Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14081
De la 07 Ianuarie 2003
122874148

Angela Merkel respinge un război comercial cu China

  • 27 May 2013, 23:00
Cancelarul german Angela Merkel a respins duminica seara perspectiva unui razboi comercial chino-european, dupa l-a primit pentru prima oara la Berlin pe premierul Li Keqiang, cei doi lideri angajandu-se sa depaseasca actualele dispute prin dialog, scrie AFP.
Evocand diferendurile dintre Uniunea Europeana si China asupra panourilor solare si a echipamentelor de telecomunicatii, Angela Merkel a declarat ca Berlinul si Beijingul resping protectionismul, intr-o conferinta comuna de presa.
Presata de industriasii germani, care ar avea mult de pierdut in cazul unui razboi comercial cu China, cancelarul a oferit asigurari ca "va face totul pentru a gasi o solutie prin discutii si a nu cadea intr-un fel de confruntare care s-ar termina prin aplicarea de drepturi de vama reciproce".
"Respingem asta. O sa ma angajez, atat in calitate de sef de guvern cat si la nivel european, vom angaja cat mai curand posibil discutii intensive cu partea chineza", a adaugat ea, vorbind despre "relatiile foarte stranse" dintre Berlin si Beijing.
Comisia Europeana a propus recent statelor UE sa aprobe in 5 iunie o taxare provizorie cu 47%, in medie, a panourilor solare importate din China pentru a proteja firmele europene din domeniu, amenintate cu disparitia si care denunta o concurenta neloiala.
De asemenea, Bruxellesul a decis sa lanseze o ancheta antidumping in privinta echipamentelor chineze de telecomunicatii.
Beijingul a anuntat in replica o ancheta antidumping asupra "tuburilor fara sudura" importate in special din UE.
Seful guvernului chinez, care efectueaza pana luni prima sa vizita oficiala in Germania dupa ce si-a preluat atributiile in martie, si-a reafirmat dezacordul fata de decizia UE de a taxa panourile solare chineze.
Acesta a afirmat ca o astfel de decizie "nu va pune in pericol doar locurile de munca din China, dar va afecta interesele firmelor si ale consumatorilor europeni".
"De aceea speram sa depasim prin (...) dialog diferendul comercial dintre China si UE", a adaugat el.
Comertul bilateral dintre UE si China a atins 546 miliarde dolari in 2012, dar deficitul comercial el europenilor in aceasta relatie nu a incetat sa creasca, depasind 122 miliarde.
Germania este singura tara din UE care este vizitata de premierul chinez, un semn ca Beijingul doreste sa promoveze o relatie speciala cu ceam mai mare economie europeana, apreciaza analistii.
Germania este de departe cel mai mare partener comercial european al Chinei. Piata chineza reprezinta un debuseu esential pentru industria sa auto si pentru masinile unelte.
Schimburile comerciale dintre cele doua tari au atins 187 miliarde dolari in 2012.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Martie şi românii
Credinţa, între scop şi mijloc
Ioan Rotundu
Manifestaţii violente la Paris împotriva căsătoriilor gay
peste 290 de persoane au fost arestate
Premierul Ponta amână rezilierea contractului cu Bechtel
Alune americane
Ioan Rotundu
413 ani de neuitare! 413 ani de la Prima Unire a românilor
La mulţi ani români! Îţi mulţumim Maria Ta!
Preţul energiei din România depăşeşte media UE
Crin Antonescu l-ar fi dat pe Chiliman afară din PNL pentru penibil
n-a avut articol în statut
Ministrul Pricopie vrea ca grădiniţa să fie obligatorie pentru copiii de 5 ani
Ionuţ Budişteanu a refuzat oferte din SUA pentru Universitatea Bucureşti
Botoşani: Ionică Nechifor – pavăza ciuruită penal a fermei Popăuţi
Ioan Rotundu
Va fi un concurs măsluit?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog