Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Decese
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
27913
De la 07 Ianuarie 2003
76839193
Ascuns decenii întregi de ochii comuniştilor

Citatul sfinţirii Bisericii „Sfântu Gheorghe” a fost scos din nou la lumină

  • 27 March 2009, 23:00
Sosit pentru documentare în satul Vlădeni Deal din comuna Frumuşica, am fost invitat de preotul paroh Toma Vamanu să vizitez Biserica „Sfântu Gheorghe” din localitate, locaş de cult impozant şi bine întreţinut, la care părintele oficiază de mai bine de 23 de ani.
Deoarece programul încărcat nu mi-a permis să rămân acolo decât 15 minute, nu am avut timp să vizitez cele două case parohiale şi nici biroul părintelui unde, altă minune, se pare că îşi găsesc locul câteva cărţi extrem de vechi şi de rare. Aşa că nu am pătruns decât în biserică, pe care am găsit-o plină de muncitori care, fără prea mare agitaţie, montau ultimele ţevi de cupru ale unei moderne instalaţii de încălzire cu combustibil solid.
Mândru nevoie mare de „ustensilele” cu telecomandă, prin care căldura, dirijată de sus, se va revărsa peste trupurile enoriaşilor, părintele Vamanu mi-a explicat că, de aproape 20 de ani, se dă peste cap, cum poate, să obţină fondurile necesare întreţinerii şi reabilitării bisericii. În 1990, vechea învelitoare a fost îmbrăcată cu una nouă, din aluminiu, care a costat, la preţurile de atunci, 200 milioane lei.
În următorii cinci ani, cu eforturi financiare şi mai consistente, de aproape 500 milioane lei, pictura veche, realizată din tempera, a fost spălată şi recondiţionată, specialiştii lucrând cu culori noi, mai bune şi mai rezistente, peste cea originală. Între 1996 şi 2000, părintele s-a preocupat mai mult de dotări interioare, veşminte şi icoane care, de data aceasta, au costat peste 200 milioane lei vechi.
Între obiectele de cult la care preotul Vamanu ţine foarte mult ,se află copia icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adâmbu, din judeţul Iaşi, scoasă de sub jar după ce biserica a ars din temelii. Cea mai nouă realizare a părintelui, amintită deja, nu este centrala termică pe lemne, a cărei instalare se apropie de final, ci una de un caracter cu totul aparte. Cu prilejul lucrărilor de instalare a centralei, a fost îndepărtată, în sfârşit, pânza neagră care acoperea, de decenii, citatul scris cu ocazia sfinţirii.
„Acum, toţi cei care vor intra în biserică, vor putea citi, pe frontispiciu, că biserica a fost construită în perioada 1923-1941, fiind sfinţită la 10 mai 1942, în timpul regelui Mihai I, când conducător al statului era mareşalul Ion Antonescu. În timpul regimului comunist, inscripţia a fost acoperită cu o pânză neagră, de credincioşi fideli statului român, pentru ca preoţii care au slujit aici să nu aibă probleme care, oricum aveau să vină”, ne-a spus părintele Vamanu.
Într-adevăr, de la mai multe persoane din sat am aflat că o bună perioadă de timp după război lumea vorbea cu fereală că printre cei care au salvat biserica s-ar fi aflat câţiva foşti legionari, cei reuniţi în grupul lui Bălăşescu, naţionalişti convinşi care juraseră credinţă pe vecie ţării şi căpitanului.
Printre obiectele la care, de asemenea, preotul Toma Vamanu ţine foarte mult se află şi un ceas de fabricaţie elveţiană, moştenit de la regretatul părinte paroh Constantin Rusu, înainte ca acesta să treacă în rândul celor drepţi. „Am primit pe ceasul acesta 10.000 de euro dar nu l-am dat, pentru că are o valoare sentimentală deosebită”, ne-a mai spus starostele parohiei Vlădeni Deal. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un veteran român-canadian a trecut la cele veşnice
91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
PROGRAM TELE'M SÂMBĂTĂ 28 Martie
Horoscop
Aloooo!
Soluţie japoneză anti-radar
Comentariul comentariilor XLVIII
(Ioan Rotundu)
Memoria Elenei Băsescu şchioapătă
Tadici şi Băsescu se duc la expoziţie şi meci
la cei 300.000 de romani din Timoc când vor merge?
Apel pentru condamnarea Pactului Hitler-Stalin
se cere înfiinţarea Comisiei prezidenţiale pentru analiza consecinţelor Pactului Hitler-Stalin
Italia să ceară scuze României pentru linşajul mediatic la adresa cetăţenilor români
Români care ne fac cinste
Ziua de naştere a Principesei Margareta a României sărbătorită cu fast la Bucureşti
Estimări alarmiste: Următoarea criză va fi cea alimentară
Încercare de puci în PNL Botoşani
comunicat de presă
Colegiul „A.T. LAURIAN” participă la „ORA PĂMÂNTULUI”
Chifteluţe de post
Voronenii pun iarăşi de-un protest
Dimensiunea scandalului din PNL Botoşani
liberalul Ţurcanu îl pune la zid pe senatorul Câmpanu
Lobby pentru relansarea Festivalului Usturoiului de la Copălău
Câmpanu nu a vrut să stea cu fundul în două luntrii
Peremiştii răi de plată s-au refugiat în PDL
Florile de pe morminte fac cu ochiul!
Apel liberal la unitate
Pact naţional pentru autonomie locală
Numai două comune din judeţ nu au medici de familie
Szente nu mai vrea să fie directorul Maternităţii
Anchetă a IŞJ privind un film postat pe Internet
OJPC a înăsprit controalele
Românul şi eliberarea de primăvară
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă