Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1889
De la 07 Ianuarie 2003
122887538

Analiză: Ucraina la un pas de un război civil

  • 23 January 2014, 23:00
De aproape trei zile nu încetează luptele protestatarilor din Kyiv cu forţele de ordine ucrainene – miliţie şi „Berkut". Piaţa Hruşevski din capitala Ucrainei a devenit un adevărat câmp de bătălie. Confruntările au început duminica precedentă, după amiază, în timpul celei de-a 8-a vece a EuroMaidanului, la care au participat aproape 500 mii de manifestanţi, care s-au reunit pentru a protesta faţă de noile legi, înaintate de V. Kolesnicenko şi V. Oleinyk, deputaţi în Rada Supremă din fracţiunea Partidului Regiunilor, votate la 16 ianuarie curent, cu încălcări grosolane ale legislaţiei, prin ridicarea mâinilor de către majoritatea deputaţilor Partidului Regiunilor – 189, printre care şi cei din regiunea Cernăuţi – Ion Popescu, Ghenaddi Fedoreak şi Artiom Semeniuk (www.chesno.org), de comunişti în deplină componenţă (32) şi 18 fără de partid, cu toţii responsabili de instaurarea dictaturii în Ucraina.
Printre altele, 11 deputaţi din Partidul Regiunilor - S. Berezkin, A. Blyzniuk, A. Efremov, V. Juravskyi, A. Onyşcenko, A. Prigodskyi, V. Tyhonov, V. Ciub, Iu. Şapovalov, A. Presman, A. Selvarov n-au votat scandaloasele legi ce limitează drepturile şi libertăţile ucrainenilor, introduc şi intensifică sancţiuni împotriva manifestanţilor, care protestează cu măşti pe faţă şi căşti pe cap, obligă organizaţiile nonguvernamentale ce beneficiază de finanţare de peste hotare să se înregistreze, fiind considerate, ca în Federaţia Rusă, „agenţi străini", interzic manifestaţiile în centrul Kievului până la 8 martie, deplasarea în grup nu mai mult de 5 automobile, înăbușă libertatea cuvântului, nu permit criticarea şi informarea populaţiei despre viaţa privată a celor din eşaloanele de vârf ale puterii, ale procurorilor şi judecătorilor, prevăd pedepse cu închisoarea, eliberarea „Berkut"-ului de responsabilitate. Or, anume respectivele legi au şi trezit un val de proteste în întreaga Ucraină. Astfel, după publicarea, marţea precedentă, a acestor legi scandaloase în ziarele de stat „Голос України" şi „Урядовий кур'єр", Ucraina a devenit o ţară în care se instaurează totalitarismul, dictatura şi cenzura.
Ţara în carnaval revoluţionar
În zilele ce au urmat după adoptarea noilor legi, în semn de protest şi luării în derâdere, bătându-şi joc de preşedinte şi de legile, pe care acesta le-a semnat la 17 ianuarie curent, în diverse regiuni ale Ucrainei, oamenii au ieşit în stradă cu măşti pe faţă, cu oale, căşti, lighene, caserole pe cap, alcătuind un adevărat carnaval revoluţionar. Bunăoară, un grup de tineri scriitori şi jurnalişti, cu măşti pe faţă, oale şi căldări pe cap, cu jucării pentru copii în mâini, au mers să se predea la închisoarea Lukianivska din Kyiv, prin acţiunea respectivă demonstrând neputinţa puterii, lipsa raţiunii ei.
Violenţele continuă
În pofida hotărârii judecăţii despre interzicerea oricăror manifestaţii în centrul capitalei Ucrainei până la 8 martie, duminica trecută pe EuroMaidanul din Kyiv, unde de două luni continuă manifestaţiile paşnice ale opozanţilor proeuropeni, s-au adunat aproape 500 mii de protestatari din toată ţara. În timp ce liderii opoziţiei – Arseni Iaţeniuk şi Oleg Teahnibok – făceau apel ca cea de-a 8-a vece să fie paşnică, manifestanţii să nu răspundă provocărilor, după amiaza zilei, peste 300 de tineri patrioţi ucraineni, înarmaţi cu bâte de baseball, leațuri şi lanţuri, au pornit spre sediul Parlamentului ucrainean, calea fiindu-le închisă de câteva autobuze, maşini speciale şi furgonete ale miliţiei şi „Berkut"-ului, de un cordon de miliţieni şi lucrători ai serviciilor speciale.
Între ambele tabere a început o luptă crâncenă. Forţele de ordine au folosit împotriva protestatarilor tunuri cu apă, la o temperatură de minus 10 grade Celsius, fără a reuşi să-i disperseze pe manifestanţi, bastoane, gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi grenade, iar tinerii, într-un acces de violenţă, neîntâlnit în anii independenţei Ucrainei, au dat foc la toate mijloacele de transport ale forţelor de ordine, au aruncat cu pietre din caldarâmul străzii, cu „cocktailuri Molotov" (sticle cu lichid inflamabil) şi fumigene în adversari.
Vitali Kliciko, liderul Partidului „UDAR", a încercat să-i oprească, dar în zadar. Ciocnirile violente au continuat duminică noapte, luni şi marţi. Peste 25 de manifestanţi au fost arestaţi, mulţi au dispărut fără urme, unii au fost duşi cu maşini particulare în pădurile de la marginea oraşului. De exemplu, doi constructori din Kirovograd au fost treziţi din somn, torturaţi, udaţi cu apă rece şi aruncaţi goi în stradă de „Berkut".
În aceste trei zile de confruntări, peste 122 de tineri revoluţionari au fost răniţi, 50 fiind spitalizaţi cu răni grave. Astfel, patru protestatari au rămas fără un ochi, în consecinţa rănilor provocate de gloanţele de cauciuc, iar un tânăr student la arhitectură, în vârstă de 19 ani, a rămas fără palma dreaptă, fiindu-i amputată după ce a explodat o grenadă, aruncată de „Berkut". Şi în rândurile organelor de drept sunt jertfe, după cum a declarat miliţia, au fost rănite 120 persoane, 80 dintre care sunt spitalizate.
Activişti ai Maidanelor din diverse oraşe ale Ucrainei – Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Rivne, Doneţk etc. – blochează unităţile organelor interne, pentru a împiedica deplasarea „Berkut"-ului la Kyiv.
Vânătoare împotriva jurnaliştilor
Miliţia şi „Berkut"-ul a început o adevărată vânătoare împotriva jurnaliştilor mijloacelor mass-media independente ce oglindesc obiectiv luptele de pe strada Hruşevski. Astfel, în aceste zile, au fost bătuţi, răniţi şi arestaţi 29 de jurnalişti, operatori, fotoreporteri ai Canalului TV 5, 1+1, ICTV, Spilno TV, Radio „Libertatea", ziarelor "Вести", „Левый берег" etc. Bunăoară, Maksim Levin, fotoreporterul publicaţiei „Левый берег", în zorii zilei de luni, când se întorcea de pe str. Hruşevski, a fost atacat de un grup de 12 tineri zdraveni („tituşki"), care l-au bătut crunt, însă, din fericire, a reuşit să fugă de ei.
Au fost răniţi de miliţieni doi operatori ai Spilno TV, coordonatoarea Internet-canalului Halyna Sadomţeva, Veaceslav Veremei, corespondent al ziarului "Вести", iar Volodymyr Karaghiaur, colaborator al Spilno TV, a fost arestat ca participant la luptele de pe str. Hruşevski. Jurnaliştii afirmă că îndeplineau însărcinările redacţiilor, erau îmbrăcaţi în jiletci cu inscripţii majuscule „PRESA" şi că „Berkut"-ul intenţionat ţintea în capul şi faţa lor.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: În căutarea unui bărbat
Horoscopul zilei
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Prognoza meteo de vineri până duminică
Uvertura Mall: Filmele pentru perioada 24 - 30 ianuarie 2014
Luăm în calcul anchetarea modului in care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic
Oamenii nu mai pot fi minţiţi de prostiile spuse cu aer grav de Ponta
Traian Băsescu a decorat mai mulţi parlamentari din Moldova
care au contribuit la declararea limbii române ca limbă oficială în ţara vecină
Un ministru suedez acuză România că nu foloseşte instrumentele UE pentru sprijinirea romilor
replica Guvernului României
Nu sunt de acord cu noile taxe şi accize pe combustibil
nu voi bloca deciziile intre voi si Guvern, dar nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi
Hackerul român arestat în Slovenia după ce a "spart" site-ul NASA a fost eliberat
vreau să mulţumesc autorităţilor slovene că nu au cedat presiunilor SUA
IMM-urile româneşti e pot adresa CEC Bank pentru credite de investiţii prin Programul Româno-Elveţian
Rompetrol susţine că este pregătit să transfere 200 milioane dolari la bugetul de stat
Botoşani: Primarul Portariuc are grave probleme de decizie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog