Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8570
De la 07 Ianuarie 2003
122894219

Asigurarea de sănătate obligatorie şi coplata

  • Explicaţia pentru toată lumea
  • 9 January 2012, 23:00
In decembrie, am tot batut medici. Stiu, am ramas dator c-o poveste despre ORL-isti. In ianuarie, am lasat spitalele exclusiv pentru policlinica. La usa doctoritei, multi pensionari. Discutii, dupa cum era de asteptat, despre coplata, despre "ne ducem de ripa", despre "ne lasa cu chilotii rupti in fund", "de unde sa le mai dam si lor bani?" si asa mai departe. Lumea nu intelege la ce-i buna coplata, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.ro.
Cum functioneaza coplata
Sistemul medical romanesc de sanatate e prost. A fost prost gindit inca din 1990, cind s-a pastrat modelul comunist, protectionist, care a incurajat spagile. In continuare va fi prost, chiar si cu noua lege a sanatatii, daca nu se specifica foarte clar ce se intimpla cu banii din asigurari.
Pina acum, s-au dus in galeata comuna si, in loc sa mearga catre Sanatate, s-au dus ba pe la autostrazi, ba pe la pensii, ba peste unde-a avut chef guvernantul, indiferent de partid. Coplata face, intr-un fel, mai usoara gestionarea banilor. Ar trebui sa fie mai ales in interesul medicilor de familie si al celor din policlinici, unde exista o limita de 20 de consultatii pe zi pe care le deconteaza Casa de Asigurari de Sanatate.
In primul rind, banii din asigurari ar trebui sa mearga - la modul optimist, ideal si pur teoretic - in investitii in sistemul de sanatate. Adica in refacut spitale, dotat sectii, aparatura noua si asa mai departe. Banii din coplata, cel putin o parte dintre ei, ar putea sa mearga, lejer, catre salarii. Stim deja ca medicii care n-au cine stie ce vechime traiesc din spagi, nu din leafa. Un al doilea efect ar fi ca plata in spital sau la medic ar trebui sa descurajeze spaga. Adica romanii oricum sint saraci: in loc sa dea spaga, dau aceiasi bani medicului, dar primesc in schimb chitanta.
Dezavantajele sistemului
Partea proasta e ca nu poti dezobisnui omul, deci va primi chitanta si va da spaga oricum, "ca altfel nici nu se uita la tine". Si mai avem. De exemplu, banii din asigurari se vor duce, ca inainte, tot prin alte parti, iar sistemul va fi in continuare defavorizat. Medicii din policlinici vor continua sa ceara trimiteri de la medicii de familie, ca sa incaseze bani si de la asigurari, si de la pacient, iar medicii de familie vor face si ei un pic de evaziune fiscala, ca spaga ramine, ca si pina acum, neimpozabila. In spitale, asistentele sau medicii vor continua pe acelasi principiu: nu-i bagi in buzunar, nu se uita la tine.
In concluzie, din punctul meu de vedere, e un pas inainte. Sintem prea saraci ca sa nu platim, iar asta ne va obliga sa refuzam sa dam spagi. Nu se va schimba comportamentul peste noapte, dar nu mai sintem chiar atit de departe. Daca se pune si de-o reglementare prin care banii din asigurarile de sanatate se intorc tot in Sanatate, putem spune ca am evoluat cu 30 de ani.
PS: Lumea se plinge ca, acum, internarea costa. 100 de lei per saptamina de stat in spital. Nimeni nu intreaba insa cit costa ziua de spitalizare. In 2005, cind inca mai scriam pe Sanatate, intr-un spital de urgenta, costurile zilnice per pacient se ridicau la 90 de lei. Fast-forward sapte ani, corelati cu preturile actuale, cu cursul de schimb, cu mersul economiei si cu ce mai doriti si spuneti-mi daca vi se mai pare scumpa o saptamina de stat in spital.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Reţeta zilei: Îngheţată
Bancul zilei: Credibilitate sau… credulitate
Caricatura zilei
USL anunţă că îşi va valida public în iunie candidaţii la alegerile locale şi parlamentare
Am avut o reacţie cât se poate de rapidă şi am acţionat toate sistemele de frânare
Credibilitatea Germaniei în creştere
Magistraţii Curţii Supreme judecă ultimul termen în dosarul Trofeul Calităţii
DNA cere închisoare cu executare pentru Adrian Năstase
Ponta şi Antonescu şi-au fixat ca prioritate in 2012 "probabil" o vizită politică în SUA
Preoţii, obligaţi să predea cu chitanţe banii strânşi din casele sfinţite de Bobotează
Bătăuş din Tulcea care va făcut legea într-o autogară din Botoşani
Botoşani: Violoniştii talentaţi sunt pe cale de dispariţie
USL-iştii au lovit în Flutur pentru a nu mai fi reales primar
Botoşani: Cu tupeu şi neruşinare, consilierii USL şi-au bătut joc de judeţ
cei mai slabi consilieri de la Revoluţie încoace au blocat Botoşaniul
DSP Botoşasni a stopat campania de vaccin antigripal
În dialog direct cu Ministerul Educaţiei
IŞJ Botoşani: Peste o mie de dosare aflate la comisiile de evaluare
Primăriile au început urmărirea restanţierilor la impozite şi taxe
I-a înnebunit statul în Opoziţie
Ioan Rotundu
Respectat de străini, umilit acasă!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog