Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5529
De la 07 Ianuarie 2003
113035537

Astronomii babilonieni, primii care au folosit "o geometrie foarte sofisticata"

  • 31 January 2016, 23:00
Astronomii babilonieni au inventat formule matematice si geometrice foarte avansate de urmarire a miscarii planetei Jupiter cu 14 secole inaintea europenilor, au determinat oamenii de stiinta, potrivit AFP.
Astro-arheologul Mathieu Ossendrijver, de la Universitatea Humbolt din Berlin, a facut aceasta descoperire examinand inscriptiile cuneiforme de pe tablete de argila datand intre 350-50 i.Hr. care se afla in British Museum din Londra.
Pana acum, istoricii stiintei credeau ca savantii babilonieni din Mesopotamia - zona ce corespunde astazi Irakului - preziceau miscarile Soarelui, ale planetelor si ale Lunii cu ajutorul unor formule aritmetice simple observand cerul din zonele de desert.
Insa autorii studiului, publicat in cel mai recent numar al revistei Science, au concluzionat dupa ani de cercetari ca babilonienii au inventat concepte matematice si geometrice care descriu relatiile dintre miscare, timp si pozitia obiectelor ceresti.
Este vorba de concepte foarte cunoscute tuturor fizicienilor sau matematicienilor moderni, insa se credea ca acestea au aparut mult dupa babilonieni.
Inscriptiile astronomilor mesopotamieni dezvaluie mai multe reprezentari geometrice ale obiecte ceresti mai abstracte si mai sofisticate decat cele ale grecilor antici, cu o dimensiune reprezentand timpul, a remarcat istoricul Alexander Jones de la Universitatea din New York, care nu a fost implicat in studiu.
Astfel de concepte nu au fost "redescoperite" pana inaintea secolului al XIV-lea in Europa, a adaugat el, ceea ce reflecta "geniul acestor savanti necunoscuti ai Mesopotamiei, inventatori ai astronomiei matematice babiloniene".
Dupa ce scrierea cuneiforma a incetat sa fie folosita in primul secol al erei crestine, se crede ca astronomia babiloniana a fost data uitarii. A fost nevoie ca filosofii si matematicienii francezi si englezi sa reinventeze aceste concepte la sfarsitul Evului Mediu, spune profesorul Jones.
Acesta sustine ca descoperirea ar putea indica faptul ca, in cele din urma, geometria babiloniana nu a disparut complet.
Comparand fotografii ale unor fragmente din tablete cu alte texte babiloniene mai vechi, cu tablete din colectia British Museum, Mathieu Ossendrijvern a descoperit ca formulele se refereau la o forma trapezoidala care permite calcularea miscarii planetei Jupiter.
Planeta gigant era asociata celui mai mare zeu al babilonienilor, Marduk, patron al orasului Babilon.
Calculele prezentate pe tablete acopera un ciclu de 60 de zile de circulatie a planetei Jupiter, care incepe in prima zi, cand planeta apare pe cer chiar inainte de ivirea zorilor, precizeaza Mathieu Ossendrijver, un astrofiziacian devenit istoric.
In acest interval, miscarea lui Jupiter pare sa fi incetinit. O astfel de miscare aparent haotica se explica prin combinarea complexa a orbitei Pamantului si a celei a planetei Jupiter in jurul Soarelui.
Un grafic al vitezei aparente a lui Jupiter formeaza un trapez care permite determinarea distantei parcurse de catre planeta de-a lungul planului ecliptic pe cer timp de 60 de zile.
"Acest studiu este o contributie importanta la istoria astronomiei babiloniene si, in general, la istoria stiintei", estimeaza istoricul astonomiei John Steele, de la Universitatea Brown, care de asemenea nu a fost implicat in realizarea studiului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 30.01.2016
Reţeta zilei: Supă cremă de sparanghel
Bancul zilei: Starea de disperare
Valeriu Zgonea cere reluarea dezbaterilor privind Codul Penal si de Procedura Penala,
dupa criticile CE din raportul MCV
Gabriel Oprea: Procurorul general are rang de ministru; in anumite conditii, are anumite misiuni importante
Un comisar european sustine "taxa europeana pe benzina" propusa de
Germania pentru a acoperi finantele necesare crizei refugiatilor
Florin Piersic, dupa ce PSD s-ar fi aratat interesat sa il propuna candidat la parlamentare:
Nu ma intereseaza politica, la politicieni nici nu le spun multumesc, ca n-am de ce
Politia germana "ar trebui sa impuste imigranti", sustine lidera unui partid populist
Dacian Ciolos discut aazi cu liderii partidelor parlamentare despre modificarea legii alegerilor locale
CJ Botoşani: Raportul de activitate al consilierului judeţean Marius Bogdan
Botoşani: Mare bal mare organizat de baronul social-democrat de Hudeşti
„Jupânul” Marian Petrache vrea capul lui Flutur
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 29.01.2016
Lumea lu' Rotundu: Ziua Unirii la Darabani
Botoşani: Iulian Vlas, cel mai ales şi revocat viceprimar din judeţ
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă