Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7790 lei
1 USD = 4.3101 lei


Număr accesări
Astăzi:
6690
De la 07 Ianuarie 2003
73342178

Ambasada Ungară atacă la baioneta publicaţia "Curentul"

  • 30 October 2008, 23:00
Ieri, redactia "Curentul" a fost tinta unei incredibile agresiuni "diplomatice" venite din partea Ambasadei Republicii Ungare la Bucuresti. Iulia Nueleanu, redactorul sef al publicatiei noastre, a fost împroscata cu zoaie chiar de catre atasatul de presa Barabas T. Janos.
Acesta a sunat pe telefonul de redactie recomandându-se oficial drept diplomat al Ambasadei si apoi a început sa debiteze pe un ton ridicat o serie de acuze, amenintari si jigniri la adresa interlocutoarei, care, dupa un moment de perplexitate, a pus pe speaker telefonul pentru a putea auzi toti cei de fata balacareala diplomatului maghiar.
Diplomaţii maghiari ies la drumul mare
Barabas obiecta fata de articolul aparut în editia precedenta a ziarului Curentul, intitulat, "Statul maghiar, interpelat pentru sustinerea unui criminal de razboi". În cuprinsul articolului era prezentata actiunea de protest a unui tanar ardelean din Covasna fata de comemorarile recente ale criminalului de razboi Wass Albert, pe cuprinsul Transilvaniei, cu sprijinul oficial al Statului maghiar. Covasneanul Dan Tanasa s-a adresat Ambasadei Republicii Ungare, la recomandarea MAE a Romaniei, pentru a solicita explicatii oficiale, avand în vedere faptul ca Wass Albert este un personaj mai mult decat controversat, condamnat pentru incitare la crime împotriva romanilor si evreilor din Ardeal.
Chiar daca redactia ar fi fost de blamat pentru vreo greseala de tipar sau de corectura, în nici un caz un diplomat nu ar fi putut interpela în acest mod redactorul sef al publicatiei. Daca ni s-ar fi trimis un fax sau o scrisoare sau daca am fi fost abordati civilizat fara îndoiala ca am fi luat în considerare orice obiectie de fond. În ce ne priveste publicatia Curentul a reprodus, între ghilimele, adresarea tanarului covasnean Dan Tanasa care este totodata si autorul unei plangeri penale pe adresa unei organizatii a tinerilor udemeristi care s-au întrebuintat intens în proslavirea fostului ucigas de romani si evrei.
Culmea, reprezentantul Ambasadei Republicii Ungare a acuzat-o pe Iulia Nueleanu de instigare la ura între popoarele roman sI maghiar, desi nici un rand din articolul incriminat de diplomatul Barabas nu îndeamna, nu indica sau nu sugereaza macar o atitudine de acest fel. Intentionat, redactia nu si-a asumat nici un comentariu, reproducand doar sec continutul materialului remis redactiei de tanarul ardelean din Covasna. Abia de acum încolo ne simtim justificati la "comentarii".
Înjurături şi ameninţări oficiale
Ne vom adresa oficial MAE al Romaniei pentru a cere disciplinarea pseudo-diplomatului maghiar. De asemenea ne vom adresa organizatiilor internationale de protectie a drepturilor jurnalistilor si forurilor europene care vegheaza asupra libertatii presei. Incidentul de ieri din redactia Curentul intereseaza toti ziaristii din Romania si nu numai. Lasand la o parte faptul ca revarsarea de injurii si amenintari la adresa unei femei din partea unui barbat, fie el si ungur, este intolerabila, indiferent de context. Cu atat mai mult cu cat contextul este unul oficial, al încercarii de intimidare si de bagare a pumnului în gura unor jurnalisti.
Secătura de la Budapesta Concret, diplomatul maghiar a asigurat-o pe Iulia Nueleanu ca va avea el grija personal de viata ei, ca va aranja sa ajunga în strada, ca nu îsi va mai gasi niciodata un loc de munca în presa, ca va fi muritoare de foame la coltul strazii, ca o termina el pe ea, netrebnica!
Da, astfel i s-a adresat diplomatul ungur colegei si sefei noastre: Netrebnica. Adica, conform DEX Iulia Nueleanu ar fi o "ticaloasa, mizerabila, pacatoasa, lipsita de valoare, incapabila".
ÎI transmitem oficial, noi, redactorii Curentul, diplomatului Barabas, ca numele sau înseamna în traducere, pentru noi, jurnalistii romani - numele unui personaj abject, o canalie, lichea, martafoi, un misel si o secatura de doi forinti (si aia devalorizati).
În ceea ce priveste situatia redactiei noastre, am luat legatura imediat cu patronatul pentru a ne confirma daca nu cumva ziarul Curentul a fost cumparat peste noapte de Guvernul de la Budapesta, sau de vreun Barabas (martafoi) local sI am fost asiguratI ca acest lucru nu s-a întamplat sI nici nu se prefigureaza o astfel de perspectiva. Am informat conducerea publicatiei asupra incidentului petrecut iar la aflarea vestii ca un diplomat maghiar a pretins ca ar avea drepturi de sef asupra redactorilor Curentului am primit o replica care nu poate fi reprodusa în ziar. Vom informa atat autoritatile statului roman cat si cele de la Budapesta asupra obrazniciei si mojiciei Barabasului de la Ambasada Ungara sI a incalificabilei derapari de la regulile si uzantele diplomatice la care se preteaza personalul acestei ambasade.
Nu mai cunoastem nici o situatie similara, cel putin în ultimii ani de presa nu am înregistrat nici o astfel de anormala "iesire din décor" a vreunui diplomat strain la adresa unui ziarist roman. Singurul eveniment comparabil s-a produs acum vreo zece ani, cand un diplomat ucrainean a produs un incident asemanator, amenintandu-l telefonic pe Sorin Rosca Stanescu, la acea vreme director al ziarului Ziua. Motivatia ucraineanului era legata de "excesivul interes" al presei fata de drama romanilor din Bucovina adusa de Stalin în ghearele Ucrainei.
În cazul de fata, deoarece întreg incidentul a plecat de la cazul Wass Albert, Curentul a selectat doar cateva din datele acestui caz scandalos pe care le prezentam opiniei publice, tocmai pentru a întelege mai bine motivele iesirilor contodente ale oficialilor maghiari la adresa ziaristilor care îndraznesc sa se refere macar la acest subiect.
Cazul Wass Albert - criminal de război, antiromân şi antisemit
În luna mai a acestui an judecatorii înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins, printr-o sentinta definitiva, reabilitarea grofului maghiar Albert Wass, condamnat la moarte în 1946, pentru instigare la uciderea romanillor sI evreilor din Ardeal. Wass era documentat sI de Muzeul Holocaustului pentru participarea sa la prigonirea sI lichidarea evreilor romani.
Fiul acestuia, Andreas Wass, a depus la Curtea de Apel Cluj, în aprilie 2007, o cerere de revizuire a sentintei de condamnare la moarte a tatalui sau. Solicitarea a fost respinsa de aceasta instanta, iar Andreas Wass a formulat recurs, respins si el de ICCJ. Albert Wass s-a sinucis în 1998, în localitatea Astor din statul Florida, Statele Unite ale Americii. S-a comentat ca acesta si-a luat zilele de teama agentilor Mossad care l-ar fi luat în vizor pentru instigare la uciderea evreilor.
Cu toate acestea (sau poate tocmai de aceea!) Wass este obiectul unui adevarat cult din partea UDMR, PCM sI al altor formatiuni mai mult sau mai putin extremiste maghiare. Un numar de opt busturi sI statui au fost ridicate de catre oficialitatI ale statului roman din administratia locala controlata de UDMR în judetele Covasna sI Harghita.
Institutul National pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", infiintat cu sprijinul Presedintiei Romaniei, a protestat împotriva acestor manifestari de construire a cultului unui criminal antisemit sI antiroman. Prezenta acestor statui creeaza riscul catalogarii Romaniei drept o tara anti-semita, a avertizat public unul dintre liderii organizatiilor evreiesti din Romania, director al Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA) afiliat la celebra Anti Defamation League (ADL - B'nai B'rith) din Statele Unite.
George Roncea, Curentul

Romanian Global News isi declara solidaritatea cu publicatia “Curentul” in fata atacului murdar al ambasadei ungare la Bucuresti si cere o reactie ferma si imediata a Ministerului de Externe si Administratiei Prezidentiale, institutii care coordoneaza politica externa a Romaniei.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pană s-a molipsit repede de la contracandidaţii săi… să mintă frumos
nici n-a călcat bine prin Botoşani, că deja s-a pus pe fapte marimai trebuie să-şi găsească şi naivii care să-l creadă
Nici cu trădătorul alături, Ţâbuleac n-a obţinut ce şi-a dorit
N-a avut rezultate politice, n-are nici caracter
850 de imagini adunate de Vasile Şoimaru cu români şi pentru români
Program SPORT 1 ( săptămâna 45/2008 )
"Cancerul la sân - actualităţi şi perspective"
România sub asediu
Indianul mai are un pic de tăiat din „Forma”
Cu BMW-ul în livadă
Încă o sală de sport pentru botoşăneni
Nu dau semne că s-ar teme de amenda lui Ţurcanu
Cadrele din învăţământ vor „vacanţă prelungită”
Tăriceanu s-a pus bine şi cu elevii de liceu
Se vrea închiderea laboratorului de analize din spitalul judeţean
Băsescu spune una, ministrul Nicolaescu vine cu alta
Curtea cu Juraţi - o necesitate pentru sistemul juridic din România
CRIMINALII de la CNADNR au omorât o familie întreagă
haideţi să le răspundem şi noi pe măsură
Vom plăti 394,35 lei gigacaloria la iarnă
Voturile pierdute la profesori le vor recupera mai mult decât dublu de la părinţi
Ucraina se teme de România, în timp ce Rusia lucrează la dezmembrare
Drapelul secuiesc, ridicat pe clădirile statului român
Preşedintele Bush interpelat de comunitatea românească din America
Horoscop
Explicaţia Bubulinei
Drumul care continuă să rămână ghimpele comunelor Coşula şi Copălău
Comentariul comentariilor (CCXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Patriarhia Română nu recunoaşte caterisirea părintelui Boian de către BOS
Votaţi canidatul cu cele mai mari şanse de reuşită!
Votează "Omul tău!"
Votaţi paza bună, care să ne ferească de primejdia rea!
Votând tinereţea, votaţi schimbarea!
Liberalii vor să ne vindece de „portocalită”
cu doi medici candidaţi, promisiunea lor politică ar putea fi îndeplinită
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă