Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22276
De la 07 Ianuarie 2003
83828280

Atenţie la ţepele pe care le puteţi lua în cazul mansardelor de la bloc

  • 14 August 2008, 23:00
Pentru a se putea face mansardare, trebuie indeplinite, in ordine, obligatoriu, mai multe conditii: acordul tuturor proprietarilor, inclusiv cu privire la conditiile financiare de inchiriere, vanzare sau concesionare in baza unei analize financiare; scoaterea din indiviziune si stabilirea regimului juridic al spatiului supus mansardarii; aprobare de la proiectantul cladirii, pe baza de proiect tehnic sau, daca acesta nu mai exista, intocmirea unui nou Plan tehnic al cladirii, de o persoana specializata si autorizata in baza unei expertize tehnice, urmata de Proiectul mansardarii; aprobarea Proiectului, de catre Primarie, in scopul autorizarii constructiei si obtinerii Certificatului de Urbanism; executia sa fie facuta de o societate de constructii cu experienta in astfel de lucrari; existenta unei asigurari atat pentru constructia mansardei, cat si pentru restul cladirii.
Florin R. din Craiova ne-a trimis urmatorul mesaj :
Va salut! ma numesc florin r. si sunt din craiova. in urma cu o luna firma constructoare a venit cu o propunere de mansardare a blocului de locuinte unde locuiesc(20 proprietari). firma a precizat ca vom avea mai multe facilitati( izolare termica, separatie gaze, reparatii casa scarii etc.) in schimbul VANZARII COTEI PARTI INDIVIZE DIN ACOPERIS A FIECARUI LOCATAR. Auzind acest lucru mi s-a parut suspect termenul de VANZARE fapt ce ma facut sa citesc in cCODUL CIVIL ART.507 SAU 519 NU MAI RETIN CARE PRECIZEAZA:COTA=PARTE DIN PARTILE COMUNE ESTE UN BUN ACCESORIU IN SENSUL ART.434 C.CIV.; INSTRAINAREA SAU IPOTECAREA COTEI PARTI NU SE VA PUTEA FACE DECAT ODATA CU DREPTUL ASUPRA SPATIULUI DETINUT IN PROPRIETATE EXCLUSIVA.... CE INSEAMNA ACEST LUCRU? EU INTELEG, CA SI MULTI ALTII CU CARE AM DISCUTAT VIS-A-VIS DE PREVEDERILE ACESTUI ARTICOL CA ESTE O CAPCANA PRIN CARE POTI PIERDE DREPTUL PROPRIETATII APARTAMENTULUI.
Iata si parerea avocatului Razvan Hutanu data pentru Buna Ziua Iasi
Atentie foarte mare daca doriti sa cumparati o mansarda la blocOrice persoana isi poate construi o mansarda la bloc. Pentru obtinerea autorizatiei de constructie trebuie indeplinite o serie de conditii: incheierea unui contract de comodat intre locatarii scarii respective si beneficiar sau constructor pentru construirea mansardei; obtinerea unui certificat de urbanism din partea Primariei; realizarea unui proiect de arhitectura; realizarea unu proiect de structura; realizarea unei expertize a blocului respectiv de catre Inspectoratul Judetean in Constructii. Dupa indeplinirea tuturor acestor conditii se va obtine autorizatia de constructie din partea Primariei si se va trece la realizarea efectiva a lucrarilor.Atat locatarii blocului ce urmeaza a fi mansardat, cat si societatea care va efectua lucrarile trebuie sa cunoasca foarte bine ce documente sunt necesare, precum si pasii legali ce trebuie urmati.
Unele societati iesene care se ocupa cu realizarea lucrarilor de mansardare ofera, in schimbul obtinerii semnaturilor de la locatarii scarii unde doresc sa construiasca o mansarda, mai multe avantaje: montarea unei usi de aluminiu la intrarea in bloc; curatenie pe casa scarii; reparatii capitale la sistemul de termoficare si conductele de apa calda; realizarea unei coloane de apa rece cu cuplare gratuita; revizia conductelor de apa rece la subsol; instalare interfon.
Partea mai putin avantajoasa a construirii de mansarde este ca multi specialisti din domeniul constructiilor sustin ca sunt destule blocuri unde riscul seismic ar fi mai mare dupa mansardare. Din punct de vedere juridic, chestiunea este foarte delicata si comporta o serie de discutii. Astfel, locatarul unui bloc are un drept de proprietate asupra apartamentului in care locuieste, precum si un drept de proprietate sub forma de cota-indiviza din terenul de sub bloc, din casa scarii, din uscator si din acoperisul blocului.
Mansardele se construiesc pe acoperisul blocului, care devine in acest caz o platforma pe care se mai ridica un etaj. Art. 507 Cod Civil prevede ca instrainarea cotei-parti nu se va putea face decat odata cu dreptul asupra spatiului detinut in proprietate exclusiva. Asta inseamna ca pentru a instraina cota-indiviza asupra acoperisului pe care se face mansarda inseamna a instraina totodata si apartamentul aflat in proprietate. Deci, nu poti instraina cota-indiviza decat odata cu proprietatea principala. Desigur ca in fata notarului public se poate da o declaratie pe proprie raspundere de renuntare la cota-indiviza asupra acoperisului. In situatia in care constructorul va incepe sa vanda, cumparatorul nu are nici un statut de proprietate, acestuia neatribuindu-se nici o cota-indiviza din casa scarii si nici o cota-indiviza din terenul de sub bloc. Practic, nu va avea decat un drept de proprietate asupra constructiei si un drept de folosinta asupra fostului acoperis de bloc pe care s-a ridicat mansarda.Suntem totusi increzatori ca viitoare prevederi legislative vor clarifica aceasta problema pe deplin.Pentru lamuriri se pot consulta dispozitiile articolelor 504, 505, 506, 507, 508 din Cod Civil.
Iata care sunt documentele necesare pe care echipa de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro le indica celor care urmeaza sa fie implicati in mansardarea unui bloc de locuinte
Documente necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire pentru mansardare bloc de locuinte In conformitate cu prevederile art. 3 din Legea 50/2001, republicata in 2008, in vederea mansardarii blocurilor de locuinte este necesara emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire. Documente necesare conform art. 15 respectiv art. 16, sectiunea 1, cap. II din Ordin 1430/2005, Norme de aplicare a legii 50/1991 privind autorizatia lucrarilor de constructii sunt:
I) Certificat de urbanism:
Pentru emiterea certificatului de urbanism solicitantul - orice persoana fizica sau juridica interesata - trebuie sa depuna la emitent o documentatie cuprinzand:
a) cerere-tip (formularul-model F.1 - "Cerere pentru emiterea certificatului de urbanism") completata in conformitate cu precizarile privind completarea acesteia, cu elementele de identificare ale solicitantului si imobilului, precum si cu precizarea scopului solicitarii actului;
b) dovada titlului asupra imobilului;
c) plan de situatie intocmit la scara 1:1000 pana la 1:500 care sa contina suficiente elemente de identificare ale imobilului;
d) documentul de plata a taxei de eliberare a certificatului de urbanism.
Potrivit Legii, certificatul de urbanism nu tine loc de autorizatie de construire/desfiintare si nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii.
II) Autorizatia de construire:
Documentatia care se depune in vederea emiterii autorizatiei de construire este considerata completa daca, pe langa cererea pentru emiterea autorizatiei de construire - inclusiv anexa (se utilizeaza formularul-model F.9 - "Cerere pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare" obtinut de la emitent), completata cu elementele de identificare si datele tehnice conform P.A.C. se prezinta urmatoarele documente:
a) certificatul de urbanism (in copie);
b) actul doveditor al titlului asupra imobilului, care sa ii confere solicitantului dreptul de executie a lucrarilor de constructii (extras CF, original si nu mai vechi de 6 luni);
c) proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire - P.A.C., intocmit in baza prevederilor anexei nr. 1 la Lege, si va cuprinde:
- parte de arhitectura (scrisa si desenata) intocmita conform prezentului regulament si vizata de Comisia Tehnica de Amenajarea Teritoriului si Urbanism;
- parte de rezistenta (scrisa si desenata);
- expertiza tehnica din care sa rezulte posibilitatea mansardarii si referat privind verificarea de calitate la cerinta A1 "Rezistenta si stabilitate";
- aviz Inspectorat de Stat in Constructii;
- memoriu tehnic de instalatii;
Documentatia va fi semnata si stampilata in original (doua exemplare);
d) avizele si acordurile cerute prin certificatul de urbanism: apa-canal, energie electrica, gaze naturale, energie termica, telefonizare, aviz Adm. de Drumuri si al Politiei Rutiere (Comisia de Circulatie din cadrul Primariei) si contract incheiat cu firma de salubrizare pentru lucrarile ce se vor executa.
In baza avizelor solicitate prin certificat de urbanism se va obtine acordul unic.
Nota: Formularele necesare emiterii certificatului de urbanism, avizelor si autorizatiei de construire se pot obtine de la camera 1 - Centrul de Informare pentru Cetateni.
Se va realiza si termoizolarea si refacerea fatadei intregului imobil in baza studiului de fezabilitate pentru reducerea impozitului conform procedurii de acordare a facilitatilor fiscale conform HCL nr.162/2008 si art. 286, ali.1, din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal;
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tele'M Botoşani vineri, 15 august
Comentariul comentariilor (CLXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Un altfel de examen
Ministrului de Interne să pună steagul romanesc la sediile maghiarilor din Covasna
Ucraina ar putea deveni următoarea ţintă a Rusiei
Biserica de la Malainiţa se sprijină pe vechile mănăstiri româneşti din Timoc
Inspectorii de la Primării NU au voie să intre în locuinţele dvs.
Poate banca să îmi scoată casa la vânzare, dacă nu am plătit ratele?
Cum se derulează executarea silită a unui contract bancar de credit de consum
Leacul lui Băsescu pentru fierbinţeala lui Geoană
De ce l-a bătut Iliescu la fund pe Năstase
Muzeul de la Flămânzi renaşte din cenuşa trecutului istoric local
Oprişanu iar şi-a făcut de lucru cu pezevenghiul de Niculiţă
Dedeman şi-a deschis porţile şi la Botoşani
Fetiţă lovită de maşină sub ochii mamei
Şase comune cu PUG-uri pe cale de expirare
2.000.000 lei pentru înlăturarea efectelor provocate de inundaţii
Apă la cotă de avarie pentru săvinenii cu datorii
Sinistraţii din Rădăuţi Prut umblă cu memorii pe la Mediu
Pentru că n-are încotro, preşedintele Ţâbuleac a mai lăsat din condiţii
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă