Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ultima oră
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15362
De la 07 Ianuarie 2003
78345599

Arta sub igrasie

  • 25 April 2010, 23:00
Peste 2500 de lucrări de artă: pictură, sculptură şi grafică se degradează progresiv şi ireversibil în depozitul Muzeului Judeţean, în lipsa unui spaţiu adecvat. Prin decizia Consiliului Judeţean, la 1 aprilie a fost închisă Secţia de Artă din centrul vechi din cauza chiriei prea mare care nu se reflecta în nivelul încasărilor. Reprezentanţii Muzeului Judeţean au luat din nou toate obiectele de artă care aruncau o umbră de zâmbet şi frumuseţe pe chipurile vizitatorilor. Le-au aşezat cu grijă din nou în depozit.
„Problema este că faptul că muzeul are în patrimoniu peste 2500 de lucrări de artă: pictură, sculptură, grafică. Ele stau în depozit, trebuie expuse, nu este normal să ţii un patrimoniu în depozit. Nu avem un spaţiu în care să expunem în acest moment şi nici un spaţiu pe care l-am putea primi în următoarea perioadă de timp nu corespunde. Nu cred că există în Botoşani un spaţiu care să fie amenajat ca pentru un muzeu de artă, pentru că sunt nişte condiţii care trebuie respectate atunci când deschizi un muzeu, nu dai pur şi simplu cu un var şi gata”.
O alternativă la spaţiul închis de CJ se iveşte cu greu, aşa că speranţa managerului Lucica Pârvan rămâne tot proiectul de la Agenţia de Dezvoltare Nord Est care este în faza de selecţie. Visul de a expune valoroasele lucrări şi de a fi de folos iubitorilor de cultură este prea măreţ şi îndrăzneţ pentru aceste vremuri, dacă se ia în calcul cazul Casei Ventura, unde lucrările de reabilitare întârzie să înceapă cu toate că ar fi trebuit să se semneze contractul pentru startul lucrărilor.
„Alternativa ar fi proiectul depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est Piatra neamţ pentru reabilitarea acestei clădiri şi convieţuirea aici a ambelor secţii componente, adică secţia de istorie – arheologie, reorganizată şi muzeul de artă. Se merge pe ideea mansardării clădirii, adică spaţiul obţinut astfel să fie folosit pentru expunerea operelor de artă. Proiectul este depus , vizează Am înţeles că este la selecţie, dar vedem că nici Casa Ventura nu s-a început şi acolo este acceptat la finanţare, nu ştiu de ce nu demarează o dată lucrările. Data trecută, în şedinţa de CJ, a trebuit să dăm jos 150 de milioane, că li s-a părut lor, după ce a fost acceptat proiectul, le-a mai venit că nu ştiu care cheltuială pentru un copiator şi nu ştiu mai ce lucruri mărunte nu erau eligibile şi a trebuit să le dăm jos. Le-am dat jos, că până la urmă vom face cu fonduri proprii”, a adăugat managerul Muzeului Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan.
În luna septembrie a acestui an se împlinesc trei ani de când Botoşaniul nu mai are muzeu etnografic. „Nu aş vrea să se repete ce s-a întâmplat cu Muzeul de artă că a fost închis 12 ani, redeschis şi iar închis” şi-a exprimat temerea Lucica Pârvan. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Oftica elevilor
Horoscop
Un singur partid al AIE nu este controlat de ruşi
„Armata rusă a tras în soldaţii noştri în timpul conflictului de pe Nistru...”
50.000 de firme ale românilor în Italia
De la „cocoş” în România, la porumbei in Italia
ANI are în lucru dosarele a peste 100 de parlamentari, "un sfert din Parlament"
Pentru mine relaţia cu Băsescu a fost o mare deziluzie, o mare decepţie
Banca a profitat de criză pentru a realiza profituri considerabile
Medalie de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva
Relansarea economică este mai puternică decât estimările iniţiale - G20
Baroneasa teroristă vrea din nou şefă la Poştă
Dublă lovitură
Ioan Rotundu
Conducere cu permisul suspendat şi uz de fals la Todireni
Peste douăzeci de spanioli vin să sondeze infrastructura botoşăneană
Proasta târgului!
Angajaţii de la protecţia Copilului au salarii cu 30% mai mici
Patru disponibilizări la fiecare sută de angajaţi bugetari
Ministrul Educaţiei, cap de afiş la casele de pariuri
În loc de bani, infecţiile nosocomiale vor fi tratate cu controale
În loc de bani, infecţiile nosocomiale vor fi tratate cu controale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă