Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
40142
De la 07 Ianuarie 2003
80866624

Autorităţile de la Botoşani în alertă din cauza rabiei

  • 31 October 2012, 23:00
O întreagă serie de acţiuni de vânătoare şi anchete epidemiologice au fost declanşate în ultimele săptămâni în judeţ din cauza numărului mare de focare de rabie.
În luna octombrie specialiştii sanitar-veterinari au făcut analize pe probe prelevate de la animale asupra cărora erau suspiciuni ale acestei maladii, iar rezultatele de până acum au conformat trei cazuri, la o bovină, un câine şi o vulpe. Situaţiile au apărut în Darabani şi pe fondul de vânătoare Tudora, în zona comunei Vorona.
Un ultim caz, pentru care se aşteaptă analizele de la Iaşi, este cel al unei bovine din comuna Avrămeni, satul Timuş. Chiar dacă numărul animalelor depistate cu această boală se înscrie în limitele normale ale acestui an, autorităţile trebuie să respecte întru totul protocoalele ce se impun şi să ia măsuri pentru a preîntâmpina răspândirea în rândul animalelor sau contaminarea persoanelor care intră în contact.
Aceasta, din cauză că rabia se poate transmite şi prin simpla atingere a animalului bolnav, iar evoluţia este galopantă şi ireversibilă. Direcţia Sanitar-Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică au declanşat anchete de specialitate pentru depistarea şi vaccinarea tuturor persoanelor şi animalelor ce ar fi putut contacta maladia. Direcţia Silvică a început o serie de acţiuni de vânătoare în zona Vorona pentru a prinde şi a anihila vulpile şi câinii hoinari care prezintă un comportament alienat.
Inspectoratul Şcolar Judeţean a declanşat o campanie de informare a elevilor şi a cadrelor didactice, în special din zonele rurale, pentru a se lua măsurile necesare în cazul depistării vreunui animal cu suspiciune de rabie.
„Deocamdată situaţia nu este alarmantă. În acest an s-au confirmat 6 cazuri de rabie la animale, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate 8. Dar trebuie să fim vigilenţi, oamenii trebuie să ştie cum să depisteze animalele bolnave şi cum să se comporte cu acestea”, a declarat prefectul Adrian Constantinescu.
Instituţia Prefectului, împreună cu toţi specialiştii incluşi în protocoale vor monitoriza îndeaproape cazuistica şi modul în care aceasta este gestionată. Pentru evitarea unor situaţii de o mai mare amploare şi cu urmări tragice, populaţia trebuie să cunoască următoarele informaţii de bază: La animale boala se manifestă sub formă paralitică sau furioasă, cel mai adesea o combinaţie a celor două. Animalele prezintă sensibilitate crescută şi disconfort; atacă orice din jurul lor ( animale, oameni).
Profilaxia preaccident constă în: evitarea contactului direct cu animalele domestice străine, necunoscute;recunoaşterea comportamentului schimbat al animalelor turbate şi evitarea lor; solicitarea examenului veterinar la cele mai mici semne de suspiciune; evitarea sacrificării animalelor care au muşcat alte animale sau persoane; vaccinarea preventivă a persoanelor cu risc de infecţie profesional ( vănători, pădurari, îngrijitorii din crescătorii, etc). La om, profilaxia se face doar în secţiile de boli infecţioase. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Aventura blondelor căsătorite
Bogdan Chireac a luat bani de la compania Ericsson şi i-a dat apoi politicienilor
Marile greşeli ale companiilor care au încheiat 2011 pe pierderi
ANI se adresează Consiliului Superior al Magistraturii în cazul Diaconu
Dezbatere Citu: Trebuie reduse impozitele
Lucian Croitoru: Şansele introducerii unui impozit progresiv sunt foarte mari
Preşedintele PE, Martin Schulz, s-a adresat Parlamentului
nu putem să le lăsăm urmaşilor noştri doar datorii în anumite situaţii nu exista alternativă la reformele structuralesuspendarea fondurilor europene arată că procesul de reformă nu a fost finalizat
„Meritul civic” şi atitudinea de „bou” a moldovenilor. Zbor frant
Am fost norocoşi că nu am vândut anul trecut 10% din Petrom
Favoriţii la un mandat de deputat
Ioan Rotundu
Zahăr şi ţigări pentru piaţa neagră confiscate de poliţiştii de frontieră
Vernisaj Constantin Tofan la Muzeul Judeţean
Decizia lui Flutur de a fi din nou primar în 2016 salutată de PPDD-iştii
Primarul Portariuc suspectat că dezinformează
Botoşani: Constantin Conţac şi fiul său Liviu au ajuns după gratii
Şi Conţacii plâng!
Ioan Rotundu
CCD Botoşani organizează Festivalul Naţional al Şanselor Tale
ITM cere atenţie mărită la firmele care recrutează forţa de muncă
„Bani de liceu” pentru 4.700 elevi
„Bani de liceu” pentru 4.700 elevi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă