Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
47875
De la 07 Ianuarie 2003
97693303

Aurica Bojescu: respingem acest început de asimilare forţată prin şcoli

  • 17 September 2008, 23:00
Pentru romanii din nordul Bucovinei Credinta si Limba totdeauna au fost piloni de existenta si rezistenta ca neam. Si de data aceasta cei prezenti la manifestarea de suflet dedicata limbii romane, desfasurata recent la Cernauti, au admirat cu bucurie traditiile, portul, cantecele, dansurile si cuvantul – toate expuse sincer atat din partea oaspetilor cat si a asociatiilor culturale romanesti, se arata intr-un material trimis de corespondentul Romanian Global News.
Dar in acelas timp, fiind ingrijorati de aparitia unor ordine ale Ministerului de invatamant de sustinere la absolvire a testelor obligatoriu in limba ucraineana si de trecere treptata in scolile minoritatilor nationale la predarea obiectelor de baza in limba ucraineana, multi considerau aceasta zi insemnata drept zi de doliu.Uniunea Interregionala „Comunitatea Romaneasca din Ucraina” a luat o atitudine de aparare a dreptului la invatamant in limba romana prin nenumaratele demersuri semnate catre conducatorii statului si catre organizatiile internationale impreuna cu reprezentantii ungurilor si rusilor din Ucraina, care locuind compact, si-au pastrat ca si noi romanii o retea de scoli cu predare in limba materna. De nenumarate ori cu aplauze a fost sustinuta ideea necesitatii continuarii adresarilor cu privire la mentinerea retelei de scoli cu procesul de invatamant in limba materna romana.
„Nu putem sa acceptam ingustarea volumului existent de drepturi pentru minoritatile nationale si respingem acest inceput de asimilare fortata prin scoli.”, - a sustinut in discursul sau doamna Aurica Bojescu, deputat in Consiliul regional Cernauti si a transmis un cuvant de salut din partea deputatului in Parlamentul Ucrainei Dr. Ion Popescu. „Domnia Sa fiind ca Presedinte al Delegatiei Ucrainei la Consiliul Europei in deplasare la Strasburg totdeauna tine puternic la ideea integrarii europene a Ucrainei si respectarea drepturilor minoritatilor nationale, iar cu gandul si cu sufletul este mereu langa noi”, - a adaugat interlocutarea.
Participand pentru prima data la sarbatoarea limbii romane, domnul Vadim Colesnicenco deputat in Parlamentul Ucrainei si presedintele Consiliului compatriotilor rusi din Ucraina a recunoscut ca romanii in Ucraina sunt pionierii sarbatoririi linbii materne, ca rusii doar de cativa ani o aplica. Impreuna cu dl Ion Popescu au semnat interpelari in Parlament privind inacceptarea lichidarii procesului de invatamant in limba materna in scolile minoritatilor nationale, sustinand necesitatea de a suspenda ordinele discriminatorii ale Ministerului de invatamant. Impresionat de cantecul „Casa parinteasca nu se vinde” domnul Colesnicenco a spus, ca considera aceasta teza drept un adevar al fiecarui om, care tine minte cine sunt si i-si stimeaza stramosii si istoria poporului sau.
A inmanat cadouri: carti si discuri cu muzica traditionala romaneasca pentru corul „Dragos Voda” si un set de dictionare enciclopedice a limbii romane, editia anilor 1965-1966, adus din Crimeea si istoria universala in limba romana pentru Centrul Bucovinean Independent de cercetari actuale.La sarbatoare au participat reprezentantii Consulatului General al Romaniei la Cernauti, multi oaspeti din Romania: Bucuresti, Iasi, Tirgu Mures, Suceava, Botosani, Radauti, precum si demnitari ai organelor locale de stat din regiune.La sfarsitul manifestarii toata sala a votat un demers catre organele centrale de stat ale Ucrainei in sustinerea procesului de invatamant in limba romana, care sa fie semnat de toate organizatiile Comunitatii Romanesti din Ucraina, inclusiv de Societatea culturala „Mihai Eminescu” – organizatoare a acestei traditionale manifestari.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ţurcanu a mai adus de la Guvern un purcoi de bani
Măcelarii s-au concurat la sânge în închirierea noilor boxe
Meşterii populari botoşăneni expun la Glodeni
Botoşănenii se simt bine şi viteji când sunt… beţi
Emoţii pentru cei care vor să devină vânători cu acte
Toamnă muzicală la Rapsozii Botoşanilor
Pro Democraţia ne va desluşi cum stă treaba cu uninominalul
Armata face noi angajări
Program Tele'M Botoşani joi, 18 septembrie
Comentariul comentariilor (CLXLIII)
(Ioan Rotundu)
Traseismul în politică
Petre Roman se înfruptă iarăşi din banii publici
Troc mârşav PNL-PSD
Cea mai nouă fiţă: diamante din cenuşa celor decedaţi
800.000 euro din banii contribuabililor, risipiţi pe Mihaela Rădulescu
Lege pentru castrarea pedofililor
Horoscop
Cocoşul mămicii şi găinile tăticului
Majorarea pensiilor cere bani mulţi
Încă se mai fac verificări la subvenţiile pentru ovine şi bovine
Botoşăneni care au de plată mii de euro pentru spitalizări prin Europa
Se cam strânge şurubul cu pensionarea anticipată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă