Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9079
De la 07 Ianuarie 2003
122581018

Arbitrul telecom a aplicat amenzi in valoare de 180.000 de le

  • i pentru nereguli la aplicarea regulamentul european Roam like at home in Romania
  • 22 March 2018, 23:00
"In urma unor sesizari venite din partea utilizatorilor, ANCOM a investigat modul in care operatorii aplica regulamentul european Roam like at home in Romania. Controalele au evidentiat nereguli, asadar am solicitat furnizorilor de servicii de comunicatii electronice sa remedieze in anumite termene problemele identificate si am aplicat amenzi in valoare de 180.000 de lei", a declarat joi Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.
Investigatia privind modificarea conditiilor de utilizare a serviciului de roaming
Avand in vedere faptul ca multe dintre sesizarile primite au venit din partea utilizatorilor de cartele preplatite, ANCOM a derulat o investigatie privind modul in care acestia au fost informati despre modificarea conditiilor in care Vodafone furnizeaza serviciul de roaming in Spatiul Economic European (SEE), dupa intrarea in vigoare a regulamentului european Roam like at home. Rezultatul investigatiei a aratat ca Vodafone a modificat conditiile in care utilizatorii de cartele preplatite pot beneficia de serviciul de roaming, lansand pe piata oferte noi, cu sau fara acces la acest serviciu, insa fara a-i informa in mod corect si complet pe acestia cu privire la faptul ca utilizarea/activarea serviciului de roaming este conditionata, dupa data de 15 iunie 2017, de achizitionarea unor anumite optiuni sau de dezactivarea optiunii nationale.
Mai exact, Vodafone nu a notificat utilizatorii ca a modificat, in fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraoptiuni) de care beneficiau anterior intrarii in vigoare a regulamentului, ci si clauzele contractuale (respectiv Termenii si conditiile generale de utilizare a serviciilor preplatite) referitoare la conditiile in care este furnizat serviciul de roaming. Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul ca acest serviciu va putea fi utilizat doar in conditiile achizitionarii unei optiuni care ofera acces la serviciul de roaming si nici despre faptul ca acesta nu poate fi folosit daca abonatul are activa o optiune care ofera beneficii exclusiv nationale.
Neregulile constatate au fost sanctionate cu amenda in valoare de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate inainte de termenul acordat de 90 de zile.
Investigatia privind aplicarea politicii de utilizare rezonabila a serviciului de roaming
Ca urmare a numarului mare de sesizari din partea utilizatorilor cu privire la conditiile de utilizare a serviciilor de roaming, ANCOM a verificat modalitatea prin care furnizorii i-au informat pe abonati cu privire la aplicarea unei politici de utilizare rezonabila sau, in cazul RCS&RDS, cu privire la aplicarea suprataxelor autorizate.
Investigatiile au relevat ca doi operatori, Orange si Vodafone, au aplicat utilizatorilor o politica de utilizare rezonabila, fara ca aceasta sa fi fost introdusa in contractele incheiate cu utilizatorii pe baza de abonament, respectiv, in Termenii si conditiile generale de utilizare in cazul posesorilor de cartele preplatite.
Astfel, ANCOM a aplicat operatorilor Orange si Vodafone cate o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in contractele incheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobila pe baza de abonamente. Vodafone a mai fost sanctionat cu o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in Termenii si conditiile generale de utilizare a cartelelor preplatite.
Controlul furnizorilor de servicii de telefonie
De la inceputul anului 2017 si pana in prezent, ANCOM a efectuat 114 actiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie, fiind emise 46 de notificari si aplicate 29 de avertismente si 19 amenzi in cuantum total de 480.000 lei. In afara neregulilor constatate in aplicarea Roam like at home, alte abateri frecvente au privit si portabilitatea numerelor de telefon, fiind aplicate in acest sens amenzi in valoare de 285.000 de lei.
Despre Roam like at home
Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu. Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.
Reglementarile europene nu obliga furnizorii sa ofere serviciul de roaming si nici nu interzic planurile tarifare care au doar resurse nationale (planuri tarifare fara acces la roaming). De asemenea, operatorii au posibilitatea sa modifice unilateral conditiile contractuale privind modalitatea in care utilizatorii de cartele preplatite pot beneficia de serviciul de roaming, cu conditia notificarii acestora asupra modificarilor pe care urmeaza sa le opereze, in conformitate cu dispozitiile legislatiei in vigoare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Industria si-a revenit usor in februarie, dar inceputul de an ramane slab
Increderea oamenilor de afaceri in activitatea viitoare a scazut (Barometrul industriei)
Mihai Goțiu anuntă că dă în judecată Antena 3
Bancul zilei: Reclamă neinspirată
Horoscopul zilei de 23.03.2018
Tranzacție de 145 milioane dolari:
Cel mai mare serviciu de muzică din SUA a cumpărat un start-up cu centrul de inginerie în România
Klaus Iohannis il felicita pe Vladimir Putin,
la patru zile dupa alegerile din Rusia
Tariceanu, prezentat de ALDE Dolj mare favorit la prezidentiale in fata lui Liviu Dragnea,
potrivit unui sondaj Avangarde
Carmen Dan, despre amendarea unui barbat surdo-mut pentru ca ar fi scandat la un miting:
S-au dispus verificari. Acolo este o eroare de redactare a procesului-verbal
ÎCCJ răstoarnă scorul penal în favoarea Ralucăi SAtâncescu şi a lui Buliga
Ioasn Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog