Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1100
De la 07 Ianuarie 2003
122886749

Atitudine incalificabilă a unui funcţionar din ANAF Botoşani

  • Replică care te lasă cu gura căscată: „Noi trebuie să recuperăm banii de la cineva”
  • 15 February 2017, 23:00
Anul 2017, pentru familia Daniela şi Ionel Olariu din localitatea Cristeşti semne proaste are. Iar semnele proaste le-au venit de la un funcţionar din cadrul ANF Botoşani. Ce veţi citi în acest reportaj n-o să vă vină a crede, dar totul este absolut real deşi pare de domeniul fantasticului.
În localitatea Copălău, cetăţeanul Dumitru Luchian a cumpărat cu ani în urmă o suprafaţă de teren de la soţii Sofica şi Mihai Olariu. La data când a avut loc tranzacţia nu s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin notariat, vânzarea făcându-se în stilul ţărănesc, adică pe cuvânt.
Între timp vânzătorii au decedat iar Dumitru Luchian, ajuns la vârsta de peste 70 de ani s-a gândit că ar fi timpul să-şi facă acte legale pe terenul cumpărat ca să nu creeze probleme propriilor săi moştenitori.
Pentru că vânzătorii erau decedaţi, Luchian a deschis o acţiune judecătorească împotriva moştenitorilor pentru ca prin sentinţa pronunţată de judecători să se ateste dreptul său de proprietate. Moştenitorii, printre care şi un Ioan Olariu, au recunoscut vânzarea efectuată de părinţiilor decedaţi, aşa că prin sentinţa Judecătoriei Botoşani nr. 9569/22.10.2015 cumpărătorul Dumitru Luchian a devenit proprietarul de drept a suprafeţei de teren cumpărată.
În baza acestei sentinţe, ANAF Botoşani a deschis o poziţie debitoare cu suma aferentă tranzacţiei imobiliare, respectiv 175 lei. Numai că plata, potrivit legii ar fi trebuit s-o facă vânzătorii, adică soţii Olariu care au primit suma de bani asupra terenului vândut. Aceştia fiind decedaţi, un funcţionar de la ANAF a cerut de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor al Judeţului Botoşani (adresa nr. 36769/28.08.2016) să i se comunice datele de identificare a moştenitorilor nominalizaţi în sentinţa civilă
Cu adresa nr. 910.454/30.082016 (mamăăă, ce operativitate când vine vorba de impozite şi taxe) cei de! la Serviciul Public Comunitar au furnizat datele cerute. Au indicat că o parte din persoanele solicitate a fi verificare sunt decedate iar, ciudat, la numele de Ioan Olariu, funcţionarii comunitari indică adresa cetăţeanului Ionel Olariu din Cristeşti, susţinând că în raport de informaţiile primite de la ANAF acesta ar fi acel Ioan Olariu despre care se face vorbire în sentinţa judecătorească.
La începutul anului familia Daniela şi Ionel Olariu din Cristeşti, au primit acasă Decizia de impunere anuală pentru plata sumei de 175 lei cum că au vândut, în calitate de moştenitori, o suprafaţă de teren lui Dumitru Luchian şi că suma reprezintă impozitul pe venitul realizat.
Bieţii oameni au rămas blocaţi să constate că au fost proprietari pe un teren pe raza comunei Copălău pe care l-au vândut unui anume Dumitru Luchian. S-au deplasat la Primăria Copălău şi au stat de vorbă cu primarul Ciprian Ivanov. Aşa au aflat de tranzacţia cu terenul şi că există un anume Ioan Olariu moştenitor implicat în tranzacţie.
Apoi soţii Olariu din Cristeşti au făcut rost de o copie a sentinţei, a raportului de expertiză întocmit de expertul Florin Dupir şi, înarmaţi cu aceste documente, în 25 ianuarie s-au prezentat din nou la ghişeul ANAF din Botoşani, respectiv la funcţionara de la ghişeul 3 parter, ca să demonstreze că Ionel Olariu din Cristeşti nu este unul şi acelaşi cu Ioan Olariu din Copălău.
. Aceasta le-a spus răstit că pe ea n-o interesează documentele. Cum soţii Daniela şi Ionel Olariu nu s-au lăsat impresionaţi de tonul funcţionarei, au cerut să vorbească cu şeful acesteia. S-a prezentat o doamnă care le-a vorbit poruncitor: „Noi trebuie să recuperăm banii de la cineva” Până la urmă, soţii Olariu au lăsat o cerere de revizuire a deciziei de impunere, cererea adresată directorului general adj. Doru Alupoaie.
În urma acestui demers făcut la ANAF în ziua de 25 ianuarie a.c., în 2 februarie au primit acasă o nouă Decizie de impunere pentru plata aceleaşi sume de 175 lei. Disperaţi, soţii Olariu au încercat din nou să-şi caute dreptate la funcţionarii ANAF. Niciun rezultat. Implacabili, funcţionarii le-au spus că sunt buni de plată. Unul dintre ei le-a şoptit să-l caute pe Rotundu la Tele’M, că numai el are curajul să facă lumină. Aşa am ajuns să fiu contactat pe soţii Olariu şi să aprofundez subiectul.
Am discutat cu primarul comunei Copălău, Ciprian Ivanov, care mia-ş spus că ştie despre ce este vorba. „Dumitru Luchian trăieşte şi vă poate spune ce vă spun şi eu. Au fost la mine soţii Olariu de la Cristeşti şi le-am spus că cei de la ANAF sunt într-o eroare. Ei îl caută de fapt pe Ioan Olariu din Copălău care, într-adevăr este moştenitorul decedaţilor Mihai şi Sofica Olariu. Este aici o similitudine de nume care au dus la o gravă confuzie iar cei de la ANAF ar trebui s-o repare. Adevăratul Ioan Olariu este plecat din comună” – mi-a explicat primarul Ivanov.
O sursă din ANAF mi-a explicat şi ea: „Este o cerere la domnul director Alupoaie dar nu s-a verificat. La noi se urmăreşte încasarea banilor, nu contează de la cine şi cum se face.”
Ce spune legea? La art.90 al. 1 şi 2 din ordonanţa Guvernului 92/2003, actualizată în 2014 (impozitul este introdus de Guvernul Năstase şi a fost majorat de Guvernul Ponta) astă scris:
„(1) Cuantumul obligaţiilor fiscale se stabileşte sub rezerva verificării ulterioare.
(2) Decizia de impunere sub rezerva verificării ulterioare poate fi desfiinţată sau modificată, din iniţiativa organului fiscal sau la solicitarea contribuabilului, pe baza constatărilor organului fiscal competent.”

Deci, legea oferă cadrul legal de a se corecta eventualele erori. Numai că nu există şi voinţa funcţionarilor de la ANAF. Ionel Olariu de la Cristeşti, deşi a fost indicat ca identificat de Serviciul Comunitar în baza informaţiilor primite tot de la ANAF, nu este unul şi acelaşi cu Ioan Olariu din sentinţa judecătorească care stă la baza deciziei de impunere emisă de ANAF.
Nici măcar rude nu sunt. Soţii Daniela şi Ionel Olariu sunt get-beget din Cristeşti şi n-au nimic în comun cu familia Mihai şi Sofia Olariu din Copălău şi moştenitorii lor printre care Ioan Olariu, confundat voit de ANASF cu Ionel Olariu din Cristeşti pentru că „Noi trebuie să recuperăm banii de la cineva!”
Atitudinea funcţionarilor de la ANAF se încadrează în Codul penal la „abuzul în serviciu”. Dar cum Curtea Constituţională, graţie preşedintelui Augustin Zegrean, acum pensionar, a dezincriminat parţial această infracţiune, funcţionarii publici îşi pot bate joc de noi cât vor pentru că nu ne putem adresa nimănui să ne apere. Doar dacă ne înscriem în PSD!
Deocamdată, „graţierea” lui Ionel Olariu din Cristeşti pentru plata unui impozit pe venit generat de o tranzacţie imobiliară la Copălău stă în mapa directorului general adj. Doru Alupoaie (foto). Voi urmări ce deznodământ va avea acest conflict fiscal.
Ioan Rotundu

P.S. – Am fost sunat azi dimineaţă de către directorul general adj. Doru Alupoaie pentru a-mi declara că cererea lui Ionel Olariu din Cristeşti privind impunerea ,din eroare, cu suma de 175 lei a fost rezolvată favorabil. Pentru mâine dimineaţă, ora 09.30 este aşteptată la biroul său Daniela Olariu pentru a i se aduce la cunoştinţă modul de rezolvare a cererii soţului său.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Arizona nu are substante pentru injectiile letale asa ca invita condamnatii la moarte sa le furnizeze ei
Cum vrea ANAF sa obtina acces la datele de identificare ale detinatorilor de domenii de internet .ro
Dragnea: Specialistii sa spuna ce se facem cu OUG 13
Trebuie facuta o dezbatere integrata despre toata legislatia din domeniul judiciar, inclusiv codurile penale
Seful Pentagonului: NATO, soclu fundamental pentru Statele Unite
Aliatii, cota proportionala din costul necesar pentru apararea libertatii
Replica diplomatiei ruse pentru Donald Trump: Crimeea este teritoriu rusesc si Rusia nu isi cedeaza teritoriile
Guvernul Grindeanu i-a asigurat lui Liviu Dragnea nu doar albirea dosarului, ci si huzurul pe banul public
Romania, data in judecata de Comisia Europeana, pentru depozite ilegale de deseuri
E.ON: Gazele pentru consumatorii casnici s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10%
ANRE: Legea prevede liberalizarea preturilor, dar cresterile vor fi mai mici de 10%
Parlamentul European a aprobat acordul comercial dintre UE si Canada
Comisia Europeana a declansat procedura de sanctionare a Romaniei pentru legea care impune hipermarketurilor sa vanda marfa romaneasca
Horoscopul zilei de 16.02.2017
Bancul zilei: Întrebare cheie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog