Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6668
De la 07 Ianuarie 2003
122866735

Asociatia VeDem Just, despre eventuala dezincriminare a abuzului in serviciu:

  • Romania este obligata sa mentina incriminarea acestei fapte ca urmare a obligatiilor internationale asumate
  • 11 May 2016, 23:00
Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie (VeDem Just) afirma, intr-un punct de vedere transmis cu privire la exceptia de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile legale care incrimineaza abuzul in serviciu, ca "legislatia Romaniei corespunde obligatiilor internationale asumate si o eventuala eliminare a acestei infractiuni ar pune in dificultate statul nostru, mai ales in conditiile in care coruptia sistemica din Romania reclama o politica penala ferma de sanctionare a abuzurilor".
Amintim ca CCR va judeca, pe 24 mai, o exceptie de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu, sesizarea fiind depusa de Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, trimisa in judecata inclusiv pentru aceasta infractiune. Pe langa Alina Bica, au mai ridicat in instanta exceptii de neconstitutionalitate similare si fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu sau seful Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, avertiza miercuri ca aproape 900 de dosare de coruptie vor fi afectate grav in cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca infractiunea de "abuz in serviu" contravine legii fundamentale. Intr-un interviu pentru Europa FM, Kovesi a declarat ca, odata cu disparitia acestei infractiuni din Codul Penal, si alte infractiuni vor disparea, infractiuni de care sunt acuzati majoritatea suspectilor si inculpatilor din administratia centrala si locala.
Intr-un comunicat difuzat joi, Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie informeaza ca a decis sa formuleze un punct de vedere sub forma unui amicus curiae cu privire la exceptia de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile legale care incrimineaza abuzul in serviciu.
"Membrii asociatiei constata ca Romania este obligata sa mentina incriminarea acestei fapte ca urmare a obligatiilor internationale asumate", precizeaza VeDem Just, aratand ca argumentele sunt urmatoarele:
"1. CCR a fost sesizata cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a articolelor 297 alin. (1) Cod penal si 132 din Legea 78/2000.
Continutul acestor dispozitii este urmatorul:
Art. 297 alin. (1) Cod penal "Abuzul in serviciu - (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".
Art. 13^2 din Legea nr. 78/2000: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime".
2. Prin Legea nr. 365/2004 Romania a ratificat Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei, adoptata la New York la 31 octombrie 2003. Potrivit art. 11 din Constitutia Romaniei din momentul ratificarii acest tratat international a devenit parte din dreptul intern si este obligatoriu de respectat.
Or, la art. 19 din aceasta Conventie se prevede obligatia de a incrimina abuzul in functie (abuses of functions): "Fiecare stat parte trebuie sa ia in considerare adoptarea de masuri legislative si alte masuri care ar fi necesare pentru a stabili ca este infractiune, atunci cand se comite cu intentie, abuzul de atributii sau de pozitie, adica in exercitarea atributiilor sale agentul public sa indeplineasca ori sa nu indeplineasca un act, prin incalcarea legii, cu scopul de a obtine un folos necuvenit pentru sine sau pentru un alt individ sau entitate" (traducere personala din lb.en).
3. In Clasamentul international al infractiunilor, document datand din martie 2015 si aprobat de UNODC se prevede la Sectiunea 07 "Acte implicand frauda, inselaciunea sau coruptia", la nivelul 0703 numita "Coruptie", subnivelul 07033 este prevazuta infractiunea "abuzul de functii" (pag.28). Aceasta este definita drept "Indeplinirea sau neindeplinirea unui act, prin incalcarea legii, de catre un agent public in exercitarea atributiilor sale savarsita in scopul de a obtine un avantaj nepotrivit pentru el sau pentru o alta persoana sau entitate" si tot aici se prevede ca aceasta infractiune include abuzul de atributie; nepotismul; abuzul de autoritate; abuzul de functie; abuzul de pozitia oficiala" (pag. 71)"
"Ca urmare, VeDem Just constata ca legislatia Romaniei corespunde obligatiilor internationale asumate si o eventuala eliminare a acestei infractiuni ar pune in dificultate statul nostru, mai ales in conditiile in care coruptia sistemica din Romania reclama o politica penala ferma de sanctionare a abuzurilor", afirma asociatia.
Mai mult, VeDem Just anunta ca va formula o pozitie oficiala adresata Curtii Constitutionale, sub forma unui amicus curiae, pentru a fi avuta in vedere la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Avocatul cinstit
Horoscopul zilei de 12.05.2016
Femeie salvată dintr-o groapă de trei metri, de pompieri
Hexi Pharma anunta ca isi inchide fabrica si firma si ca "isi cere scuze"
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Franta: Ministrul Finantelor admite un gest nepotrivit fata de o ziarista,
dupa ce a negat acuzatiile trei saptamani
Referendumurile locale vor putea fi organizate simultan cu alegerile locale
Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de DNA in dosarul DIPI
FMI: Cresterea economica va fi de 4,2% in 2016 si 3,6% anul viitor
Statul nu a recuperat nici un leu in cazul Fenechiu.
BMW-ul fostului ministru nu a fost confiscat pentru ca "nu a fost identificat in trafic"
O reclama "Glorie lui Allah" afisata pe autobuzele londoneze starneste polemici,
dupa ce un videoclip anglican care promova Tatal Nostru a fost interzis
Fiscul propune o noua Declaratie 088 simplificata
Situatie dramatica in educatie.
Iohannis, ultimul filtru pentru o lege care ar distruge sansa de a-i pedepsi pe plagiatori
Probele realizate la ICECHIM de Guvern arata ca unele substante Hexi Pharma erau diluate si de zece ori
Botoşani: Cum alimentează Portariuc urca botoşănenilor asupra sa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog