Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10776
De la 07 Ianuarie 2003
122870843

Autostrazile electrice: solutia pentru transportul mai curat pe distante mari

  • 26 October 2017, 23:00
Masinile electrice au o autonomie de pana la 300 km si pot fi folosite relativ usor in orase, unde sunt statii de incarcare. Problemele apar la costurile de achizitie, dar si cand trebuie facute drumuri lungi, pe autostrada sau drumuri nationale, unde nu exista infrastructura necesara. Pentru a asigura un viitor acestui mijloc de transport, tari precum Suedia, Australia si Germania au facut deja primii pasi in acest sens si au electrificat portiuni de autostrada.
Suedia
In iunie 2016, in Suedia s-a deschis prima autostrada electrica din lume, un proiect realizat in parteneriat public-privat, parteneri fiind companiile Siemens si Scania. Sectiunea electrificata se afla pe Autostrada E16, la nord de Stockholm, are o lungime de doi kilometri si poate fi utilizata de camioane hibride, dotate cu un sistem asemanator celui de la troleibuze, pentru a se conecta la reteaua electrica. Este vorba despre un proiect-pilot de doi ani, la finalul caruia Suedia va decide trecerea la un transport rutier de marfa ecologic.
Pe autostrada electrica din Suedia vor circula doua camioane hibrid Scania, special concepute, in parteneriat cu Siemens, pentru a utiliza noua infrastructura. Viteza maxima cu care acestea vor putea circula este de 90 km/ora. Noul sistem permite reducerea costurilor cu energia la jumatate precum si diminuarea gradului de poluare la nivel local.
Tara nordica si-a fixat ca obiectiv renuntarea definitiva la transportul rutier pe baza de combustibili fosili pana in 2030.
Queensland-Australia
Pentru a asigura un viitor masinilor electrice, autoritatile din statul australian Queensland au anuntat in iulie 2017 ca vor dota autostrada dintre Cairns - Coolangatta -Toowoomba, pe o lungime de circa 2.000 km cu 18 statii de incarcare rapida. Proiectul va costa 3 milioane de dolari si trebuie finalizat pana in februarie 2018.
Statiile vor avea capacitatea de a incarca o masina in 30 de minute, iar energia furnizata va fi produsa de panouri solare.
In primul an, incarcarea va fi gratuita, pentru a incuraja utilizarea vehiculelor electrice. Proiectul a fost finantat de guvern si are ca scop cresterea autovehiculelor electrice pe drumurile din Queensland, in prezent in numar de 700.
Germania
In luna august a acestui an, Siemens a anuntat ca va electrifica 10 kilometri de pe A5 care face legatura dintre Frankfurt si Darmstadt, aceasta urmand sa fie folosita de camioanele electrice. Portiunea electrificata ar urma sa fie gata la finalul anului 2018. Consumul de energie se va reduce la jumatate, spun initiatorii proiectului.
Sistemul este construit in cadrul proiectului comun "ELISA" al Ministerului Mediului (BMUB).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nedumerire amoroasă
Horoscopul zilei de 27.10.2017
Proiectul lui Tudorel Toader ii ia masiv din prerogative presedintelui Romaniei
il scoate din procedura de numire a procurorilor-sefi si ii reduce libertatea de numire a presedintelui la Curtea Suprema
Hocus-pocus cu taxe si impozite.
Programul de guvernare al PSD si coabitarea Dragnea - Tudose produc efecte tot mai nocive in economie
Bani luati de la infrastructura, 2,5 milioane de lei pentru statuile lui Martin Luther si Jean Calvin
si inca un milion de lei la Patriarhie
Cristina Tarcea, sefa instantei supreme, cere retrimiterea proiectului legilor justitiei de la Parlament la Ministerul Justitiei,
pentru "finalizarea procedurii legale pe care MJ si-a asumat-o ca initiator"
Gabriela Firea da un nou ajutor social: 1.200 lei/luna pentru familiile monoparentale.
Ce ajutoare a mai acordat pana acum primarul Bucurestiului si ce impact au
În cazul şcolii din Tudora, ÎŞJ a trimis în anchetă un inspector „dresat”
Ioan Rotundu
Revolutie fiscala anuntata la Guvern:
Salariul minim brut pe economie creste la 1.900 de lei / Pensia minima creste la 640 lei, contributiile trec in sarcina angajatului iar impozitul pe venit scade la 10% / Scad contributiile pentru Pilonul II de pensii
Portugalia: Justitia acorda circumstante atenuante unui barbat care si-a batut cu bata sotia adultera,
in timp ce era tinuta de fostul amant / Judecatorii au evocat Biblia, unde femeile infidele erau ucise
Schimbare majora pentru firme din 2018:
Firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de 16% din profit - Guvern
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog