Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15103
De la 07 Ianuarie 2003
122875170

Asiguraţii de sănătate, la cheremul patronilor şi al CAS

  • 15 October 2009, 23:00
Şi în ultima lună mulţi botoşăneni s-au văzut scoşi de pe listele de asiguraţi de sănătate. O parte dintre ei nici nu ştiu că nu mai beneficiază de drepturile de asiguraţi, iar alţii au aflat abia atunci când au avut ghinionul să se îmbolnăvească şi să se prezinte la medic pentru o consultaţie, pentru o reţetă compensată sau investigaţii medicale.
Dacă în cazul celor disponibilizaţi, care nu au vechimea suficientă pentru a intra în şomaj, lucrurile sunt clare, aceştia aşteptându-se la pierderea asigurării de sănătate, pentru botoşănenii care lucrează şi ai căror patroni nu depun la timp declaraţiile de plată a contribuţiei la fond surpriza este destul de mare atunci când trec pragul cabinetului medical şi află că nu mai sunt asiguraţi de sănătate.
Peste 800 de locuitori ai judeţului şi-au pierdut în ultima lună calitatea de asigurat de sănătate din cauza angajatorilor, care nu au depus la timp declaraţiile privind plata contribuţiei la fondul Sănătăţii sau din cauză că şi-au pierdut locurile de muncă. Iar numărul angajatorilor care întârzie cu raportarea declaraţiilor ar putea să înregistreze o creştere în următoarea perioadă, criza anunţându-se şi mai incisivă spre sfârşitul acestui an şi începutul anului următor.
Surse din cadrul instituţiei judeţene de asigurări de sănătate susţin că, în ciuda faptului că uneori nemulţumirea asiguraţilor rămaşi fără drepturi se îndreaptă către Casa de Asigurări de Sănătate, scoaterea de pe listele medicilor de familie a pacienţilor pentru care angajatorii nu au depus declaraţiile la timp este un lucru legal.
„Dacă timp de trei luni angajatorul nu a depus la instituţia noastră declaraţia privind contribuţia la fondul Sănătăţii acest lucru se răsfrânge asupra salariaţilor, care pierd drepturile de asiguraţi. Aceasta este legea. Din păcate, sunt încă angajatori care trec cu vederea acest lucru. Unii poate din comoditate. Pot fi situaţii în care angajatorul achită la Direcţia de Finanţe contribuţia la fondul Sănătăţii, dar, pentru că nu depune la noi declaraţia, nu avem cum să ştim că a plătit. Sunt în continuare primării care nu depun la timp declaraţiile şi angajaţii lor sunt scoşi astfel de pe listele de asiguraţi, de la medicii de familie”, menţionează un angajat al CAS Botoşani. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marcu a descoperit că preşedintele Băsescu are manifestări dictatoriale
Majoritatea angajaţilor de la Apa Grup ar putea scăpa de concediere
Peste treizeci de botoşăneni înşelaţi prin telefon
Preşedintele Ţâbuleac mai speră să aducă bani europeni
el susţine că va primi finanţare pentru trei importante proiecte
Noul operator botoşănean de apă este „în sala de naşteri”
Dacă nu mai pot de grija noastră, atunci…
Ioan Rotundu
Atacul din vară asupra unui profesor român din Irlanda a fost anunţat acum
Posibil atentat împotriva tinerilor, la Chişinău?
Cetatea Sarmisegetusa, regat devastat de nepăsare şi căutători de aur
Ţigări de contrabandă confiscate la Dorohoi
Program TELE'M Botoşani, vineri
Horoscop
Întrebare încuietoare pentru o blondă
Magicianul Băsescu
Are 21 de ani, vă ridică la cer, dar vă ia şi banii
Bălăşcău este cercetat penal pentru furt intelectual
Deficit important de medici la Pediatrie
Sediul CAS rămâne nereabilitat
Sindicatele par a se înţelege cu patronatele
Macovei nu se arată alarmată de prezenţa profesorilor pensionari
Zarug stă cu geamantanul la uşa Protecţiei Consumatorului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog