Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9183
De la 07 Ianuarie 2003
122869250

Analiştii economici: Decizia BNR arată normalizarea situaţiei politice

  • 5 January 2010, 23:00
Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in prima sedinta de politica monetara din 2010, sa reduca dobanda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, si sa mentina ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. „BNR a apreciat normalizarea situatiei politice care a permis coborarea dobanzii cheie si are o mai buna perspectiva asupra tensiunilor inflationiste. Este posibil sa vedem o inflatie de sub 4 % in acest an", a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
El a mai spus teoretic, reducerea dobanzii cheie ar urma sa se vada si in nivelul dobanzilor practicate de banci la depozite si credite, dar acest lucru depinde de cum vor evolua dobanzile din piata interbancara.
Pe aceasta piata, imediat dupa anuntul BNR privind reducerea dobanzii cheie, dobanda practicata pe termen de o luna a disparut pentru cateva secunde, cotatia ei in momentul revenirii coborand de la 10 la 9 %, spun dealerii.
„Practic, totul depinde de ceea ce se va intampla pe interbancar. Daca la o dobanda a BNR de 8 %, in piata interbancara dobanda era de circa 10 %, acum dobanda la o luna este undeva in jurul a 9%. Vom vedea pana la sfarsitul zilei ce se va intampla”, a mai spus dealerul citat pentru HotNews. Si alti bancheri se declara usor surprinsi de gestul BNR, vazand in reducerea dobanzii cheie tot un sentiment politic imbunatatit.
„BNR are o perspectiva mai optimista asupra inflatiei si a situatiei politice. Probabil ca acestea au fost motivele care i-au facut sa coboare cu 0,5 % nivelul dobanzii cheie. Noi suntem mai rezervati atata vreme cat inca Bugetul nu a trecut prin Parlament iar anul agricol 2010 cu greu ar putea fi mai bun decat 2009, care a fost unul excelent. Gestul BNR este asadar o apreciere la adresa evolutiilor de pe scena politica, in primul rand”, a declarat si Vlad Muscalu, economist in cadrul Financial Markets Department al ING Bank.
De regula, transmiterea pe canalul creditului a reducerii dobanzii de politica monetara a BNR dureaza cateva luni de zile, primele efecte urmand sa se vada pe piata imprumuturilor interbancare. Daca acestea scad, se va putea vorbi de o reducere a dobanzilor la creditele nou acordate de banci, ca si a remunerarii depozitelor bancare noi.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Nu rataţi primul spectacol din anul 2010
Anul 2010 va fi un an de creştere, dar standardul de viaţă al românilor nu se va modifica
Iavorenciuc – o familie cu probleme
Poveste de toamnă, cu incendii şi bani arşi, povestită-n plină iarnă
Boboteaza în tradiţii şi obiceiuri
Jobenul lui Boc
Probleme cu doamna de muzică
Program TELE'M Botoşani, miercuri 6 ianuarie
Leul, îmbarcat pe o traiectorie de apreciere
Din fiecare sută de lei încasată, românii cheltuiesc 16,5 lei
pe taxe şi peste 70 de lei pe consum
Prioritatea guvernului celui de-al doilea stat românesc este integrarea europeană
Mulţi basarabeni vin în Ţară ca să serbeze Crăciunul pe stil vechi
Cultură şi spiritualitate românească la parohia ortodoxă
“Sf. Apostol Toma” din Dandenong
Părintele Arsenie Boca: “Să ne ferim de judecăţile cele îndrăzneţe”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog