Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
11021
De la 07 Ianuarie 2003
74786722
Analiza Stratfor:

Germania şi Rusia negociază în spatele Europei

  • 23 June 2010, 23:00
De cateva saptamani se desfasoara un interesant joc tactic intre Moscova si Berlin in care este amestecat si guvernul de la Chisinau, in special primul ministru Filat. Interesele germane, care transced pe cele europene, sau pe cele ale NATO, sunt deja o politica obisnuita a Germaniei de dupa 1990 si acest lucru nu mai surprinde pe nimeni. Evident, pana in momentul in care ele devin potrivnice securitatii UE, NATO sau mai multor state din cele doua organizatii. Atunci lucrurile se complica.
Daca Germania a jucat impotriva intereselor Poloniei si tarilor baltice, in complicitate cu Rusia, in problema gazelor, dar si in alegerile prezidentiale poloneze, iata ca acum Germania incearca un joc tactic cu Rusia, impotriva intereselor romanesti de la est de Prut. Inainte de vizita ministrului de externe german in Romania si la Chisinau, cu putin inainte de implinirea a 70 de ani de la pactul criminal Ribentropp-Molotov, STRATFOR Global Intelligence face o analiza pertinenta a jocurilor ruso-germane.
Romanian Global News a tradus o parte a analizei STRATFOR, cea care se referea la teritoriile romanesti de dincolo de Prut, invitand pe cei care doresc sa aprofundeze subiectul, sa citeasca intregul material in engleza.
“Curios, o parte din discuţiile germano-ruse se referă la o chestiune de securitate specifica - problema Moldova şi Transnistria. Moldova este o regiune între România şi Ucraina (care se învecinează cu Rusia şi a reintrat în sfera de influenţă a Rusiei) pentru că, la momente diferite a fost o parte din ambele. Ea a devenit independentă după prăbuşirea comunismului, dar regiunea de est a Moldovei, Transnistria, s-a despărţit din Moldova fiind sprijinita de Rusia. După o schimbare în guvern, în 2009, Republica Moldova se vede ca prooccidentala în timp ce Transnistria este prorusa.
Ruşii au sprijinit statutul Transnistriei ca fiind un teritoriu separat ( ca şi trupele staţionate acolo), în timp ce Republica Moldova a insistat pentru reintegrarea sa. Memorandumul între Merkel şi Medvedev a subliniat în mod special impactul unei relaţii comune de securitate si influenta sa asupra prezentului litigiu. Astfel de soluţie, care poate fi luată în considerare, este neclara, dar dacă problema merge înainte, rezultatul va da primul indiciu a ceea ce o relaţie de securitate germano-rusa, va arata.
Polonezii vor fi deosebit de interesati, pentru ca ca orice efort în Moldova va avea un impact automat atât asupra României cât şi Ucrainei - două state cheie pentru a putea echilibra puterea Rusiei în regiune. Indiferent de modul în care soluţia se înclină, va defini relaţia de putere între cele trei. Ar trebui să fie amintit faptul că germanii propun o relaţie de securitate dintre Rusia si Europa, nu o relaţie de securitate singulara, intre Rusia si Germania.
În acelaşi timp, trebuie amintit că germanii au luat iniţiativa de a deschide discuţii, în mod unilateral, de negociere cu ruşii, ducand apoi acordurile la cunostinta ţărilor europene. De asemenea, este important de menţionat că nu au adus aceste informatii la cunostinta tuturor ţările europene, ci doar Franţei şi Poloniei, mai intai, - cu preşedintelelui francez, Nicolas Sarkozy, acesta exprimându-şi aprobarea pe 19 iunie - şi la fel de important, că nu au adus-o la cunostinta Statelor Unite ale Americii. Nici nu este clar ceea ce germanii ar putea face dacă francezii şi polonezii resping relaţia, ceea ce este nu este de neconceput.”
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cod Roşu pe râul Prut
Guvernul Boc le-a tăiat dascălilor calea spre distincţiile aducătoare de bani
cu docilitatea cunoscută, dascălii vor răbda şi această batjocură
Domonco s-a pus pavăză în calea realegerii lui Marcu preşedintele PSD
Spectacolul care a spălat ruşinea Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani
Botoşănenii sunt invitaţi la spectacol la Grădina de vară, intrarea liberă
Program Tv SOMAX, joi, 24 iunie
Misteriosul Darie îl lucrează pe Baltă
Marele jaf bugetar
primesc intre 30 si 180 de salarii compensatorii; adica intre 2,5 si 15 ani de stat acasa si primit salariul
Pompierii au intervenit pentru înlăturarea efectelor vântului puternic
Diaconescu este mijlocul, scopul este altul!
Ioan Rotundu
Ministrul Cseke Atilla tot promite, dar nu trece şi la fapte
Bolnavii cronici au mari probleme cu schemele de tratament
mai ales cei care n-au bani să-şi completeze valoarea reţetei compensate
Ţâbuleac vrea ca ministrul Cseke Attila să fie mai generos cu Maternitatea Botoşani
Şef nou, dar interimar, la AJPS Botoşani
Pensii micşorate şi pentru viitori pensionari
Barack Obama, deranjat din nou de o muscă în timpul unui discurs
Expoziţie: Cine sunt aromânii?
Horoscop
Bancul zilei: Un altfel de rasism
Magda Palimariu a luat lecţii de Tae Bo cu Zmarandescu
“Happy Hour” si Earnest Valentino aduc un omagiu lui Michael Jackson
Bucătăria Jurnalul: Macrou cu ceapă
Despre vuvuzele
Revoltaţi de faptul că MAI vrea să dea un teren gratuit în folosinţă ENEL
Mica publicitate
La Botoşani, orgolii şi interese meschine pe memoria lui Ştefan Luchian
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă