Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1965
De la 07 Ianuarie 2003
122887614

Asteroidul detectat in octombrie este intr-adevar un vizitator din alt sistem solar

  • 21 November 2017, 23:00
Niciun asteroid din sistemul nostru solar nu cunoaste o astfel de amploare in variatia luminozitatii Un misterios obiect stancos de forma unui trabuc detectat in octombrie provine intr-adevar din alt sistem solar, o observatie fara precedent care a fost confirmata luni de astronomi, scrie AFP. Aceasta detectare deschide o noua fereastra legata de formarea unor alte lumi stelare in afara galaxiei noastre, Calea Lactee, potrivit acestor oameni de stiinta, al caror studiu a fost publicat in revista britanica Nature.
Asteroidul botezat "Oumuamua" are o lungime de circa 400 de metri.
Acest obiect neobisnuit este fara precedent intre cei 750.000 de asteroizi si comete observati pana in prezent in sistemul nostr solar, unde s-au format.
Cercetatorii au concluzionat cu certitudine natura extra-stelara a acestui asteroid deoarece analiza datelor primite arata ca orbita sa nu poate avea originea in interiorul sistemului nostru solar.
Astronomii apreciaza ca un asteroid intrastelar similar cu "Oumuamua" trece in interiorul sistemului nostru solar o data pe an.
Dar sunt dificil de urmarit si pana acum nu au fost detectati. Doar recent telescoapele de supraveghere a acestor obiecte au devenit suficient de puternice pentru a le descoperi.
Potrivit astronomilor, acest obiect neobisnuit a calatorit singur prin Calea Lactee de sute de milioane de ani inainte de a intra in sistemul nostru solar.
Un vizitator ciudat
"Timp de decenii ne gandeam ca astfel de obiecte dintr-o alta lume ar putea sa se gaseasca in proximitatea sistemului nostru solar si acum, pentru prima oara, avem dovada directa ca exista intr-adevar", a subliniat Thomas Zurbuchen, director adjunct al misiunii stiintifice a NASA, care a finantat acest ultim studiu.
"Este un vizitator ciudat venit dintr-un sistem solar foarte indepartat care are o forma pe care nu am mai vazut-o niciodata in vecinatatea noastra cosmica", a adaugat Paul Chodas, directorul Centrului de studiu al obiectelor care evolueaza in apropierea Pamantului de la Jet Propulsion Laboratory al Nasa, in Pasadena, California.
"Oumuamua", care inseamna mesajer in limba hawaiana, a fost descoperit in 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS1 situat in Hawai.
Imediat dupa descoperirea sa, alte telescoape de pe glob au inceput sa studieze asteroidul, pentru a-i determina caracteristicile.
O echipa de astronomi condusa de Karen Meech de la Institutul astronomic din Hawai a constatat ca luminozitatea obiectului variaza de pana la zece ori in putere cand se invarte in jurul lui la fiecare 7,3 ore.
Niciun asteroid sau cometa din sistemul nostru solar nu cunoaste o astfel de amploare in variatia luminozitatii sale sau o astfel de proportie intre lungime si latime.
Nici apa, nici gheata
Aceste proprietati lasa sa se creada ca "Oumuamua" este dens si e format din stanca sau poate si metal.
Dar nu are nici apa si nici gheata iar suprafata sa a fost inrosita de efectele radiatiilor cosmice in sutele de milioane de ani.
Telescoapele terestre de mare putere continua sa urmareasca asteroidul inainte de a disparea, indepartandu-se rapid de Terra.
In 20 noiembrie, obiectul calatorea cu o viteza de 38,3 kilometri pe secunda si se afla la circa 200 milioane km de Pamant.
"Oumuamua" a trecut prin orbita lui Marte in 1 noiembrie si va intersecta proximitatea lui Jupiter in mai 2018 inainte de a-si continua drumul dincolo de Saturn in ianuarie 2019 si de a iesi din sistemul nostru solar cu directia constalatia Pegas.
Obiectul va deveni invizibil dupa jumatatea lui decembrie 2018.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Educaţie postdecembristă
Horoscopul zilei de 22.11.2017
Madridul, dispus sa permita Cataloniei sa-si stranga singura taxele, dupa modelul Tarii Bascilor
Calendarul adoptarii legilor justitiei.
Proiectul de lege ar putea trece miercuri de comisia speciala. Cand vor fi votate in Parlament
Investitori: E foarte ușor să pierzi forța de muncă din IT,
piața a fost adusă la punctul de fierbere
CSM a aprobat raportul Inspectiei Judiciare de dupa controlul la Parchetul General
. S-a apreciat ca managementul PG a fost eficient - surse
Cum manipuleaza presa rusa declaratiile lui Basescu in Moldova despre sustinatorii lui Dodon
Dumitru Costin: BNS va organiza pe 12 decembrie un miting de protest
fata de modificarea Codului Fiscal si a legilor justitiei
DNA a pus sechestru asigurator de peste 127 milioane de lei pe averea lui Liviu Dragnea
Liviu Dragnea a fost marti la DNA, unde a fost instiintat de sechestrul pus pe avere
. Seful PSD, intampinat de sustinatori, inclusiv parlamentari PSD, dar si de contestatari ce l-au huiduit si i-au strigat "Demisia"
Vechi şi noi nelegiuiri ale poliţistului Romică Gorgan
Ioan Rotundu
Scenariul suspendarii presedintelui Iohannis. Sperietoare sau plan real?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog