Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22273
De la 07 Ianuarie 2003
113147017

Autonomia Ținutului Secuiesc, respinsă de Camera Deputaților

  • Mihai Tudose, către UDMR: "E jenant ce faceți"
  • 11 April 2018, 23:00
Proiectul de lege aparținând deputatului UDMR Kulcsár-Terza József-György privind autonomia teritorială a ținutului secuiesc a fost respins de plenul Camerei Deputaților și va merge pentru vot la Senat, care este cameră decizională. Inițiativa propune revenirea la organizarea adminstrativa pe scaune, un președinte, parlament și guvern propriu, iar limba maghiară recunoscută că limba oficială pe lângă română.
Au fost 218 voturi "pentru" respingerea proiectului și doar 20 împotrivă.
Iniţiatorul proiectului, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György, a afirmat în plen că nu propune modificarea graniţelor, ci doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român.
"Secuii au luptat pentru apărarea creştinismului de partea lui Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare. Acele persoane şi instituţii care susţin că ţinutul secuiesc nu există sunt conduse din umbră sau sunt conduse de ură faţă de maghiari şi secui. Acestor persoane şi instituţii le transmit să pună mâna pe carte şi să înveţe istoria proprie.
Comunitatea maghiară din România nu cere decât ceea ce li se cuvine tuturor naţiunilor europene. Europa sprijină autonomia, este cel mai important mesaj dat de comunitatea europeană după evenimentele din Catalonia. Nu dorim modificarea graniţelor, noi dorim doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român", a declarat deputatul UDMR, citat de Agerpres.
Fostul premier Mihai Tudose a luat cuvântul în cadrul dezbaterilor generale pe acest proiect și i-a acuzat pe cei de la UDMR că este "jenant" ceea ce fac, referindu-se la "discuțiile amiabile" invocate de aceștia.
"Nu cred că ați reacționa foarte frumos, stimați colegi de la UDMR, dacă, începând de astăzi sau de mâine, o mulțime de colegi de-ai dumneavoastră din Parlament ar avea niște propuneri de discuție amiabilă de restrângere a unor drepturi pe care le aveți deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar să discutăm despre chestia aia amiabil fără patimă, fiindcă pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum să vedem dacă un copil de 8 martie îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit, tot așa, amiabil. E jenant ceea ce faceți, stimați colegi și e jenant și că noi acceptăm dialogul cu dvs. pe această temă", a spus Mihai Tudose în plen.
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat marți, răspunzând unei întrebări în acest sens, că nu susține proiectul.
***
La două săptămâni după ce deputatul UDMR a depus acest proiect, fiind unic inițiator, liderii celor trei partide ale comunității maghiare din România, UDMR, PCM și PPMT, au semnat la Cluj o declarație comună prin care cer autonomie teritorială, locală și culturală.
La acel moment, premierul de atunci Mihai Tudose a reacționat foarte dur, afirmând că "nici nu poate fi vorba" de o autonomie a Ținutului Secuiesc, și a avertizat că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag". Ulterior, el a precizat că s-a referit la "autoritățile statului care trebuie sa aplice legea" și la faptul că "mandatele lor vor flutura" lângă steag.
Potrivit proiectului depus de deputatul UDMR, teritoriul regiunii autonome ar cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș care aparține județului Mureș. În proiect sunt listate cele opt scaune și localitățile aparțînătoare.
“Regiunea autonomă Ținutul Secuiesc” ar urmă să aibă un fel de Parlament, Guvern și președinte propriu. Consiliul de Autoadministrare ar urma să joace rolul Parlamentului, cu 77 de membri aleși iar Comisia de Autoadministrare rolul Guvernului. Scaunele ar urmă să joace rolul județelor, și ele cu instituții proprii: Consiliul Scaunal, Comisia Scaunala, președintele Scaunului.
Președintele ținutului secuiesc ar reprezenta regiunea, urmând să fie ales de cetățenii regiunii pe o perioada de patru ani și poate avea două mandate. Jurământul depus de viitorul președinte al ținutului secuiesc sună astfel: “Jur pe onoarea mea că voi îndeplini, cât voi putea de bine, funcția care mi s-a încredințat, voi reprezenta și voi ocroti interesele populației Ținutului Secuiesc, voi respectă legile țării și deciziile autorităților regiunii, Constituția României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Președintele dispune de imunitatea acordată demnitarilor.
Regiunea ar urmă să aibă poliție proprie, care “trebuie să reflecte compoziția națională a regiunii pe care o deservește”. Consiliul Scaunal ar urmă să asigure “avantaje locuitorilor scaunului în procesul de oferta a locurilor de muncă”.
Impozitele și taxele ar urmă să fie stabilite prin "decizii ale autorităților de autoadministrare". 90% din volumul impozitelor pe venit devine parte componentă a bugetului local, la fel 80% din volumul impozitelor și taxelor. Totuși, inițiatorul vrea că "în scopul funcționarii autorităților de autoadministrare, bugetul de stat prevede o echilibrare financiară care are că scop anihilarea efectelor negative provenite din distribuirea inechitabilă a resurselor financiare potențiale și corectarea dezavantajelor financiare provocate".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 12.04.2018
Bancul zilei: Treabă de poliţist
Senatul a votat extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor
Investitorii străini, către Dăncilă și Teodorovici:
Mesajele noastre au fost ignorate. Realitatea a arătat că problemele sesizate cu privire la mutarea contribuțiilor erau întemeiate și chiar au apărut altele noi
Răspuns din Guvern după scăderea salariilor în sănătate și asistență:
Trebuie văzut de la caz la caz
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba a lăsat un bilet în care explică de ce s-a sinucis
Șeful serviciului de informații din Germania îi acuză pe ruși că ar fi în spatele unui atac cibernetic
Raport GRECO: Organizația anti-corupție a Consiliului Europei, ”profund îngrijorat㔠de modificările legilor justiției
O nouă avarie în rețeaua Transelectrica:
Fabrica de Ciment din Medgidia și mai multe localități au rămas fără curent din cauza unor manevre neautorizate
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) cere Parlamentului şi Guvernului să clarifice situaţia transferului contribuţiilor sociale
Reacția Rusiei după anunțul lui Trump:
PSD s-a răzgândit
- condamnații pentru luare și dare de mită si trafic de influență, precum și recidiviștii, excluși de la posiblitatea detenției la domiciliu sau de weekend/ Brățara electronică devine opțională
Donald Trump: Fii gata, Rusia, rachetele vor veni deasupra Siriei
Tupeul poliţistului Gorgan întrece orice limită a bunului simţ
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă