Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1572
De la 07 Ianuarie 2003
123125143
pnl

Ascensiunea fulgeratoare a lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupului jihadist

  • Statul Islamic al Irakului si Levantului care vrea sa cucereasca Bagdadul
  • 13 June 2014, 23:00
Actionand din umbra, Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupului jihadist ultra-radical Statul Islamic al Irakului si Levantului (EIIL), foarte activ in Irak si in Siria, cunoaste o ascensiune fulgeratoare care ameninta insasi autoritatea liderului al-Qaeda, Zawahiri, scrie AFP.
Grupul sau, cunoscut pentru metodele sale brutale, este fara indoiala forta combatanta cea mai eficienta impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad, iar in Irak a reusit sa preia sub control ample teritorii si are acum in vizor Bagdadul.
Combatantii SIIL sunt atrasi in special de personalitatea lui Baghdadi, cu o buna reputatie de luptator si tactician care este insa prezent si pe campul e lupta, spre deosebire de Zawahiri.
"De cel putin zece ani, (Ayman al-Zawahiri) se ascunde in regiunea de granita Afganistan-Pakistan fara a face mare lucru, in realitate, cu exceptia publicarii catorva comunicate si inregistrari video", noteaza Richard Barrett, fost sef insarcinat cu contra-terorismul al serviciilor britanice secrete MI6.
In schimb, "Baghdadi a cucerit orase si a mobilizat un numar enorm de oameni. Ucide fara mila in Irak si in Siria", subliniaza acesta. "Cine iubeste actiunea va merge sa se alature lui Baghdadi", a adaugat acesta.
Intr-un studiu pentru The Soufan Group, Barrett vorbeste de circa 12.000 de luptatori straini care s-au dus in Siria, dintre care 3.000 provin din tarile occidentale.
Aproximativ 80% dintre luptatorii din tarile occidentale s-au alaturat SIIL in Siria, unde lupta pentru o "ideologie transnationala", potrivit profesorului Peter Neumann de la King's College London.
Siria, posibil leagan al unui stat islamic
Acestia vad Siria ca un "centru de gravitatie sau un posibil loc de nastere al acestui stat islamic", spune profesorul Neumann.
SIIL este considerat de extremisti drept o organizatie care lupta pentru crearea unui stat islamic ideal. Ei se arata mai putin exigenti in integrarea recrutilor decat, spre exemplu, Frontul Al-Nosra, filiala al-Qaeda din Siria.
Organizatia a publicat recent doua reviste in engleza alaturi de numeroase inregistrari video in engleza sau subtitrate si afirma ca are in randurile sale luptatori din Statele Unite, Marea Britanie, Franta sau Germania, precum si din tarile arabe si din Caucaz. Baghdadi s-a alaturat insurectiei din Irak la putin timp dupa invazia condusa de Statele Unite in 2003.
Fortele aeriene anuntasera in octombrie 2005 moartea, in urma unui raid aerian la granita cu Siria, a lui Abu Duaa, unul dintre numele folosite de Baghdadi.
Dar Baghdadi reapare in mai 2010 in fruntea Statului Islamic din Irak (ISI), dupa moartea a doi dintre liderii grupului, intr-un raid.
Baghdadi a fost oficial clasat drept "terorist" de catre Trezoreria americana in octombrie 2011, care il identifica drept un barbat nascut in orasul irakian Samarra in 1971.
In ianuarie, autoritatile irakiene au publicat pentru prima oara o fotografie prezentata ca fiind a lui Abu Bakr al-Baghdadi, in alb-negru, si care prezinta un barbat cu barba si chelie, in costum si cravata.
SIIL este o emanatie a ISI, care a trimis combatanti in Siria la jumatatea lui 2011 pentru a fonda Frontul al-Nosra. In aprilie 2013, Baghdadi a anuntat ca ISI si al-Nosra fuzioneaza pentru a devenit SIIL. Dar al-Nosra a refuzat iar cele doua grupari opereaza separat - si in conflict - in Siria.
SIIL a contestat deschis autoritatea lui Zawahiri si a respins cererea acestuia de a se concentra asupra Irakului si de a lasa Siria in grija al-Nosra.
Baghdadi "a stiut sa gestioneze o organizatie sub presiune", subliniaza Charles Lister, de la Brookings Doha Center. "Baghdadi a reusit o recuperare remarcabila a fortei grupului sau".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Curiozitatea soţului
Horoscopul zilei
Dragnea: Nu negociaza nimeni de la PSD cu PPDD Legea amnistiei
38 de deputati PSD au facut o lege care permite taierea integrala a padurilor
Zece dintre ei sunt proprietari de terenuri forestiere
Lotul olimpic al Romaniei a obtinut 21 de premii la Olimpiada Internationala de Limba Rusa
Subventii pentru IMM-urile care vor angaja absolventi din acest an
BNR: Deficitul balantei de plati s-a adancit la 298 milioane de euro in primele patru luni
Statistica a numarat pensionarii pe primele 3 luni
DNA efectueaza cercetari la Primaria Targu Mures
Initiativa PSD: Ziua dintre sarbatorile legale din saptamana si week-end, libera pentru bugetari
PSD a pierdut majoritatea in Consiliul Judetean Gorj
Efective sporit de jandarmi în perioada Bacalaureatului
Concursul ,,Un măr delicios - un copil sănătos” și-a primit laurii
Furnizarea apei se va face după un program special
Locul de joacă de pe locul fostelor sere, motiv de scandal politic
Astăzi reîncep lucrările la Vama Racovăț
Viorel Iliuță: Fuziunea PNL cu PFL urmărește împiedicarea pesederizătii României
Botoşani: Din răzbunare politică, CAS vrea să lase Spitalul judeţean fără finanţare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog