Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Editorial
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1743
De la 07 Ianuarie 2003
103402254
Aventuri la Salonul Millesime Oradea

Nobleţea blestemului de-a bea vin

  • Ioan Rotundu
  • 21 November 2021, 19:44
Săptămâna ce tocmai a trecut, echipa care realizează emisiunea tv Lumea lu’ Rotundu s-a deplasat la Oradea, unde am filmat mai multe reportaje. Norocul ne-a surâs şi de această dată, ca în multe alte rânduri, şi am făcut cunoştinţă cu inginerul dr. Dorin Popa, expert degustător de vinuri, preşedintele Asociaţiei Millesime, o asociaţie pentru cultura şi civilizaţia vinului care deţine Salonul Vinurilor într-un spaţiu istoric din interiorul Cetăţii Oradea.
Inginerul Dorin Popa, care predă şi un curs de viticultură la Universitatea Oradea – facultatea de horticultură s-a dovedit a fi un interlocutor extrem de deschis dialogului, dovedind o cultură despre viţa de vie şi a soiurilor de vinuri nobile demnă de invidiat. Cu Dorin Popa am înregistrat două reportaje pentru emisiunea Dinamica economiei, primul reportaj urmând a fi difuzat vineri, 26 noiembrie a.c., ora 18.30.
Vă invit să urmăriţi aceste reportaje pentru că veţi afla informaţii inedite despre cultura şi civilizaţia vinului. La finalul înregistrării, realizată în dimineaţa zilei de joi, 18 noiembrie a.c., Dorin Popa ne-a anunţat că seara va avea loc no degustare de vinuri italiene. Doi viticultori italieni şi-au exprimat dorinţa de a pătrunde cu vinurile lor pe piaţa românească iar pentru o mai certă siguranţă a afacerii au apelat la Asociaţia Millesime în vederea organizării unei degustări.
La astfel de degustări participă membrii asociaţiei, vreo 120, printre care şi Mugur Isărescu, preşedintele BNR, cu toţii recunoscuţi enologi de top.
Seara, la ora 18.00, elegantul Salon Millesime s-a umplut cu degustători, fiecare având în faţă listă a soiurilor de vinuri ce urmau să le deguste, urmând a da note pentru culoare, miros, gust, impresie generală.
Fiecare
Fiecare degustător avea în faţă un set de pahare de diferite forme, fiecare soi de vin urmând a fi turnat într-un pahar de o anumită formă. Italienii şi-au prezentat soiurile Ribolla Gialla Spumant Brut, ANT Spumant Brut, Pinot Grio, Bertrando sec, Pinus Nigra sec, Refosco dal Peduncolo Rosso sec, Ros de Muri sec şi Poppone sec.
La fiecare soi de vin s-a oferit câte o gustare care să se asocieze cu vinul din pahar. Rând pe rând au fost felii de pâine uscată muiate în ulei de măsline, tartine cu scoici umplute cu orez, cu peşte ansoa la vinurile albe şi tartine cu frunzuliţe de carne afumată la vinurile roşii.
Atmosfera a fost una destinsă, multă eleganţă în a-şi exprima aprecierile, fiecare şi-a notat punctajul pe fişa de apreciere iar inginerul dr. Dorin Popa, cu un vocabular profesional de enolog de invidiat a prezentat fiecare soi de vin cu propriile sale observaţii. Interesant a fost şi faptul că printre degustători s-au aflat şi multe femei care au degustat vinurile cot la cot cu bărbaţii, modul în care s-au manifestat demonstrând experienţă în domeniul degustării vinurilor.,
Întreg evenimentul a durat două ore şi s-a încheiat într-o atmosferă spirituală, dovadă că vinurile degustate au purces la dezlegarea limbilor.
Pentru noi a fost ceva de neuitat, fiind pentru prima oară participanţi la un astfel de eveniment despre care n-am auzit să fie organizat şi prin părţile noastre moldovene.
Iar ca o curiozitate, dar şi mândrie, potrivit spuselor inginerului dr. Dorin Popa, cele mai vechi vinuri păstrate în cramele din România este vinul de Cotnari din anul 1947.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 22 – 28.11.021
Bancul săptămânii: Simbolul iubirii
Ce posturi și-au revendicat PSD, PNL și UDMR în Parlament și la nivel local
Portofolii și oamenii cheie din noul Guvern
„Ghinion!” Dar pentru cine?
Ioan Rotundu
Cum la DIICOT Boto;ani s-a dosit un important denunţ privind contrabanda cu ţigări
Ioan Rotundu
Corupţia, relaxată, îşi bea cafeaua cu magistraţii corupţi (II)
Cum la DIICOT Boto;ani s-a dosit un important denunţ privind contrabanda cu ţigări
Lumea contrabandei cu ţigări este plină de pericole
Ioan Rotundu
IN ATENTIA CETATENILOR
RO 9+ Cât de lungă va fi viaţa Guvernului Ciucă?
Oradea – Salonul Millesime
Lumea lu Rotundu Cetatea Oradei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă