Programul cunoscut ca marea analiză le-a adus atunci câştiguri frumoase medicilor de familie şi laboratoarelor, iar acum oficialii şefii Ministerului Sănătăţii intenţionează să planifice şi să pună în aplicare noi acţiuni de acest fel, screninguri care să pornească de la medicina de familie.
Cu prioritate se vor desfăşura câteva programe de screening pentru bolile oncologice, bolile cardiovasculare şi cele cerebrovasculare.
Faptul că se acordă o atenţie deosebită unor programe de depistare a unor boli grave în faze incipiente este un lucru deosebit de bun. Problema este ca în continuare această acţiune să fie susţinută financiar de autorităţile sanitare. Nu este suficient că ai depistat boli la mii de pacienţi dacă nu finanţezi şi tratamentele acestora.
La marea analiză s-au diagnosticat multe cazuri de hepatită C, în condiţiile în care persoanele respective habar nu aveau că sunt bolnave. Dar când a fost la tratament, bolnavii au stat pe liste de aşteptare cu anii. Astfel de programe de screening sunt foarte bine venite, dar trebuie asigurată finanţarea şi în continuare, pentru tratarea cazurilor, a declarat medicul Dragoş Ailincăi.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că în programul de guvernare un punct esenţial priveşte accentul pe medicina de familie, pentru ca aceasta să poată derula programe de prevenţie a îmbolnăvirilor, de educaţie sanitară a populaţiei. (Doina Marcu)