Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
40911
De la 07 Ianuarie 2003
108681891
Aplicând metodele de pe timpul miliţiei

Poliţiştii au vrut să-l bage la zdup pe cercetătorul ştiinţific Hrincă

  • orchestraţia a fost demontată de judecătorul Ghineţ
  • 21 December 2007, 23:00
Tot mai mulţi sunt cei care au prins încredere în a se adresa redacţiei noastre, pentru a obţine bruma de dreptate care li se cuvine. Iar persoanele care ne contactează provin din diferite medii sociale, de la ţărani simpli la intelectuali de frunte. Printre aceştia s-a numărat şi cercetătorul ştiinţific Gheorghe Hrincă. El este angajat al Staţiunii de Cercetări Pomicole şi Creşterea Ovinelor Popăuţi şi coordonează diferite programe de cercetare. De când în fruntea acestei unităţi de cercetare a fost instalat ca director Ilie Chiorăscu, Hrincă susţine că a intrat în conflict cu acesta în mai multe rânduri, totul pornind de la faptul că munca de cercetare a scăzut în calitate iar rezultatele obţinute sunt sub nivelul aşteptărilor.
Se pare că poziţia adoptată de Hrincă n-a fost pe placul directorului, de vreme ce acesta a încercat să-l reducă la tăcere, încercând a-l arunca după gratii. Cel puţin aşa susţine Hrincă, iar susţinerile lui sunt confirmate cu documente.
Hrincă mai susţine că directorul Chiorăscu, nereuşind să-l arunce după gratii, încearcă acum să-l bage în puşcărie sesizând poliţia că el gestionează reactivi chimici ce intră sub incidenţa legii privind combaterea drogurilor, fără a dispune de autorizaţia necesară. Cât de reală este suspiciunea lui Hrincă asupra directorului Chiorăscu urmează să ne edificăm mai întâi noi şi, apoi, să vă informăm şi pe dumneavoastră.
În ancheta de faţă vă vom prezenta filmul încercării de a obţine condamnarea cercetătorului ştiinţific Gheorghe Hrincă chiar de către directorul său Ilie Chiorăscu. Hrincă bănuieşte că tot ceea ce i s-a înscenat a fost pus la cale de directorul Chiorăscu cu ajutorul unor poliţişti din Poliţia Municipiului Botoşani, printre care şi sublocotenentul Ioan Ojog. Devenit incomod prin criticele sale, Hrincă ne-a relatat că directorul l-a avertizat în mai multe rânduri că-l va băga după gratii, dacă nu-şi vede de treburile sale. Ce-a urmat, nu vă vine să credeţi.
În 13 august 2001, sublocotenentul Ioan Ojog încheie un proces verbal prin care constată că Gheorghe Hrincă, în ziua de 10 august, ora 11.30 – 13.00, a provocat un scandal public în curtea Staţiunii Popăuţi, aducând injurii directorului Chiorăscu. Fără ca acest proces verbal să fie întocmit în prezenţa contravenientului Hrincă, fără a se consemna eventualele sale obiecţiuni, şi fără ca cele consemnate în procesul verbal să fie confirmate de vreun martor, numai cu semnătura sa, sublocotenentul Ojog, cu de la sine putere, consideră fapta de natura închisorii, şi trimite procesul verbal Judecătoriei Botoşani pentru punere în executare.
Despre modul în care s-a întocmit acest proces verbal sunt de reţinut următoarele: data la care s-a întocmit procesul verbal cu seria C nr. 1800946, respectiv 13 august 2001, ne relevă faptul că actul în cauză intra sub incidenţa Legii 32/1968 privind stabilirea şi constatarea contravenţiilor. Tot în acea perioadă apăruse şi Ordonanţa nr. 2/12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, numai că aceasta intra în vigoare abia cu data de 25 august 2001. Aşadar, data la care a fost sancţionat Hrincă îl plasează pe acesta sub incidenţa prevederilor Legii 32/1968. Modul în care a întocmit sublocotenentul Ojog procesul verbal de sancţionare cu închisoare a lui Hrincă, privit prin prisma Legii 32, demonstrează monstruozitatea miliţienească pusă la cale.
La art. 17 al. ultim din Legea 32 avem enunţate cazurile prin care un proces verbal de contravenţie este lovit de nulitate. În cazul lui Hrincă avem cel puţin două dovezi de nulitate. Prima dovadă este că procesul verbal a fost întocmit la o dată ulterioară celei producerii faptei (jurisprudenţă sentinţele nr. 929/1971, 930/1971 şi 925/1921 a Judecătoriei Arad), a doua prin nesemnarea procesului verbal de un martor care să ateste cele petrecute (jurisprudenţă sentinţa 138/1971 a Judecătoriei sect. 4 Bucureşti, 317/1971 a Judecătoriei sect. 3 Bucureşti etc.). Este greu de crezut că un sublocotenent de poliţie n-a ştiut că actul său este lovit de nulitate, de vreme ce nu a respectat două condiţii esenţiale de întocmire a acestuia.
Cu toate acestea, în aceiaşi zi de 13 august procesul verbal este înaintat Judecătoriei Botoşani, însoţit de o adresă prin care se cere ferm condamnarea lui Hrincă la închisoare. Procesul verbal de contravenţie se transformă la Judecătoria Botoşani în dosarul penal nr. 11.635/2001. În numai trei zile judecătorul îl condamnă pe Hrincă la închisoare, dovada soluţiei date fiind sentinţa civilă nr. 7544 din 16 august 2001. De ce atâta grabă din partea judecătorului, n-am reuşit nici noi să pricepem. Că judecătorul a fost “pe mân㔠cu sublocotenentul, orb să fii, dacă citeşti conţinutul sentinţei tot vezi că judecătorul a refuzat să analizeze fondul problemei. Şi se putea vedea de către judecător că procesul verbal este lovit de nulitate şi deci nu mai putea avea loc un proces sau administrarea unui minim de probe despre cât este de adevărată consemnarea din acel document.
Aşa s-a ajuns ca un cercetător ştiinţific, devenit incomod pentru directorul său, să fie condamnat cu complicitatea unui poliţist şi a unui judecător. Hrincă s-a folosit de calea de atac şi a declarat recurs.
De data aceasta dosarul său a ajuns pe mâna unui magistrat experimentat, care a mirosit imediat făcătura miliţienească a poliţistului şi a conducerii Staţiunii Popăuţi. Hrincă a fost absolvit de condamnarea la închisoare şi chiar de transformarea acestei pedepse într-o amendă bănească, iar procesul verbal de contravenţie a fost anulat. Decizia 149/29 ianuarie 2002 a Tribunalului Botoşani semnată de magistratul Gheorghe Ghineţ fiind definitivă şi irevocabilă, a pus capăt calvarului prin care a trecut Gheorghe Hrincă.
Revenind puţin asupra acestei făcături mârşave pusă la cale de conducerea unei unităţi cu concursul unui poliţist labil moral, desprindem şi alte aspecte care întăresc cât de mult şi-au dorit cei în cauză să-l vadă pe Hrincă după gratii. Poliţistul Ojog a plasat scandalul provocat de Hrincă (nimeni n-a demonstrat vreodată că acest scandal a avut loc cu adevărat, dimpotrivă, magistratul Ghineţ a demonstrat contrariul) sub incidenţa legii 61/1991 privind încălcarea unor norme de convieţuire socială şi a liniştii publice. Ori, chiar cu mânuţa sa sublocotenentul a consemnat că acest scandal a avut loc în curtea Staţiunii Popăuţi. Curtea acestei instituţii nu este una publică, ci privată a statului. Ce linişte publică poate tulbura un scandal, fie el şi monstruos, în plin câmp. Apoi, scandalul fiind în curtea unei instituţii, el intra sub incidenţa Regulamentului de Ordine Interioară şi a Codului muncii şi trebuia instrumentat ca atare.
Hrincă era angajatul instituţiei, nu o persoană străină de unitate ce a pătruns într-un perimetru privat fără acordul conducerii acelei instituţii, a provocat scandal şi trebuia evacuată de către forţele de ordine.
Nu trebuie ca neapărat să ai pregătire juridică ca să realizezi dimensiunea mârşăviei pusă la cale, dar şi pericolul social extrem de ridicat manifestat de un funcţionar al statului investit cu putere de decizie şi de un poliţist dispus să încalce legea numai pentru a-şi satisface stăpânul care l-a gratulat, poate, cândva, cu fel de fel de recompense.
În ce-l priveşte pe cercetătorul Gheorghe Hrincă, acesta n-a scăpat de calvar. Faptul că a câştigat prima bătălie împotriva propriului său direct şi a poliţistului Ojog i-a înverşunat pe aceştia. Un nou dosar penal planează asupra capului lui Hrincă, fiind pusă la cale o nouă monstruozitate. Vom reveni î n curând.
(Ioan Rotundu)

N.R. – Ancheta a fost publicată în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 1063/9 iulie 2003.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Conducerea Penitenciarului colindată de elevii deţinuţi
Număr mare de voluntari la serviciile pentru situaţii de urgenţă
Comentariul comentariilor (XVI)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Nedumerirea barmanului
Scump domnule terenul, prea scump!
Flutur este amantul care conduce gospodăria femeii cu care se culcă
liberalii au decis să-l excludă pe Flutur din partid
PNL a închis calea lui Ciubotaru spre primăria Botoşani
Pofta ce-o pofteşte Câmpanu
S-a stabilit conducerea PD-L Botoşani
Hora aduce speranţă în pragul sărbătorilor
Adoraţi de străini, ignoraţi în Botoşani
Ansamblul Balada a reputat un nou succes în afara judeţului
Zâmbete şi sprijin pentru creativitate
Concursul de educaţie sexuală şi-a desemnat câştigătorii
ISU şi-a prezentat bilanţul la final de an
Sume mai mari decontate de CJAS Botoşani
Executorii judecătoreşti vor încasa mai puţini bani
Bugetarii vor primi primele restante cu ocazia plecării în concediu de odihnă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă