Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5339
De la 07 Ianuarie 2003
78599377

Amintiri din Revoluţia Română, cu luare aminte pentru Revoluţia Basarabeană

  • 21 December 2009, 23:00
În această zi, cu 20 de ani în urmă, Revoluţia Română a intrat în faza Bucureşti. Valul anticomunist ridicat la 17 decembrie de Martirii Timişoarei a ajuns în data de 21 în capitala Ţării şi a spulberat în doar două zile sistemul putred ceauşist. Am văzut cu ochii şi am simţit cu inima acest moment de frântură a istoriei: în noaptea de 22 spre 23 decembrie, cu o echipă a Radioteleviziunii Naţionale a Republicii Moldova am trecut Prutul. Iaşiul fierbea în manifestaţii populare. Ghidul şi de atunci încoace, bunul şi inimosul nostru pieten, Dumitru Grumăzescu, ne-a lămurit că la 14 decembrie 1989 în Piaţa Unirii din Iaşi era preconizată prima mare manifestaţie antitotalitară din România, organizată de un grup de temerari, dar în dimineaţa evenimentului, aceştea au fost arestaţi şi torturaţi. În 22 decembrie ieşenii au cerut eliberarea lor necondiţionată. Noua putere interimară nu a ezitat să execute imediat cererea mulţimii, iar bucuria că Securitatea nu mai există era fără margini.
Numărul cuşmelor ţurcăneşti aruncate în aer crescu de două ori în momentul când omul cu megafonul a anunţat că la adunare sunt prezenţi şi jurnalişti de la televiziunea din Chişinău. Or, pentru ieşeni, dar şi pentru o mulţime de alte familii din localităţile riverane, televiziunea de peste Prut era deja o jinduită răsuflătoare spre libertate. Efectele revoluţiei din august 89 de la Chişinău le-am văzut şi la Braşov, peste Carpaţi, acolo unde ingenioşii căutători de libertate au inventat, folosind lighene din cupru, un releu cu ajutorul căruia se putea capta imaginea vagă a televiziunii din dealul Schinoasei. Braşovul din decembrie 89 ni s-a arătat ciuruit de gloanţe, cu sânge proaspăt pe asfalt, împuşcături nocturne, afundat în întuneric şi în frica de terorişti. Căpitanul Nidelcu din regimentul vânătorilor de munte ne-a povestit despre luptele date cu teroriştii şi că o parte din ei au fost capturaţi şi închişi în penitenciarul oraşului. Nici căpitanul şi nici superiorul lui, un colonel rasat, nu au vrut să ne ducă întracolo ca să-i vedem, să-i filmăm şi să arătăm altor curioşi ca noi faţa şi chipurile odioşilor terorişti.
Am urmărit cu mult interes profesional dacă a existat un alt jurnalist, mai norocos ca mine, care să reuşească înregistrarea vre-unei imagini, cât de scurte şi vagi, în care să apară faţa sau chipul teroristului, fie în acţiune, fie în captivitate. Au existat jurnalişti împuşcaţi de terorişti, dar nu există nici o imagine a teroriştilor. Şi nu va exista. Aceştea au dispărut, s-au contopit cu poporul, s-au deghizat în victime şi poate au chiar şi carnet de revoluţionar. Asta se întâmplă de regulă în revoluţiile fulgerătoare, de tipul celei române, care a durat mai puţin de zece zile în faza ei violentă. Aşa sau altfel, regimul ceauşist a căzut şi a fost înlocuit cu unul democratic, care la rândul lui este supus unor îmbunătăţiri, fiind trecut prin filtre electorale, democratice şi ele. După 20 de ani putem spune cu mâna pe inimă că sângele vărsat de martirii Revoluţiei Române nu a fost înzădar: România este astăzi membră a Alianţei Nord-Atlantice şi parte a Uniunii Europene.
Aici, în Basarabia revoluţia de la 1989-91 a decurs paşnic şi fără jertfe, dar preţul independenţei l-am plătit cu prisosinţă în râzboiul din 1992, dezlănţuit contra noastră de Federaţia Rusă. Numărul martirilor noştri căzuţi ciuruiţi de gloanţele separatiştilor trece cu mult peste o mie. Pacea care ni s-a impus este şi azi ca o sabie a lui Damocles: dacă comportamentul Republicii Moldova nu este pe placul sforarilor de la Kremlin, sabia ameninţă să cadă în orice moment. 20 de ani au trecut peste noi fără să ne atingă sub aspectul securităţii, stabilităţii, a încrederii în ziua de mâine.
Regimurile politice de la guvernare au fost instalate de aceeaşi sforari, mimându-se voinţa poporului chemat la urne. Tot aşa precum guvernările, mai cu seamă ce-a din urmă, comunistă, au ignorat orice interes naţional, orice grijă faţă de cetăţenii disperaţi. Cercul vicios a fost rupt în anul electoral 2009, an revoluţionar pentru toată suflarea basarabeană şi nu numai. El a fost declanşat de evenimentul tragic al dispariţiei poetului naţional Grigore Vieru la 16 ianuarie şi încheiat la 7 decembrie, ziua când comuniştii au votat cu picioarele începutul dispariţiei lor de pe scena politică. În acest răstimp al revoluţiei noastre am avut prezentă toată gama de semne ale unei lupte pe viaţă şi pe moarte: regim totalitar, sistem represiv, torţionari între judecători, procurori, poliţişti, am avut terorişti care au omorât tineri, instigatori sub acoperire care au devastat şi incendiat instituţii ale statului, am avut demnitari de rang înalt care au pus la cale, apoi au dirijat aparenţele şi au învinuit state vecine de organizare şi susţinere a tentativei de lovitură de stat.
Asta este marea deosebire dintre Revoluţia Română, cu teroriştii ei invizibili şi anonimi şi Revoluţia Basarabeană, cu toate figurile pe masă şi cu toţi actorii la vedere. Toţi sunt sănătoşi şi prosperă bine merci. Dacă la Bucureşti şi în toată ţara lumea se tângue şi azi că blestemaţii au scăpat nepedepsiţi, la Chişinău noile autorităţi se joacă cu răbdarea oamenilor care ştiu cine şi ce a făcut rău în toată această blestemată perioadă comunistă. Vremea trece şi nimeni de nimic nu răspunde. Nici măcar Voronin, cel învinuit de-a rândul anilor de uzurpare de putere, de subordonarea intereselor proprii şi ale clanului său a economiei naţionale, de instigare la ură naţională şi socială, de profanare a simbolurilor oficiale ale statului, nici măcar el nu va păţi nimic în ziua de Crăciun, precum s-a întâmplat cu 20 de ani în urmă cu tiranul de pe Dâmboviţa. Din contră: el se bucură de libertatea şi de bani suficienţi ca să se relaxeze oriunde vrea de ambele crăciunuri. Culmea: el apare din când în când la televiziunile lui piratate şi împroaşcă cu doze bune de venin în tot ce nu este pe placul lui. Lumea cunoaşte gusturile „rafinate" are bătrânul bolşevic.
Celelate figuri se contopesc şi ele treptat-treptat în hăţişurile democraţiei moldovene. Mimarea unor alegeri anticipate la anul viitor este o acoperire formidabilă pentru mulţi dintre ei care văd gaura apărută în covata comunistă. Sub pretextul unor disidenţe interne sau a inflexibilităţilor de comunicare ale liderului, importante figuri ale PCRM, responsabile de multe fărădelegi, se vor transfera în alte ambarcaţiuni politice şi vor continua să facă aceeaşi muncă antinaţională de pe alt postament. Chit că în ajutorul naufragiaţilor comunişti vine tocmai la timp sforarii Kremlinului care în aceste zile lansează de urgenţă şi fortifică noi platforme politice menite să salveze şi să spele de păcate alţi numeroşi locotenenţi ai fostului regim represiv.
Procesul este în plină desfăşurare şi la nivel local, unde valeţii comunişti dau busna, cu tot cu păcatele lor în partidele mai apropiate ideologic din cadrul Alianţei. Unele dintre aceste partide acceptă şi se bucură de noii veniţi, savurând creşterea neaşteptată a numărului membrilor. Purtare greşită, fiindcă alegerile nu se câştigă cu numărul membrilor de partid pe care îi ai, ci cu numărul celor care simpatizează partidul şi cred în puterea lui de a realiza interesele naţionale la această cotitură a istoriei. Or, acum nu există sarcină mai importantă decât apropierea cât mai rapidă şi mai durabilă de Uniunea Europeană.
Ne-am convins că cei care ne-au condus pănă acum au mimat că fac acest lucru, îndreptându-ne de fapt în cu totul altă direcţie. Dacă partidele Alianţei, înclusiv cele mai de stânga, nu realizează că trebuie să facă dreptate cu trecutul şi să nu pună în pericol viitorul prin achitarea morală şi juridică a celor ce se fac responsabili de numeroasele crime săvârşite în anii din urmă, apoi riscăm să intrăm pe încă 20 de ani pe o traectorie greşită, după care nu ne vom mai putea regăsi ca trăitori ai acestui pământ.
Rugămintea noastră şi a celor ce au fost cu trupul şi cu sufletul pentru Schimbare în anul care pleacă 2009: Politicieni, în numele Revoluţiei Basarabene, aveţi frică de Dumnezeu, nu o trădaţi!
Valeriu Saharneanu, Vocea Basarabiei
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Carmen Nicolau a preluat conducerea CAS
Germania îi aşteaptă pe studenţi la muncă
Prinşi şi încarceraţi în urma unor acţiuni ale poliţiştilor botoşăneni
Suspect de furt din auto prins în flagrant de poliţiştii
Jandarmii botoşăneni l-au reţinut pe Moş Crăciun
Românii din Harghita şi Covasna fac apel la forţele politice să nu-i trădeze
Sârma ghimpată de pe Prut cade la propriu
Program de Sărbători la bisericile româneşti din Montreal
Paula Chirilă este mămică
În 2010 adio tichete cadou, de masă şi de vacanţă
Impozitul forfetar se plăteşte până la înscrierea inactivităţii în registrul comerţului
Combine frigorifice cuprinse de flăcări
Coşuri de fum piromane
Horoscop
Logică de poliţist
Criza economică a lovit brutăria lui Ţurcanu
În Nazaret a fost descoperită prima casă datând din epoca lui Iisus Cristos
O nouă şedinţă tensionată la PD-L
Boc a dat explicaţii pentru nominalizările de la Cultura, Agricultură şi Educaţie
Tobă specială de Crăciun
Respectă, ca să fii respectat!
Primarul care face lucruri trăsnite, dar plăcute
Ţâbuleac ne-a pus pe noi în slujba sa, nu el într-a noastră
el şi-a impus voinţa de a taxa apa consumată după un contor la intrarea în bloc contoarele individuale, o păcăleală trasă botoşănenilorŢâbuleac a profitat din plin de lipsa protestelor publice
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă