Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16225
De la 07 Ianuarie 2003
122901874

Au încercat americanii mituirea primarului şi a directorului Termicii?

  • dezvăluiri despre o afacere obscură
  • primarul Egner şi Panţâru resping acuzaţiile venite de la Bistriţa
  • ce-a reieşit din ancheta noastră
  • 18 December 2007, 23:00
Un material primit prin E-mail de la reporterul unui ziar bistriţean, Florica Dura, ne dezvăluie o altă faţetă a afacerii pe care Termica şi cu Primăria Botoşani au pus-o la cale pentru a se recupera debitele populaţiei către societatea Termica, pentru căldura şi apa caldă furnizată.
Ce informaţi deţin cei de la Bistriţa
„Afacerea a fost demarată în paralel cu elaborarea şi publicarea în MO a Legii 469 din iulie 2002, privind recuperarea creanţelor. Se pare ca sunt implicaţi la vârf, secretari de stat şi nu este exclus ca Octav Cozmâca sa aibă şi el un rol. Municipiul Bistriţa a fost fixat ca centru al escrocheriei. Pentru ca aceasta să pară atractivă, a fost inventată o firmă americană de recuperatori, care este înfiinţată în insulele Belize (paradis fiscal), nerezidentă în România şi fără amprente în SUA. Numele acesteia este Yorkshire Financial LLC.
Firma şi-a declarat un sediu fictiv în SUA ,în ţinutul Laramie, statul Wyoming. Aşa zisul reprezentant al acestei firme care are ca obiect de activitate şi recuperarea de creanţe, este un anume Paul Angheluţa, 34 de ani, născut la Tîrgu Neamţ, condamnat la cinci ani închisoare pentru înşelăciune. Angheluţă s-a sustras executării pedepsei şi dându-se drept avocatul Paul Rădulescu, vicepreşedinte al firmei americane amintite, a încheiat contracte de cesionare creanţe cu directorul firmei de termoficare din Bistriţa, Mircea Puni, suma pusa în joc fiind de 77 de miliarde de lei. Contractul s-a semnat la 22 august 2002.
În paralel, escrocul Angheluţa a încercat sa încheie contracte asemănătoare şi cu directorul Termica Botoşani, Bogdan Panţâru, pentru 343 miliarde creanţe, iar cu omologul de la Iaşi pentru 630 miliarde. Urma ca un astfel de contract să se încheie şi cu cei de la Suceava, etc. Se pare că la Botoşani s-a semnat un precontract, ori acord de principiu, între Panţâru şi reprezentantul lui Angheluţa. Acest acord trebuia sa fie aprobat de Consiliul Local Botoşani. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat datorita faptului ca unii consilieri au fost sesizaţi de ziarişti şi prieteni ca afacerea este o ţeapă.
Ulterior acel acord a fost reziliat de o instanţa de judecată. De acest acord, în copie, avem nevoie pentru a dovedi complicitatea unui personaj de aici, de la Bistriţa. Directorul de aici, omologul lui Panţâru, a fost arestat în urma cu trei luni de PNA şi actualmente este trimis în judecata pentru luare de mita, 60.000 euro, fals şi uz de fals. Escrocul Angheluţa a fost prins în urma cu patru luni şi se afla în arestul poliţiei de aici. El a spus mai multe lucruri. Argumentul nostru ca acel precontract a existat (n.r. – este vorba de un precontract între Termica Botoşani şi firma fantomă americană), este faptul ca aici s-au fabricat 30.000 de dosare pentru notificări, pe numele nepotului lui Octav Cozmînca, Carmen Swaitzer” – este textul integral al materialului primit de la reporterul bistriţean.
Primarul Egner şi Panţâru resping acuzaţiile venite de la Bistriţa
Pentru a ajuta ancheta colegilor de la Bistriţa s-a luat legătura cu primarul Florin Egner şi directorul Termicii Bogdan Panţâru. Primarul a negat că ar fi avut vreo implicaţie directă ca Termica Botoşani să apeleze la serviciile firmei americane pentru a se recupera debitele de la populaţie către societatea de termoficare. Mai mult, primarul a negat că ar fi avut vreo întâlnire de afacere cu vreun reprezentant al acestei firme.
La rândul său, Bogdan Panţâru ne-a declarat că nu s-a deplasat niciodată în municipiul Bistriţa. El a fost contactat de către reprezentanţii firmei la Botoşani, a purtat discuţii cu aceştia, şi s-au pus bazele unei colaborări în recuperarea debitelor, dar nu s-a încheiat nici un act scris. Ulterior, aflând că firma în cauză nu are bonitate şi credibilitate pe piaţă, a renunţat la serviciile sale. Panţâru a recunoscut că a pregătit câteva mii de dosare privind persoanele botoşănene debitoare la Termica, dosare care urma să le preia societatea americană. În acelaşi timp Panţâru a negat faptul că aceste dosare urmau să ajungă la executorul Carmen Şfaiţer prin preluare de la Termica. În schimb, el n-a exclus ca între acest executor şi societatea americană să fi existat vreo înţelegere de colaborare.
Ce-a reieşit din ancheta noastră
În „Jurnalul de dimineaţă” din 10 septembrie 2002 s-a publicat articolul intitulat „Recuperatorii americani îi vor executa pe botoşăneni fără milă”. În acel material de presă primarul Florin Egner declara: „Este vorba de aprobarea de principiu a Consiliului Local care este şi principalul administrator al societăţii municipale de termoficare. Compania financiară care doreşte preluarea creanţelor de la termica se numeşte Yorkshire Financial L.L.C. În primul rând este eliminarea asociaţiilor de locatari şi proprietari din sistemul încasator şi introducerea unei societăţi care poate recupera debitele. Vom solicita societăţii americane impunerea unui procent de 20% din venitul unei familii, dar fără ca acea familie să fie evacuată din casă. Eliminând asociaţiile din spectrul încasator vom putea dinamiza încasările şi nu vom permite să se dea oamenii afară din locuinţe. Sunt un primar social democrat şi nu voi permite acest lucru”.
Primarul Egner mai susţinea la acea vreme că societatea îşi are sediul legal în Wyoming SUA şi că pentru recuperarea debitelor va beneficia de un procent cuprins între 10 şi 18% din încasări. „În prezent societatea îşi desfăşoară activitatea în Bistriţa şi în două sectoare din Bucureşti” a mai precizat primarul Egner. Directorul Termicii, Bogdan Panţâru, declara şi el: „Sperăm că această colaborare să disciplineze încasarea debitelor de la populaţie şi noi ca unitate să putem achita datoriile societăţii”.
Panţâru a afirmat că din momentul semnării contractului, societatea americană va achita Termicii datoria de 400 miliarde lei, ea urmând să-şi recupereze banii de la debitori. Cu alte cuvinte, în luna septembrie a anului trecut, atât primarul Egner cât şi directorul Panţâru habar nu aveau că societatea americană de recuperare nu-i decât o cacealma pusă la cale de nişte escroci cu pile prin Guvern.
Tot în cursul lunii septembrie 2002, personal i-am avut invitaţi pe TV SOMAX într-o dezbatere publică, atât pe primarul Egner cât şi pe consilierul local Radu Drăguş. În emisiunea cu primarul, acesta a declarat pe post că tratativele cu societatea americană sunt avansate şi că urmează a se semna un precontract, pe care-l are finalizat în mapa de lucru. Consilierul Drăguş a declarat că nu are încredere că această societate, fie ea şi americană, şi că ceva nu este în regulă despre graba cu care primarul Egner şi directorul Panţâru vor semnarea contractului.
În 26 septembrie 2002, tot în „Jurnalul de dimineaţă” apare un alt material intitulat „Consilierii locali se opun venirii recuperatorilor americani”. Cu alte cuvinte, iniţiativa primarului Egner şi a directorului Panţâru s-a lovit de refuzul consilierilor locali de a accepta un recuperator american. Mai mult, consilierii locali s-au plâns că nu li s-a pus la dispoziţie de către Egner şi Panţâru proiectul contractului. „Dacă acest contract este încheiat pentru un an de zile, consilierii democraţi nu vor vota. Cred că acest contract ar trebui să fie la vedere, să-l vadă toată lumea” – declara Radu Drăguş, preşedintele PD. „Nu pot concepe ca eu, consilier local, să fie executat de un terţ. Voi vota împotriva semnării acestui contract şi nu sunt de acord cu alţi executori, fie ei şi americani, pentru că aceştia vor dubla datoriile populaţiei, urmărindu-şi doar scopul” declara şi consilierul local liberal Gheorghe Ciubotaru.
Rezumând, se poate stabili cu claritate că primarul Egner şi directorul Termicii, Panţâru, au dialogat cu reprezentanţii societăţii americane până la nivel de precontract. Nu s-a putut stabili prin ancheta noastră dacă s-a semnat cu societatea americană vreun precontract, sau acesta a rămas la faza de proiect.
Informaţiile primite de la colega noastră de la Bistriţa conduc la faptul că un astfel de act s-ar fi semnat totuşi. Dar primarul Egner cât şi directorul Panţâru neagă că s-ar fi semnat un asemenea act. Ceaţa şi tăcerea totală se aşterne din momentul în care primarul Egner şi directorul Panţâru află că şeful Termicii de la Bistriţa, Mircea Puni, a fost arestat pentru o mită de 60 mii de euro. Panţâru a infirmat şi faptul că ar fi văr primar cu omologul său arestat, Puni de la Bistriţa. S-a mai stabilit cu certitudine că executorul botoşănean Carmen Şfaiţer nu este rudă cu ministrul Cozmâncă. Nici între escrocul arestat Paul Angheluţa şi ministrul Cozmâncă nu se află vreo relaţie de rudenie sau colaborare. În ancheta noastră, ca un apropiat al lui Angheluţă, a apărut omul politic ieşean Ioan Solcanu şi numele unui alt secretar de stat PSD cu origine din Bacău. Nefiind nume botoşănene, ancheta noastră s-a oprit aici.
Ca o concluzie finală, atât timp cât la Bistriţa reprezentanţii români ai societăţii americane au mituit pe directorul Poni cu 60 mii euro, este posibil ca şi la Botoşani să fi fost astfel de încercări. Este posibil ca arestarea mituitorului lui Angheluţă şi a directorului mituit Poni să fi întrerupt orice demersuri de culise. Acum, peste această afacere botoşăneană care a iscat multe patimi politice s-a aşternut tăcerea. Poate doar Florica Dura, colega noastră bistriţeană, să ne incite iar la scris, descoperind lucruri despre care la Botoşani nu s-a voit a se vorbi. (Ioan Rotundu)

N.R. – Ancheta a fost publicată în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 1002/8 aprilie 2003. Faptul că noi am făcut aceste dezvăluiri, primarul Egner şi directorul Panţâru s-au liniştit în privinţa recuperării debitelor de la populaţie prin firma americană. Altfel spus, i-am ajutat să nu cadă în păcat.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Flutur şi-a ales partidul pentru care va candida la anul
Au muncit zi şi noapte pentru a completa o tonă de documente
Lui Flutur nu i s-a dat nici un leuţ
Nu i-ar displace şefia PD-L
Doi pictori în devenire îşi expun lucrările la Galeriile de Artă
Primăria face eforturi în luna cadourilor
Moş Crăciun va poposi două zile în tramvaiele botoşănene
Indienii au venit la Prefectură
Primii colindătorii la Palatul Administrativ
Oprişanu promite că va schimba mentalitatea personalului medical
Încă trei ambulanţe la Botoşani
APM a trimis notificări agenţilor economici
A crescut uşor rata şomajului
Evenimente în lanţ la Clubul Copiilor şi Elevilor Dorohoi
E.ON - programul de lucru în perioada sărbătorilor
APDRP a primit acreditarea pentru derularea fondurilor europene
Anunţ „Vasilache”
Romania, invingatoare la “Dancing Around the World” din Mexic
Cozmin Gusa se intoarce la “Dansez pentru tine”
I-Real, dar totusi adevarat
Horoscop
Jenă feminină
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 19 decembrie
Românul şi Decembrie `89
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog