Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4361
De la 07 Ianuarie 2003
122890010

"Atacurile media motivate politic" figurează, al doilea an consecutiv, în raportul MCV

  • 22 January 2014, 23:00
Numarul si puterea atacurilor media motivate politic impotriva institutiilor judiciare si a magistratilor "par sa fi scazut" in 2013, comparativ cu 2012, insa au existat in continuare astfel de cazuri, arata raportul MCV al Comisiei Europene referitor la justitia din Romania, prezentat miercuri. Este al doilea an in care presiunile mediatice asupra justitiei sunt mentionate in acest raport, dupa cel similar de acum un an, ce descria situatia din 2012.
Ce spune actualul raport MCV despre "atacurile media motivate politic":
In vara si toamna anului 2012, Comisia a primit un numar mare de reprezentari din partea institutiilor judiciare, referitoare la critici directe facute de politicieni si la atacuri media motivate politic impotriva unor judecatori, procurori si membri ale familiilor acestora, precum si impotriva institutiilor judiciare. Numarul si puterea acestor atacuri par sa fi scazut comparativ cu 2012, dar continua sa existe astfel de exemple. Ele includ cazuri in care institutii judiciare si magistrati au fost tinta criticilor directe in urma unor decizii ale justitiei in privinta unor personalitati politice importante.
Aceasta situatie contrasteaza cu situatia din multe alte tari membre, unde respectul pentru principiul separarii puterilor si independenta justitiei, prin reglementari sau prin conventii, limiteaza masura in care puterii comenteaza deciziile judiciare.
CSM este principalul aparator al independentei justitiei si a indeplinit aceasta sarcina intr-un mod profesionist si sistematic, fapt pentru care chestiunea a fost luata mai in serios de catre cetateni si politicieni. Aceasta s-a dovedit o parte tot mai importanta a sarcinilor CSM, iar o procedura clara, disponibila public in privinta felului cum CSM va reactiona in astfel de cazuri l-ar ptuea ajuta sa-si consolideze acest rol. CSM ar putea sa caute si alte modalitati de a exprima sprijin institutional pentru ca independenta justitiei sa fie aplicata in practica, sprijinind individual magistratii in astfel de circumstante.
Ministerul Justitiei a promovat, de asemenea, o initiativa de a stabili un dialog intre media si magistrati. O mai buna intelegere si o abordare profesionista in relatiile cu media, in cadrul institutiilor judiciare, ar putea deopotriva sa imbunatateasca relatiile. Dar se mentine situatia in care progresul va fi dificil, atat timp cat vor continua criticile celor ce detin autoritatea, la adresa magistratilor si deciziilor judiciare.
Raportul tehnic publicat miercuri completeaza:
In privinta anului 2013, Curtea Constitutionala a raportat ca atacurile impotriva curtii si a membrilor sai, desi mai putin zgomotoase fata de vara lui 2012, au ramas o problema. CNA a primit plangeri impotriva unor radiodifuzori, referitoare la sistemul judiciar, adoptand sanctiuni in unele cazuri. CSM a reclamat patru cazuri la CNA.
In toamna lui 2013, Ministerul Justitiei a organizat o prima intalnire cu jurnalisti de investigatie pentru a oferi o informare mai buna despre sistemul judiciar, educatie pe tema independentei sistemului judiciar si pentru a stabili un dialog si o mai buna cooperare intre jurnalisti si instante. Obiectivul a fost dezvoltarea unei mai bune intelegeri reciproce si respectului reciproc.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Viaţă de caloriferist
Horoscopul zilei
155 de ani de la Mica Unire, marcaţi la Biblioteca Botoşani
„Clovnul” la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”
CJPCCT Botoşani: Comunicat de presă referitor la Unire
Dreptul la replică al companiei Romtelecom privind „cazul Buhăceni”
Chirtoacă: Unirea Republicii Moldova cu România este un fapt firesc
Comisia Europeană acordă unda verde pentru exploatarea gazelor de şist, cu cerinţe minimale
Război al cuvintelor şi acuzaţii: debut tensionat al conferinţei Geneva II dedicată Siriei
Ministrul economiei a cerut la Moscova sprijin pentru deblocarea exporturilor româneşti de carne în Rusia
Indicele Transformării 2014: România, "o democraţie defectă"
Ucraina: Protestatarii au fost avertizaţi prin SMS că participă la o tulburare în masă
Prognoza meteo pentru joi şi vineri
De ce nu a demisionat Radu Stroe
culisele deciziei politice de a-l menţine în funcţie pe ministrul liberal al Internelor
Botoşani/Darabani: Preotul Buhăianu a fost aspru muştruluit la Mitropolia Iaşi
se spune că a fost „spovedit” de preotul inspector Florin Chirilă de i-au mers fulgi
Nu accept să fiu umilit de Romtelecom
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog