Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25170
De la 07 Ianuarie 2003
122885237

Atenţie, Constantin Conţac şi-a publicat memoriile!

  • Ioan Rotundu
  • 2 July 2019, 16:22
La Editura Agata Botoşani, director Ion Istrate, s-a editat şi tipărit volumul de memorii semnat de Constantin Conţac şi intitulat „Printre vise şi speranţe”. Dacă anul trecut Conţac a lansat la aceeaşi editură volumul de poezii ce s-a considerat a fi de debut, iată că a recidivat cu un volum de memorii.
Am parcurs conţinutul volumului şi m-am aplecat cu mai multă atenţie asupra activităţii sale de politician, fost lider suprem al PSD Botoşani, fost vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, fost preşedinte al filialei botoşănene a Partidului Moldovenilor. Mă aşteptam să descopăr multe informaţii necunoscute public, adică un fel de destăinuiri din culisele politicienilor, dar memoriile sale sunt marcate de multă precauţie şi reţinere în relatare.
Chiar şi aşa volumul este interesant de parcurs pentru că aduce în actualitate o serie de evenimente demult uitate sau numai parţial consemnate de presa vremii. La cap. VI intitulat „Itinerariul meu politic şi de muncă” cu referire la anii 2000 – 2008, redă integral scrisoarea deschisă adresată la n10 decembrie 2008 lui Mihai Ţâbuleac, devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani.
Printre altele Conţac îl avertizează pe Ţâbuleac asupra Mariei Bordaş, director economic în CJ, cunoscută la acea vreme ca fiind cea cu care se puteau face afaceri bănoase pe seama bugetului instituţiei. „Deci, domnule preşedinte, atenţie mare cu PJDP, vă amintesc, totodată, domnule preşedinte, atenţie mare cu doamna Bordaş Maria. Uitaţi-vă la raportul Curţii de conturi, doamna aruncă vina pe alţii, , nu credeţi că tot ce reprezintă buget, doamna ar trebui să răspundă?”
Conţac, cunoscând din interior cum se cheltuia banul public, nu s-a sfiit să-i critice şi pe cei din PSD atunci când aceştia au devenit prea lacomi şi risipitori: „… nu m-am sfiit nicio clipă de a critica chiar pe unii membri marcanţi ai PSD-ului cum ar fi Costică Macaleţi, Viorica Afrăsânei, Stelică Fasniuc sau Gheorghe Vâzdoagă pentru modul lor ambiguu de parvenire şi dorinţa cât mai grabnic cu putinţă de a aduna valori materiale din avuţia naţională prin minciună, şantaj şi promisiuni onorate la calendele greceşti.”
Aşadar, Conţac ne oferă dovada că aleşii noştri odată ajunşi în funcţie au o singură preocupare: îmbogăţirea rapidă şi consistentă.
Voi face câteva remarci pe seama celor consemnate la Cap. VII intitulat „Preocupări, reflecţii, meditaţii şi concluzii în folosul comunităţii”
Nu am cunoscut că la nivelul anului 2009 între Conţac şi poetul săvinean Lucian Alecsa a existat o polemică, mai corect spus că poetul, pe atunci editorialist la Evenimentul de Botoşani l-a atacat pe Conţac şi l-a calificat „duşman al culturii botoşănene” Mi-a plăcut replica lui Conţac, una plină de realism şi ironie, mai ales că poetul era cunoscut că scria plătit de unii şi alţii, adică era un mercenar pus în slujba politicienilor dispuşi să plătească pentru a-şi cumpăra imagine.
„Pentru început trebuie spus că actul de cultură se dezvoltă şi înfloreşte având în centru OAMENI DE CULTURĂ şi nu „caricaturi culturale de provincie” care sug din acelaşi ciolan pe la diverse partide pentru a beneficia de un salariu sau de vreo friptură de la protocolul chermezelor şefilor.” – replică Conţac, revenind apoi şi mai acid în realismul relatării sale cu „Dle Alexa L., nu cunosc cât de cult eşti dumneata însă îţi spun că eşti necitit, nevorbit şi nebăgat în seamă, pe deasupra un pic îngâmfat şi orgolios”.
În plină criză financiară a anilor 2009 – 2010, Constantin Conţac este nemulţumit şi chiar îngrozit de cum lideri de seamă ajunşi în funcţii de decizie cheltuiau banul public fără rost pentru comunitate dar cu câştig substanţial pentru ei. Iată cum vedea lucrurile Conţac: „Ce înseamnă pentru ei cheltuirea banului public? Răspund la întrebare zecile de acţiuni întreprinse misterios ascunse prin tot felul de decizii colective care la prima vedere ar fi „în interesul cetăţeanului”. De fapt în interesele lor, de cele mai multe ori interese personale, urmărite a fi îndeplinite prin abuz.
”Cum spuneam, sunt multe dezvăluiri interesante, chiar dacă Conţac l-ea făcut-o cu zgârcenie şi informaţii limitate. Am ,ai constatat că a produs şi o serie de erori generate probabil de uitarea inevitabilă trecerii timpului.
Dinu Secrieru n-a fost niciodată prefect de Botoşani. Doar fiul său, Paul, a fost subprefect în echupa prefectului Cristian Roman. Gheorghe Sorescu a devenit prefect în urma lui Cristian Roman, după care a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani.
Radu Ţurcanu, doctor în economie, după ştiinţa mea singurul cu acest titlu ştiinţific obţinut imediat după 1990, ca specializare pe impozite şi taxe, n-a fost niciodată în conducerea PNL Suliţa. Probabil Conţac îl confundă cu Florin Ţurcanu, oierul care a făcut echipă cu Cornel Popescu şi Gelu Ciubotari zis Prăjitură. Radu Ţurcanu a fost promovat director general la Direcţia de Finanţe Publice Botoşani în perioada guvernării CDR şi de atunci, fiind considerat un bun specialist şi neînregimentat politic pe la vreun partid, a fost menţinut în funcţie atât de guverne social-democrate cât şi liberale.
Dacă este să fac o apreciere de ansamblu, volumul de memorii semnat de Constantin Conţac este important pentru informaţiile consemnate şi poate fi o sursă de documentare pentru actualii politicieni, analişti politici, reporteri şi persoane interesate de situaţia politică postdecembristă la nivelul judeţului Botoşani. Acest volum va fi urmat de un al doilea la care Conţac lucrează intens. Aşteptăm lansarea oficială a

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 1– 7.07.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
LLumea lu' Rotundu: Sarbatoarea comunei Calarasi II
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 28.06.2019
Bancul săptămânii: Un răspuns inteligent
Budăi (PSD), după congres: „Suntem determinați”. Așa e. Doar că „de”-ul este în plus
Iohannis se solidarizează cu artiștii care protestează:
Imagine rară cu Eugen Teodorovici, publicată de un senator PNL
: ”Orlando, acum fă ce te-am învățat”
Victor Rebengiuc: Doi golani au făcut un program de guvernare pe un sistem Caritas, și iată că falimentul e aici
Primarul care a rezolvat problema fântânei buclucaşe. De unde a pornit scandalul?
Ipan Rotundu
Noua Comisie: axa Paris-Berlin îi distruge pe socialiștii europeni
Dăncilă continuă tradiţia comunistă a masacrării rivalilor
Primele decizii ale Vioricăi Dăncilă ca șef PSD: Robert Negoiță, suspendat șase luni din partid, Șerban Nicolae nu mai e lider de grup la Senat
Zeci de şoferi protestează în Botoşani faţă de starea proastă a infrastructurii din judeţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog