, broccoli, avocado, stafide
Cupru - nuci, fructe de mare, miere
Zinc - ou, peşte, fructe de mare, morcovi
Principii pentru o mai bună funcţionare la nivel cerebral:
Consumă fructe şi legume proaspete (prin prelucrare termică îşi pot pierde din proprietăţile nutritive) în cantităţi cât mai mari;
Renunţă la consumul de carne grasă şi creste consumul de peşte şi fructe de mare. Îţi sunt permise şi carnea de pui sau vânatul slab;
Raţia ta zilnică trebuie îmbogăţită cu nuci, migdale şi seminţe care stimulează activitatea cerebrală;
Renunţă la grăsimile saturate! Limitează consumul de uleiuri vegetale hidrogenate - margarina, maioneza, sosuri din comerţ şi de grăsimi saturate cum ar smântâna, brânza topită, laptele integral, untul sau brânza grasă;
Limitează consumul de zahar şi sodiu.
(Raluca Georgescu)