Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3147
De la 07 Ianuarie 2003
122575086

Asociaţia judeţeană de Numismatică la 25 de ani de fiinţă

  • 25 September 2007, 23:00
Numismaţii botoşăneni au intrat în febra pregătirilor. Aceasta pentru că Asociaţia Judeţeană de Numismatică Botoşani va marca în curând aniversarea a 25 ani de la momentul în care a luat fiinţă. Evenimentul va avea loc pe data de 19 octombrie, într-un cadrul festiv la Biblioteca Judeţean㠄Mihai Eminescu” Botoşani, unde Asociaţia a inaugurat anul trecut un cabinet de numismatică şi medalistică. Numismaţii botoşăneni au pregătit în pragul acestei manifestări un studiu al emisiunilor medievale şi moldoveneşti de la Petru I Muşatul (1377), când a fost instituit sistemul monetar al Moldovei medievale cu unitatea monetară gros şi jumătate de gros mai rar, continuând până în jurul anul 1700, respectiv Ion Vodă.
„Studiul nu se găseşte nici într-un muzeu din ţară. Este un studiu aplicat şi construit special pentru a fi prezentat elevilor doritori de a afla ceva din aceste documente de metal care asigură izvoarele scrise ale istoriei. Tot cu prilejul acestei aniversări am dat comandă de o insignă de argint la Bucureşti într-un tiraj limitat de 50 exemplare, dar care costă foarte mult. Apoi o insignă festivistă pe plan local, o diplomă, o mapă şi un catalog”, a precizat preşedintele Asociaţiei Judeţene de Numismatică Botoşani, Mihai Cornaci.
Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Judeţene de Numismatică Botoşani invitaţii vor putea viziona piesele colecţionarilor botoşăneni constând în primul rând din monede şi bancnote româneşti. Sărbătoarea va consta într-o şedinţă festivă ce va avea loc la Sala de lectură unde va fi organizată o expoziţie numismatică generală dar în care va predomina bancnota românească şi emisiuni din bancnotele lumii.
La aniversare va fi prezentă conducerea Societăţii Numismatice Române: preşedinte, prof. Universitar, Constantin Preda, colonelul în rezervă, Ion Dogaru, economist diplomat, Aurică Smaranda. „Ultimii doi ne-au dat botezul acum 25 ani la Muzeul Judeţean, unde a fost constituită Secţia. A fost un lucru curajos pentru acel moment fiindcă trebuiau aprobări de la organele de partid. Am avut noroc că era la Botoşani un secretar cu propaganda deosebit, doctor în istorie, Lazăr Băciucu pentru care prima ştiinţa, nu politica. A rămas şi acum în amintirea noastră. Este la Bucureşti încă activează, dacă o să putem îl vom invita şi pe el”, a precizat Mihai Cornaci.
Printre invitaţi vor fi şi alţi mari colecţionari din Bucureşti, precum Mihai Costin, Gheorghe Caraman, Constantin Dumitrescu, renumit gravor de la Monetăria Stratului, dar şi alţi colegi din ţară, preşedinţii de la secţiile de numismatică din Iaşi, Bârlad, Suceava. Pe plan naţional, Secţia este cotată ca o secţie cu rezultate bune. Deşi la momentul apogeului, în 1989, Secţia număra 97 membri activi şi corespondenţi, acum sunt doar 30 care au cotizaţia la zi. Cu sau fără cotizaţie plătită, preşedintele Asociaţiei consideră pasiunea adevăraţilor numismaţi rămâne constantă. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Allianz” Ţiriac ştie cum să-şi fenteze asiguraţii
Păţaniile lui Buculei în drum spre... Palermo
Invitat la Conferinţa ECA de la Sibiu
Au participat la decernarea International Emmy Awards
Procedură simplificată pentru obţinere a cazierului fiscal
Reprezentaţie de ţinută înaltă a Baladei în Constanţa
Dorohoienii vor avea o singură şcoală specială
Programul SAMTID rămâne în aer
Centru de consiliere pentru educaţie incluzivă
Ridicarea maşinilor abandonate rezolvată în proporţie de 80%
Municipalitatea continuă dotarea terenurilor de joacă
Numismaţii botoşăneni au primit laude la Alexandria
Demisii la Spitalul Judeţean
APIA intensifică verificările în teren
Investiţii apreciate ca importante, dar nu se ştie şi cât de eficiente
70% din banii pentru investiţii în învăţământ au fost cheltuiţi
Căutată opt zile de familie, găsită moartă de poliţişti
Modul stradal lăsat fără bunuri de trei tineri
Elevii vor avea avocat
Ţâbuleac critică, dar neluat în seamă
Horoscop
Dentistul
Omul are bani, numai să găsească ce vrea!
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 26 septembrie
Românul şi murăturile
Vicele Ghiorghiţă a trecut la ameninţări
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog