Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14691
De la 07 Ianuarie 2003
76558308

Au explicat votul uninominal, dar într-un mod neconvingător

  • 16 September 2007, 23:00
Democraţii botoşăneni au încercat să lămurească sâmbătă cetăţenii asupra opţiunii pe care o au pentru România. Aceştia şi-au chemat în sprijin preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvlescu, politologul Andrei Ţăranu, deputatul PD Cosmin Popp, lectorul universitar Daniel Sandu, senatorul Dan Pârvan şi Elena Băsescu. Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu s-a declarat foarte puţin optimist în ceea ce priveşte votul pe care îl vor da parlamentarii pentru proiectul de lege ce vizează modificarea Legii electorale.
Dacă preşedintele Traian Băsescu nu ar fi anunţat pe 15 februarie că intenţionează să organizeze un referendum pe tema votului uninominal nu ar fi fost începute negocierile. Dacă nu ar fi început negocierile, nu s-ar fi ajuns la propunerea legii în Parlament susţinută de trei partide. Dacă unii reprezentanţi ai PSD nu ar fi încercat să blocheze lucrările din Comisie în iulie nu s-ar fi reuşit aducerea alături de susţinătorii proiectului a PC şi UDMR. „Partidele nu sunt deloc dezavantajate de acest sistem, parlamentarii, da. Probabil că 50 % din parlamentarii României nu ar mai fi în Parlament dacă s-ar folosi acest sistem. Ultimul cuvânt ei îl au de spus şi vor face tot posibilul să împiedice ca legea să treacă. Legea este deja în Senat, în momentul de faţă se fac amendamente, dar nu dezbaterea în Senat este importantă. Ar putea să şi cadă legea în Senat. Important este ce se va întâmpla luna viitoare în Camera Deputaţilor”, a precizat Cristian Pârvulescu.
Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia menţionează că în cadrul Camerei Deputaţilor pot fi două variante. Dacă până pe 25 octombrie legea nu e trimisă la promulgare la preşedinte, acesta convoacă referendumul la data alegerilor europene pe 25 noiembrie. Ori legea este votată şi ajunge la preşedinte, ori legea nu e votată şi acesta convoacă referendumul pe 25 noiembrie.
„Alegerile europene nu sunt importante pentru parlamentarii României. Dar pe de altă parte şansele partidelor pentru anul viitor depind de acestea. Eu mă aştept ca până la urmă conducerile de partid să reuşească să-şi strunească parlamentarii astfel încât aceştia să voteze. Dacă nu, Guvernul României va trebui să găsească o soluţie. O ordonanţă de urgenţă prin care legea să fie adoptată de Guvern sau asumarea răspunderii guvernamentale. Singura formulă care garantează că această lege ar putea fi folosită anul viitor este asumarea răspunderii guvernamentale. Ordonanţa de urgenţă poate fi invalidată de Parlamentul viitor”, a declarat Cristian Pârvulescu.
Din punctul său de vedere interesul general al partidelor politice este mai degrabă în defavoarea acestei reforme. Acesta şi-a exprimat totuşi speranţa ca raţiunea să învingă. Numărul de parlamentari scade cu aproximativ 20% prin proiectul Pro Democraţia. Deputatul Cosmin Popp a încercat să spulbere imaginea deja formată că votul uninominal avantajează persoane notorii, dar care nu au nici o treabă cu politica, precum Gigi Becali şi alte personaje. „Lucrurile stau altfel în realitate, lucru demonstrat de alte ţări. Oamenii care nu au lucruri de ascuns şi un trecut care să îi pună în dificultate vor câştiga”, a declarat Cosmin Popp.
Din punctul său de vedere marea majoritatea a scepticilor votului uninominal sunt conduşi de teama de necunoaştere. În opinia politologului Andrei Ţăranu, partidele constituite după 1990 au fost un fel de clone, realizate pe modelul Partidului Comunist. „Nu ştiu dacă sistemul de vot propus de Pro Democraţia este cel mai bun. Faptul că cetăţenii merg la patru ani la vot şi sunt tot mai puţini interesaţi de rezultat face ca partidele să devină singurii actori publici”, a declarat Andrei Ţăranu. Acesta a precizat că prin schimbarea sistemului de vot cetăţenii vor avea putere de decizie. Lectorul universitar Daniel Sandu a încercat să explice audienţei faptul că votul uninominal ar duce în procesul reformei la responsabilizarea clasei politice, politicianul fiind mai atent la cei care l-au propulsat, votanţii. Din punctul său de vedere votul uninominal ar duce la o creştere a calităţii democraţiei româneşti. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Avocaţii lui Conţac fac harcea-parcea din dosarul DNA
Cătălin Măruţă a învăţat să danseze greceşte
Dacă se va ţine de cuvânt, Orban va bea must la Darabani
Prefectul este manevrat politic de către proprii consilieri
Visează la un guvern PD, condus de Blaga
Un uninominal neexplicat nici de cei ce-l vor
Ioan Rotundu
Guvernul a pus gând rău contribuabililor
Liberal-democraţii vor egalitatea de şanse
Municipalitatea pregăteşte rectificarea de buget
Directorul Damian de la Recuperare se laudă, dar cu munca altora
Elevii vor fi vaccinaţi
Şi-a fâţâit doar fundul, în rest a stat mută
(Cârcotaşul)
Termica estimează încasări peste 100%
Teatrul Eminescu îşi pregăteşte deschiderea stagiunii
Ţigări confiscate de la trei persoane
Arsă de vie
Accidentat mortal produs de un brăilean
Intimitate preoţească
Horoscop
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei"
Una vă învaţă spaniola, altul vă serveşte la masă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă