Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25168
De la 07 Ianuarie 2003
122910817

Asasinul Annei Politkovskaia şi-a făcut operaţie estetică

  • 18 November 2008, 23:00
Ieri a avut loc la Moscova procesul ziaristei Anna Politkovskaia, ucisa de serviciile secrete rusesti in anul 2006. Asasinul se plimba liber prin tarile occidentale, dupa ce si-a facut operatie estetica. Procurorii rusi nu au reusit sa ajunga nici la adevaratii comanditari ai crimei. Fiul si fiica ziaristei de la revista “Novaia Gazeta” au cerut daune morale in valoare de zece milioane de ruble. Initial, procurorii au invocat ca se vor devoala documente secrete si ca procesul trebuie sa aiba loc cu usile inchise, insa judecatorul nu a fost de acord. Anna Politkovskaia s-a remarcat prin anchetele care prezentau genocidul din Cecenia, cruzimea si coruptia din armata rusa.
Asa si-a facut numerosi dusmani. A fost impuscata pe data de 7 octombrie 2007, cu un pistol Makarov cu amortizor, in timp ce iesea din liftul blocului in care locuia. Conform anchetei, daca nu era mioapa, ziarista ar fi observat ca un individ imbracat intr-o geaca neagra o astepta mereu in capul scarilor când venea de la serviciu, de la cumparaturi sau dupa ce-si plimba catelul. Mereu acelasi individ, cu o precizie de ceasornic elvetian, era la post. In doi ani de ancheta, au fost arestati peste zece suspecti, dar toti au fost eliberati din lipsa de probe. Anna Politkovskaia era fiica unui diplomat sovietic la ONU, de origine ucraineana. Au fost retinuti fratii ceceni Djabrail si Ibrahim Mahmudov si rusul Serghei Hadjikurbanov. (Sursa: Gardianul)
Va recomandam lucrarea “Rusia lui Putin” aparuta in aceasta toamna in traducere la Meteor Press pe care o puteti gasi si pe http://www.librarie.net/carti/83763/Rusia-lui-Putin-Anna-Politkovskaia Cartea reprezinta o devastatoare dezvaluire a politicii presedintelui statului rus venita din partea celui mai radical jurnalist al tarii, jurnalista Anna Politkovskaia, premiata si admirata pe plan international pentru reportajele curajoase care au ca subiect predilect razboaiele cecene, si-a indreptat privirea scrutatoare si lipsita de ingaduinta catre omul care, pana nu demult, era o figura indragita a mass-mediei occidentale. Fost spion KGB, Vladimir Putin a fost numit presedinte al Rusiei in 2000. Inca de la intrarea pe scena publica, s-a prezentat ca un conducator deschis, luminat, dornic sa dezvolte relatiile cu Occidentul. Spre deosebire de multi alti jurnalisti europeni si americani, Politkovskaia n-a avut niciodata incredere in imaginea de presa a lui Putin.
Din pozitia privilegiata pe care o ocupa, in miezul problemelor curente ale Rusiei, ea si-a propus sa demonteze imaginea lui Putin atat ca om, cat si ca brand, argumentand faptul ca nu este decat un produs insetat de putere al propriului sau trecut, incapabil sa reziste impulsului de a sugruma libertatile cetatenesti in orice situatie.
Politkovskaia sustine ca Putin nu este acel tip de conducator pe care si l-ar dori majoritatea contemporanilor sai rusi. Pentru a-si sustine teoria, ne descrie stransoarea de fier a mainii lui Putin din punctul de vedere al cetatenilor a caror viata a fost afectata de acest tip unic de tiranie. Afaceri ale Mafiei, scandaluri in regiuni, coruptie militara si judiciara, declinul intelectualitatii, tragica rezolvare a cazului creat de asediul terorist intr-un teatru din Moscova - toate aceste subiecte sunt supuse analizei nemiloase, dar intotdeauna umane a Annei Politkovskaia. Descrierea aprofundata a institutiilor civile nou-create, supusa privirii mai putin iscoditoare a Vestului, n-ar putea veni intr-un moment mai bine ales.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Numărul doi în ANPC face reclamaţie la OJPC Botoşani
curat atipic!
Comentariul comentariilor (CCXLIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Căsnicie cu surprize
O nouă aventură a Elenei cu Boc
De ce credeţi că închiriază cu ora?
Omul tău vrea mai multă dreptate, mai mult adevăr
“Dany Ema” ţepuieşte pe seama drumurilor, ALDP-ul le distruge
iar deasupra flutură steagul portocaliu
Fapte răstălmăcite din interes
Ţâbuleac a găsit omul cu „cuc”, tocmai potrivit ca director DJDP
Ţigănucă ne sfătuieşte să trecem pe brocoli
numai aşa vom face faţă crizei economice
Un nou val de disponibilizări
Direcţia de Cultură din Botoşani va fi iluminată arhitectural
Un sfert din botoşăneni vor primi bani pentru lemne
Mircea Geoană vine vineri la Botoşani
Copil mort din inconştienţa mamei
Bolnavi fără să ştie
Profesoară porcoasă în limbaj
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog