"Sunt foarte multe cazuri de anemii. Alimentaţia locuitorilor judeţului este de multă vreme departe de cea pe care noi numim o hrană sănătoasă, dar în ultima vreme parcă lucrurile stau şi mai prost. Se mănâncă multă pâine şi paste făinoase în general, şi se consumă puţine fructe şi legume. Este o situaţie care decurge din lipsa de informare, dar şi din lipsa banilor", spune medicul Anton Pârvu, şeful Secţiei Medicală I, din Spitalul de Judeţean de Urgenţă "Mavromati".
Cadrele medicale mai susţin că în această perioadă, după sezonul fructelor şi al legumelor, botoşănenii ar trebui să intre în iarnă cu organismul fortificat de vitaminele în care abundă fructele şi legumele. În această perioadă a anului nici nu ar fi necesare suplimentele de vitamine, dar pacienţii care ajung la medici arată că situaţia nu este cea normală pentru această perioadă a anului.
Potrivit medicilor, dacă în această perioadă botoşănenii şi-ar efectua analize medicale pentru depistarea carenţelor în organism, mai mult de 60% dintre ei ar trebui să îşi facă griji în privinţa sănătăţii şi şi-ar putea explica lipsa de randament în muncă, starea de slăbiciune fizică, somnolenţa şi irascibilitatea. "Ar fi necesară o campanie de educaţie a populaţiei în acest sens a botoşănenilor. Noi în spital putem spune că facem astfel de campanii de ani de zile, dar de ele beneficiază cei care au tras deja consecinţele de pe urma carenţelor din alimentaţie", mai afirmă medicul Pârvu. (Doina Marcu)