Pentru anul Câinelui care începe duminică, cel mai bun prieten al omului ar putea să se bucure de un festival în China... tranşat şi savurat ca tocană, relatează AFP. „Înainte de Anul Nou chinezesc, am primit mult mai multe comenzi de la clienţii noştri, cred că va fi un an bun”, a declarat bucuros Fan Xiantao, director al societăţii de producţie de carne canină Fankuai din Suzhou, provincia Jiangsu (estul Chinei). Fan intenţionează, de asemenea, să organizeze anul acesta în oraşul său un Festival al cărnii de câine. Deşi specialităţile pe bază de carne de câine sunt populare mai ales în rândul minorităţii coreene, în nord-est, ele şi-au câştigat adepţi în restul ţării din cauza virtuţilor medicinale sau afrodisiace care le sunt asociate. „Chinezilor le place să mănânce carne de câine, este vorba de o lungă tradiţie care datează din timpul dinastiilor Qin şi Han, în urmă cu peste 2.000 de ani. Primul împărat al dinastiei Han, Liu Bang, adora carnea de câine”, a afirmat Fan. La Beijing, restaurantele coreene, precum Handugong, din estul capitalei chineze, sunt cele care propun în meniu specialităţi pe bază de carne de câine. În sala învăluită de aburii de la bucătărie, unde decoraţiunile de Crăciun se întâlnesc cu cele dedicate Anului Nou ale calendarului lunar, clienţii au de ales între 14 feluri de mâncare pe bază de câine. Dacă restul meniului este în chineză, coreeană şi engleză, cu specialităţi exotice precum frigărui de inimă de pui sau penis de bou, pagina consacrată felurilor de mâncare de câine este numai în chineză şi coreeană. O discreţie datorată criticilor Occidentului. „Reprezintă numai o mică parte din specialităţile noastre”, se apără un responsabil al restaurantului. Cea mai scumpă, 88 de yuani (11 dolari, 9 euro), este tocăniţa de carne de câine, un fel de mâncare picant, servit într-un vas de ceramică, în care carnea şi unele intestine coabitează cu cuburi de doufu /brânză de soia/ şi legume. Pe internet, oferta este de asemenea prezentă. Site-ul de licitaţii taobao.com, filială a site-ului de comerţ electronic Alibaba.com, propune tot soiul de produse pe bază de carne canină, în săculeţe, cu ambalaje pe care apar căţeluşi simpatici. De câteva zile, societatea Beijing Dajiakang International Trade propune, de asemenea, pe internet pulpe de câine congelate. „Se vând greu”, afirmă Zhang Yongbao, responsabilul său de vânzări. Potrivit amatorilor, care citează numeroase texte antice, carnea de câine ajută la tratarea bolilor de splină şi rinichi şi este foarte bună pentru a înfrunta iarna. Explicaţii care nu îi înduplecă însă pe apărătorii drepturilor animalelor. Peste 10 milioane de câini sunt ucişi anual în China, majoritatea în condiţii atroce, se plânge Jill Robinson, responsabil al Animals Asia Foundation, o asociaţie cu sediul la Hong Kong. „Atitudinea oamenilor s-a schimbat în ultimii 15 ani, însă China este încă cel mai mare consumator de carne de câine din lume”, spune ea. În nordul Chinei, precizează Robinson, sunt crescuţi câini din rasa Saint-Bernard, iar puii sunt ucişi după patru luni. Potrivit lui Zhang Yongbao, numeroase abatoare pentru câini operează în deplină ilegalitate, deoarece patronii nu au bani pentru a investi în infrastructuri regulamentare. „Pentru a avea mărimea cerută de autorităţi în ceea ce priveşte structurile de creştere şi sacrificare, trebuie să cheltuiască 10 milioane de yuani”, afirmă el. Fan Xiantao speră însă că într-o zi îi va convinge şi pe occidentali să mănânce carne de câine şi vrea să deschidă şi mai multe restaurante până în 2008, anul Jocurilor Olimpice de la Beijing.