Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13643
De la 07 Ianuarie 2003
85229605

Apel pentru revocarea din funcţia publică a lui Petre Roman

  • 25 September 2008, 23:00
Recenta numire a lui Petre Roman intr-o functie publica in Guvernul Romaniei pentru a reprezenta romanii din Diaspora si, pe de alta parte de a candida din partea PNL la un colegiu pentru functia de senator a starnit valuri de reactii de la un capat de lume la altul.Amintindu-si de guvernarea Roman din 1990, de sangeroasele mineriade care au aruncat la acea vreme Romania cu zeci de ani inapoi pe scara civilizatiei, romanii de pretutindeni, ca si cei din tara care au supravietuit perioadei si au ramas pe baricade, se intreaba usor crispati care este logica acestei decizii a premierului.
Pe de-o parte este de accord cu cheltuirea unor milioane de euro din banii publici pentru o presupusa spalare a imaginii romanilor din Europa, si, pe de alta, numeste in functia de inalt reprezentant al Guvernului un om cu o imagine sifonata la nivelul perceptiei publice despre perioada in care a guvernat aceasta tara, pe care il va si trimite in toate deplasarile urmatoare, legate de aceasta nemaipomenita campanie. Un numar de 20 de asociatii neguvernamentale si sindicate au tinut sa ii aduca aminte premierului ca memoria colectiva nu este scurta si ca este momentul sa retracteze decizia de numire a lui Roman in functia publica. Redam integral textul demersului asa cum l-a publicat si Zona Interzisa, editia on line.
D-lui Calin Popescu Tariceanu – Presedintele Partidului National Liberal, Prim-Ministru.
D-l Petre Roman este cercetat in dosarele crimelor istoriei recente a Romaniei savarsite in perioada infractionala decembrie 1989 – iunie 1990. Pana la lamurirea situatiei lui juridice, va solicitam sa-l revocati pe d-l Petre Roman atat din functia de consilier de stat ca inalt reprezentant al Guvernului in cadrul Cancelariei dvs., cat si din pozitia de candidat din partea PNL pentru Senatul Romaniei. Domnule Prim-Ministru, daca nu veti da curs solicitarii noastre total legitime, va vom cere demisia de onoare din functia de Presedinte al Partidului National Liberal.
Consideram total cinica si imorala promovarea de catre PNL a d-lui Petre Roman, implicat in reprimarea PNL si a manifestatiilor anticomuniste din timpul perioadei infractionale decembrie 1989 – iunie 1990. Spre rusinea Romaniei, conform reprezentantului Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, in aceasta perioada s-a inregistrat cel mai mare numar de victime pe timp de pace din istoria Europei dupa al doilea razboi mondial. Domnule Prim-Ministru, va cerem ca activitatea d-lui Petre Roman din aceasta perioada sa fie cercetata nu doar de justitie, dar si de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania pe care l-ati infiintat prin Hotarare de Guvern.D-l Petre Roman a fost primul-ministru al acestei perioade infractionale in care au fost comise crime tipic comuniste.
Opinia publica si majoritatea istoricilor il considera pe Petre Roman ca al doilea vinovat pentru acestea, primul fiind Ion Iliescu, urmarit penal pentru crime si diversiune.
Aceste crime au inceput cu uriasul masacru din decembrie 1989 soldat cu peste 1200 de morti si 3300 de raniti, majoritatea covarsitoare fiind inregistrati dupa ce Ion Iliescu si Petre Roman i-au inlocuit pe Nicolae Ceausescu si Constantin Dascalescu. In ianuarie si februarie 1990 au avut loc primele doua mineriade din Romania, avand ca scop reprimarea manifestatiilor anticomuniste si a partidelor istorice, in special Partidul National Liberal si PNTCD. Conform Raportului de condamnare a comunismului, «diversiunea etnica din martie 1990 de la Targu-Mures, care a vehiculat fara temei real ideea ca „ungurii vor sa ia Ardealul”, a constituit pretextul infiintarii SRI pentru a apara unitatea nationala a statului, aflata, chipurile, in pericol.
Fosta Securitate a fost astfel „reactivata” in mare masura».In aprilie 1990 a inceput reprimarea deosebit de violenta a manifestatiei anticomuniste din Piata Universitatii care a culminat cu fratricidul din iunie 1990 soldat cu mii de victime. Conform Raportului de condamnare, «manifestatia a fost reprimata cu o bestialitate fara precedent, socand intreaga lume civilizata si compromitand extrem de grav imaginea Romaniei.Represiunea tipic comunista a manifestatiei (anticomuniste) din Piata Universitatii, a presei libere, a partidelor democratice si a societatii civile a fost organizata de catre puterea politica cu implicarea SRI, a Armatei si a Politiei.
Potrivit declaratiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat, prin Ministerul Justitiei, evenimentele din iunie 1990: (...) „S-a dorit instaurarea terorii”. „A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forte intr-o actiune violenta care nu a fost justificata de imprejurarile politice”. „Represiunea din 13-15 iunie 1990 este urmarea celei din decembrie 1989, pentru ca a fost indreptata impotriva aceluiasi gen de manifestanti”. „In decembrie 1989 scopul era deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei si peluarea puterii prin teroarea instalata” (...) Deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei din decembrie 1989 si reprimarea manifestarilor anticomuniste au constituit acte deliberate de asfixiere a pluralismului democratic si tentative de restaurare a unui regim autoritar, de tip dictatorial.»Domnule presedinte al Partidului National Liberal, ati uitat vandalizarea sediilor Partidului National Liberal de catre securistii imbracati in mineri, in timpul guvernarii Petre Roman?
Domnule Prim Ministru, este evident ca primul ministru al perioadei infractionale decembrie 1989 - iunie 1990 a fost mai mult sau mai putin implicat in aceste crime abominabile. Conform angajamentelor procurorului general al Romaniei, Justitia va stabili in curand vinovatii pentru crimele istoriei recente a Romaniei. Subliniem ca imediat dupa revolutia anticomunista, autorii macelului de la Timisoara din decembrie 1989, generalii Mihai Chitac si Victor Astanasie Stanculescu au fost promovati in guvern de primul ministru Petre Roman, in loc sa fie trimisi in boxa acuzatilor: cei doi criminali au fost facuti ministrii tocmai la Interne si la Apararea Nationala.
Ambii subordonati ai lui Petre Roman au jucat un rol decisiv in fratricidul din iunie 1990.Conform stirii din 8 august 2007 a Agentiei NewsIn cu titlul RECHIZITORIUL MINERIADEI: PREMIERUL PETRE ROMAN, DE ACORD CU PLANUL DE REPRIMARE: «Fostul prim ministru Petre Roman a fost de acord cu planul pentru evacuarea Pietei Universitatii in timpul evenimentelor din iunie 1990 si cu participarea armatei, plan care nu a fost insa dactilografiat pentru a nu fi desconspirat, se arata in rechizitoriul dosarului Mineriadei. Procurorii au retinut ca pe 12 iunie, la ora 12.00, generalul Mihai Chitac s-a prezentat la primul-ministru Petre Roman care a fost de acord cu „Planul de Actiune” pentru evacuarea pietii, precum si cu efectivele preconizate sa participe la operatiune (peste 1600 de politisti si 18 autobuze, precum si efective ale politiei militare si ale S.R.I.).
Potrivit declaratiei lui Chitac, premierul Petre Roman a avut o discutie telefonica cu Ion Iliescu dupa care i-a cerut ca in cursul serii sa organizeze o noua sedinta cu sefii militari desemnati sa participe la actiune urmand sa prezinte in detaliu masurile de „eliberare” a pietii. Tot atunci sustin procurorii, generalul Mihai Chitac a redactat „Planul de Actiune” care pentru a nu fi desconspirat, la cererea lui Petre Roman, nu a fost dactilografiat. Potrivit mentiunii inscrise de invinuitul Chitac Mihai „Planul de Actiune” a fost „Intocmit pe baza Ordinului verbal al Presedintelui ales al Romaniei Dl. Ion Iliescu, dat in sedinta din 11 iunie 1990 ora 16.00.
Discutat si aprobat verbal de Prim-ministru Guvernului Provizoriu - Dl. Petre Roman in sedinta din 12 iunie 90 ora 12.00”.In cursul serii de 12 iunie 1990, incepand cu orele 22.00 pana la orele 24.00, la sediul Politiei Capitalei a avut loc sedinta ordonata de premierul Petre Roman la care au participat sefii sectiilor si sectoarelor de politie, precum si reprezentanti ai autoritatilor civile implicate in evacuarea Pietii Universitatii. La acea sedinta s-au facut precizari in detaliu privind misiunile ce reveneau fiecarei formatiuni si categorii de participanti. Concomitent au fost convocati la sedii politistii si ceilalti militari desemnati pentru a participa la evacuare.
Potrivit planului de actiune, in dimineata zilei de 13.06.1990, la orele 04.00, Piata Universitatii era inconjurata de fortele de ordine formate din 1.400 militari din Ministerul de Interne ( 650 cadre de politie; 500 militari in termen si 250 elevi), precum si 3 masini de pompieri la care s-au adaugat efective din Serviciul Roman de Informatii ( in numar neprecizat), 80 militari din Batalionul de Politie Militara a Ministerului Apararii Nationale si10 autosanitare cu personalul medical necesar de la Ministerul Sanatatii.
Efectivele Ministerului de Interne au fost dotate cu scuturi din material plastic, casti metalice, bastoane de cauciuc iar cadrele de politie aveau asupra lor si armamentul din dotare cu munitia aferenta. Concomitent cu blocarea s-a realizat patrunderea a doua detasamente formate din 300 militari in termen si 100 subofiteri de politie care au efectuat ridicarea baricadelor si a materialelor ce blocau carosabilul. De asemenea subofiterii de politie au retinut persoanele care se aflau in corturi sau in jurul baricadelor ori dormeau pe spatiul verde. Pentru protectia lucrarilor de degajare dispozitivul initial a fost intarit cu militari in termen si cu studenti de la Scoala Militara Superioara de Ofiteri a Ministerului de Interne.
Activitatea propriu-zisa de degajare a pietii nu a durat decat cateva minute ( cel mult 30 min.) si a constat practic in demontarea si ridicarea corturilor si in unele actiuni de curatenie. Din cercetarile efectuate si documentele aflate la dosarul cauzei rezulta ca pana la orele 07.00 au fost retinute 263 de persoane care au fost conduse pentru cercetare, initial la arestul Serviciului Independent de Politie Transporturi Bucuresti, iar ulterior la cazarma U.M. 0575 – Magurele unde urmau sa fie cercetate.
Procurorii apreciaza ca fiind "total ilegala" decizia ca cei retinuti sa fie dusi la unitatea militara din Magurele dar era cuprinsa in „Planul de Actiune” intocmit si semnat de invinuitul Chitac Mihai si aprobat de fostul premier Petre Roman. Din cercetari a rezultat ca nu a existat vreun temei legal in baza caruia aceste persoane au fost retinute.Retinerea lor s-a desfasurat exclusiv in zona Pietii Universitatii (pana la orele 7.00) si aceasta activitate a vizat inclusiv studentii de la Institutul de Arhitectura sau de la Universitate care se gaseau in salile de specialitate unde intocmeau proiecte prevazute in planul de invatamant sau studiu, fiind in sesiunea de examene.
Procurorii militari care au anchetat dosarul mineriadei din iunie 1990 ce vizeaza moartea a patru persoane sustin in rechizitoriu ca decizia de reprimare a manifestantilor din Piata Universitatii a fost luata la cel mai inalt nivel, planul de masuri fiind cerut personal de presedintele Ion Iliescu. In rechizitoriul procurorilor militari se arata ca, pe 11 iunie 1990 a avut loc loc la sediul Guvernului o sedinta restransa condusa de seful statului Ion Iliescu si premierul Petre Roman intalnire in care s-a discutat despre eliberarea Pietei Universitatii.
Procurorii au sustinut ca potrivit propriei declaratii, Ministrul de interne, generalul Mihai Chitac, a primit ordin de la presedintele ales, Ion Iliescu, ca pana a doua zi (n.n 12 iunie 1990) sa intocmeasca un „Plan de Actiune” pentru „eliberarea” Pietii Universitatii, la aceasta operatiune urmand sa participe pe langa fortele Ministerului de Interne si trupe (politie militara) ale Ministerului Apararii dar si forte antitero apartinand S.R.I. ori altor structuri.
Sedinta restransa din 11 iunie 1990 a fost convocata urmare a unei hotarari luate anterior de catre seful statului si un grup de politicieni mai apropiati care il sprijineau (in cadrul unei sedinte care a avut loc la Scrovistea). Potrivit documentelor aflate la dosar, la sedinta care a inceput la orele 16.00, la Palatul Victoria, au mai participat vice-premierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de interne generalul Mihai Chitac, seful I.G.P. generalul Diamandescu Corneliu, ministrul apararii, generalul Victor Atanasie Stanculescu, seful Marelui Stat Major generalul Vasile Ionel, seful S.RI., Virgil Magureanu, primarul general al Capitalei Dan Predescu, procurorul general Gheorghe Robu, prim-vicepresedintele F.S.N. Nicolae S. Dumitru si altii. In aceasta sedinta s-a discutat despre eliberarea Pietii Universitatii. Domnule Prim-Ministru, daca nu veti da curs solicitarii noastre total legitime, va vom cere demisia de onoare din functia de Presedinte al Partidului National Liberal. Sorin Iliesiu - vicepresedintele Aliantei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismului.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Merge pe urmele supravieţuitorilor de la orfelinatul din Cighid
Băsescu surclasează orice alt candidat dacă mâine ar fi alegeri
Primul român care investeşte în China
Basarabia încotro ?
Castellon: 10.000 de euro pentru integrarea românilor
Horoscop
Vocea din şifonier
Dacă vă consideraţi stilat, ea vă oferă companie!
Program Tele'M Botoşani vineri, 26 septembrie
IŞJ a ridicat-o pe Mihaela Huncă din nou pe creasta valului
Comentariul comentariilor (CC)
(Ioan Rotundu)
Românul şi “vorba vine”
Infracţiunea de denunţ calomnios
Cine-i prostul: noi sau tu?
Ioan Rotundu
Directoarea Azoicăi are alergie la democraţie şi ameninţă cu penalul
inspectorul Lăcătuşu rămâne pe poziţie controversată
PSD şi-a finalizat lista candidaţilor şi a bătut-o în cuie
Acum, că are vilă la Alfa Land, vrea să ne fie şi primar
Ciubotaru n-a uitat nimic şi nu a învăţat nimic
Botoşaniul este faultat în spatele uşilor închise
Au stagnat lucrările la Magistrala de gaz Hârlău – Botoşani
Ţâbuleac pare a fi urmărit de ghinion
Nemulţumirile la Vorona tind să se transforme în convulsii sociale
„Apus de soare” la Săveni şi Dorohoi
Prefectul Sorescu se recunoaşte învins de sistem
Au jucat ţonţoroiul pe morminte!
Sinistraţii îşi primesc azi caloriferele
Niţu se luptă pentru pensii de boală decente
Ţurcanu ţine secret numele pensiunii unde nuntaşii puteau ajunge la spital
A căzut victimă propriei minciuni
De luni încep controalele la chioşcurile din, şi de lângă, şcoli
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă