Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11274
De la 07 Ianuarie 2003
108547915

Aventuri de tot râsul, după o crâncenă beţie „culturală” comisă la Flămânzi

  • 3 May 2009, 23:00
Acum câteva zile am ajuns, purtat de interese jurnalistice, tocmai la Darabani, micuţul orăşel din nordul judeţului, prin care nu mai călcasem de câţiva anişori buni. Imediat ce mi-am terminat „meciul” cu reprezentanţii administraţiei publice locale, l-am sunat pe bunul meu amic din zonă, bibliotecarul Victor Teişanu (foto), cu care nu mai discutasem la o cafea de prin 2006.
Fost jurnalist de marcă la ziarul botoşănean „Clopotul” până prin 1989, gazetarul, aflat acum la aproape 60 de ani, vârstă ascunsă cu dibăcie în mustaţa arămie şi în pletele mai mult albe decât blonde, a abandonat viaţa tumultoasă a gazetăriei, retrăgându-se anonim, pentru a crea literatură, în liniştea biroului personal, în faţa carneţelului şi a clasicei maşini de scris Remington, la care nu va renunţa niciodată în favoarea obositorului calculator.
Calm şi pragmatic precum ardelenii, de nici n-ai zice că în spatele fizionomiei sale flegmatice se ascunde un fost jurnalist, ba încă unul incisiv, Victor Teişanu mi-a oferit, fără prea multă ceremonie, cel de-al şaselea volum de versuri, „Arta îndoielii”, apărut, la finele anului trecut, la prestigioasa editură ieşeană Timpul. „Colegului meu, admirând în egală măsură gazetarul neostoit şi prietenul statornic, această carte despre îndoială şi speranţă”, aşa este formulat autograful său, şi zău dacă nu-mi place! La fel cum îmi place şi omul, pe care-l cunosc de aproape un deceniu, din perioada în care eram colegi la Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi. Sportiv până în măduva oaselor, din „meniul” său zilnic nelipsind crosul, căruia cei mai americanizaţi îi spun jogging, Victor Teişanu îşi păstrează neclintit tabieturile, servitul cafelei de dimineaţă, fix la ora 8:30, chiar la începutul programului oficial de muncă, devenind, de zeci de ani, un ritual care nu a putut fi „abolit” de nici unul dintre numeroşii şefi pe care i-a avut.
Primit la scurt timp după apariţia ultimei cărţi în Uniunea Scriitorilor din România, darabăneanul se pregăteşte să finalizeze următorul volum, un mixtum compositum cu cele mai reuşite poezii ale sale din cele şase volume deja publicate, o carte care, după părerea sa, completează mirajul cifrei şapte, obligatorie după opinia sa, în definirea şi împlinirea unui scriitor care cu adevărat are ceva de spus. Inevitabil, la un moment dat a venit vorba şi despre Flămânzi, şi când am ajuns la acest subiect, scriitorului a început să zâmbească şi – instinctiv – privirea i-a alunecat peste podul palmelor. O să vedeţi imediat de ce.
„N-am mai fost de mult pe acolo, să fie vreo 25-30 de ani. Dar numele localităţii îmi aminteşte de o întâmplare teribilă, petrecută la un schimb de experienţă cultural. La invitaţia unui bun prieten, profesorul Mihai Palaghia, unul dintre puţinii localnici care, în acei ani, menţinea aprinsă flacăra culturii zonale, ne-am deplasat, după terminarea părţii oficiale, la o sindrofie unde flămânzenii, aflând cam ce fel de hram purtăm, noi gazetarii de oraş, au început să se înghesuie, care mai de care să ne servească cu un şpriţ. Adică pe mine şi pe „şoferul” meu, un băiat de ispravă, care mă transporta cu o veche …motocicletă cu ataş, prin tot judeţul. Ce a urmat, îmi amintesc foarte vag, cert este că atât eu cât şi conducătorul motocicletei, care n-a putut să scape sub nici o formă de „ospitalitatea” bahică locală, ne-am făcut criţă. Şi a venit şi momentul când, în miez de noapte, ne-am urcat pe motor şi am pornit spre Botoşani. Gonea pârâitoarea prin noapte, de se auzea cale de câţiva kilometri, iar ataşul sărea, călărind pietrele aruncate la întâmplare, căci pe atunci nici vorbă nu era pe acolo de asfalt. La un moment dat, din cauza băuturii, m-am aplecat peste ataş ceva mai tare şi chiar în acel moment, motocicleta a nimerit o groapă, sau naiba cine ştie ce, aruncându-mă peste „bord”. Nu ştiu cum am scăpat cu viaţă, m-am rostogolit de câteva ori şi-apoi m-am trezit sprijinindu-mă pe palme şi pe genunchi. Mâinile mele erau pline de zgârieturi, aveam zeci de pietricele încastrate în palme, şi mi-au trebuit săptămâni întregi să mă vindec. Partea ciudată a fost că motocicleta şi-a continuat drumul, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, lăsându-mă ca vai de capul meu, în mijlocul drumului, în plină noapte. „Şoferul” meu, era aşa de abţiguit, că nici măcar nu şi-a dat seama că nu mai avea „pasager”. Abia după vreo 10 kilometri a sesizat că nu mai sunt în ataş şi s-a întors din drum, să mă caute”, ne-a povestit, amuzat de vechea întâmplare, scriitorul Victor Teişanu.
Pentru care, numele localităţii Flămânzi, va fi asociat mereu in amintirea sa cu o beţie crâncenă, în care s-a servit coniac cu halba, dar şi cu un (astăzi) hazliu accident de circulaţie, în urma căruia s-a trezit hurducat în plină noapte pe un drum de provincie, pe care nici măcar ziua nu circulau mai mult de câteva maşini. (Gabi Gomboş)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căile justiţiei sunt mai încurcate decât ale Domnului
dacă ai bani, eşti bogat, judecătorii îţi vor da şi dreptate, chiar dacă nu ţi se cuvine
Comentariul comentariilor XLIX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Ciolan de porc cu cuişoare
Cum se poate ocupa un post vacant la ginecolog
Dacă sunteţi respectuos, puteţi face amor cu ea!
Românul şi amantele
Nu-i scăpaţi în stradă!
Ioan Rotundu
Frumuseţe pe muchie de cuţit
Mai organizat, mai improvizat, reînvie şi Ziua Tineretului
1 Mai „muncitoresc” între realitate, istorie şi nostalgie
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 4 Mai
Vor fenta profesorii ministerul Educaţiei, sau vor fi fentaţi?
Din nou OJPC aplică sancţiuni la secret
Scad salariile!
Tamara Ciofi revine la şefia DSP pusă pe fapte mari
Social-democraţii au pus de-o chermeză la Cabana Stejarul
Oraşul Botoşani va avea stemă… la toamnă
Ciofu vrea alţi şefi la conducerea spitalelor
Peste un milion de lei puşi la bătaie pentru cultură şi sport
Egner are insomnii de grija locatarilor de la bloc, în caz de cutremur
Curăţenie şi în mai
Unul plantează flori şi trei le rup!
Mici, bere, berbec la proţap, totul în culori portocalii
A născut pe drum, îmbrăcată în rochie de mireasă
Sed Lex îi susţine pe profesori, dar în stil japonez
Tezele cu subiect unic, obiect de luptă sindicală
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă