Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20325
De la 07 Ianuarie 2003
122905974

Asociatia Magistratilor respinge mesajul dictatorial al preşedintelui ţării

  • 4 November 2011, 23:00
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) condamna discursul presedintelui Traian Basescu de la reuniunea comisiei MCV de la Ministerul Justitiei si il acuza ca ii cheama la ordine pe magistrati, "pe un ton dictatorial" si ii infrunta "ostil, amenintator", potrivit unui comunicat al AMR citat de Agerpres.
"Judecatorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale", sustine AMR.
"Intr-un stat politienesc, in care se cladesc tot mai multe parghii prin care justitia sa fie controlata, ingenunchiata, in care legile se fac de pe azi pe maine si se modifica chiar inainte de a intra in vigoare, in care serviciile secrete isi maresc bugetul, iar pentru justitie nu se gaseste nici macar maruntis, in care reformele exista doar in vorbe si prestatii televizate, un presedinte, intr-un ton dictatorial, isi poate permite sa cheme la ordine magistratii, sa-i infrunte ostil, amenintator, sa-i blameze si sa-i terfeleasca in piata publica din postura parintelui natiunii caruia i se recunoaste dreptul de a-si stigmatiza, la stalpul infamiei, oamenii legii", se arata in comunicat.
AMR precizeaza ca "statul, la randul lui, este supus legilor si normelor constitutionale si nu poate incalca legea fara sa fie sanctionat, ca hotararile judecatoresti sunt pronuntate in baza legilor pe care se afla si semnatura presedintelui, ca nerespectarea actului de justitie si instigarea la nerespectarea actului de justitie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite si ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zamislit".
"Statul este unicul debitor care isi permite, prin vadit abuz de putere, sa stabileasca el, deasupra legii fundamentale, conditiile in care sa-si satisfaca creditorii, care nu sunt altii decat cetatenii tarii", considera Asociatia Magistratilor care precizeaza ca "judecatorii si procurorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale".
"Este nefiresc sa ni se aminteasca noua, judecatorilor, de echilibrul puterilor in stat, in conditiile in care, prin vointa politicului, justitia este scoasa la mezat pe taraba galcevilor politice sterile, i se neaga statutul de putere in stat, este obligata sa functioneze in parametrii bugetari la limita subzistentei, iar denigrarea ei a devenit politica de stat.
Da, sunt legi pentru judecatori. Dar sunt legi si pentru presedintele Romaniei, legi pe care acesta trebuie sa le respecte si care i se aplica asa cum se aplica fiecarui cetatean al acestei tari", incheie comunicatul AMR.
Basescu: Si justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit Executivului
Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca modul in care justitia a actionat a tinut Romania in afara spatiului Schengen, chiar daca in mod nedrept.
"In mod categoric, modul cum a actionat justitia, si cand spun justitie ma refer la intregul sistem, nu neaparat procurori, judecatori sau chiar politisti, ne-a tinut in afara spatiului Schengen, chiar daca nedrept. Dar a fost o justificare, pentru un stat in mod deosebit, sa aduca in mod real lipsa de incredere cu privire la justitie", a spus Basescu, cu prilejul reuniunii Comisiei MCV, care a avut loc la Ministerul Justitiei.
Seful statului a mai spus ca justitia nu se poate substitui Executivului, sustinand ca exista semnale venite de la Comisia Europeana cu privire la modul in care justitia decide "castigatorii" unor proiecte europene. "As putea sa va provoc la o discutie punct cu punct ca un diriginte care se asaza in fata clasei, dar nu pentru asta am venit.
Am venit sa va atentionez cu privire la un lucru care mie mi se pare grav: stiti ca exista obiceiul celor care pierd licitatii sa se duca in instanta. (...) Vreau sa stiti reactiile Comisiei Europene in ultima vreme:
"Nu puneti in aplicare aceste hotarari, noi nu va mai finantam proiectele, in care justitia a stabilit cine este castigatorul". Chiar ieri s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pe un tronson de autostrada. Si justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit Executivului", a mai spus presedintele Traian Basescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Şi grecii sunt buni la ceva!
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Sos de smântână, pentru vânat
Voronin, despre plecarea lui Dodon
Halal de noi. Vai si amar de tara asta!
Marea Britanie se pregăteşte pentru eventualitatea dispariţiei euro
Şmecheria tragică cu "Ţinutul Secuiesc"
Igor Ddodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Ambramciuc părărsesc PCRM
ei vor vota alegerea Preşedintelui
Separaţia puterilor, o poveste frumoasă!
Ioan Rotundu
Nu mai dorim paradisuri fiscale. Mesajul e foarte clar
Concursul de la Camera Agricolă, blat curat
Magia cunoaşterii la Şcoala 12 Botoşani
Primarul Cătălin Flutur a fost premiat şi la Cernăuţi
premiat pentru contribuţia adusă la dezvoltarea valorilor româneşti
Botoşani: Ţurcanu nu înţelege ce s-a întâmplat cu votul în CJ
Ţurcanu va continua să schimbe viceprimarii PDL
Sorescu susţine cinstirea memoriei portarului Ion Bordeanu
Riscuri în achiziţionarea anvelopelor second-hand
Botoşani: O suspiciune de meningită meningococică
Funcţionarii din birouri vor contesta comasarea spitalelor
La două luni de şcoală, vin şi rechizitele gratuite
Urban Serv Botoşani
Parteneriatul dintre Eltrans şi Microbuzul – o joacă cu focul
crede Ovidiu Portariuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog