Inginerul Dorin Popa, care predă şi un curs de viticultură la Universitatea Oradea facultatea de horticultură s-a dovedit a fi un interlocutor extrem de deschis dialogului, dovedind o cultură despre viţa de vie şi a soiurilor de vinuri nobile demnă de invidiat. Cu Dorin Popa am înregistrat două reportaje pentru emisiunea Dinamica economiei, primul reportaj urmând a fi difuzat vineri, 26 noiembrie a.c., ora 18.30.
Vă invit să urmăriţi aceste reportaje pentru că veţi afla informaţii inedite despre cultura şi civilizaţia vinului. La finalul înregistrării, realizată în dimineaţa zilei de joi, 18 noiembrie a.c., Dorin Popa ne-a anunţat că seara va avea loc no degustare de vinuri italiene. Doi viticultori italieni şi-au exprimat dorinţa de a pătrunde cu vinurile lor pe piaţa românească iar pentru o mai certă siguranţă a afacerii au apelat la Asociaţia Millesime în vederea organizării unei degustări.
La astfel de degustări participă membrii asociaţiei, vreo 120, printre care şi Mugur Isărescu, preşedintele BNR, cu toţii recunoscuţi enologi de top.
Seara, la ora 18.00, elegantul Salon Millesime s-a umplut cu degustători, fiecare având în faţă listă a soiurilor de vinuri ce urmau să le deguste, urmând a da note pentru culoare, miros, gust, impresie generală.
Fiecare

Fiecare degustător avea în faţă un set de pahare de diferite forme, fiecare soi de vin urmând a fi turnat într-un pahar de o anumită formă. Italienii şi-au prezentat soiurile Ribolla Gialla Spumant Brut, ANT Spumant Brut, Pinot Grio, Bertrando sec, Pinus Nigra sec, Refosco dal Peduncolo Rosso sec, Ros de Muri sec şi Poppone sec.
La fiecare soi de vin s-a oferit câte o gustare care să se asocieze cu vinul din pahar. Rând pe rând au fost felii de pâine uscată muiate în ulei de măsline, tartine cu scoici umplute cu orez, cu peşte ansoa la vinurile albe şi tartine cu frunzuliţe de carne afumată la vinurile roşii.
Atmosfera a fost una destinsă, multă eleganţă în a-şi exprima aprecierile, fiecare şi-a notat punctajul pe fişa de apreciere iar inginerul dr. Dorin Popa, cu un vocabular profesional de enolog de invidiat a prezentat fiecare soi de vin cu propriile sale observaţii. Interesant a fost şi faptul că printre degustători s-au aflat şi multe femei care au degustat vinurile cot la cot cu bărbaţii, modul în care s-au manifestat demonstrând experienţă în domeniul degustării vinurilor.,
Întreg evenimentul a durat două ore şi s-a încheiat într-o atmosferă spirituală, dovadă că vinurile degustate au purces la dezlegarea limbilor.
Pentru noi a fost ceva de neuitat, fiind pentru prima oară participanţi la un astfel de eveniment despre care n-am auzit să fie organizat şi prin părţile noastre moldovene.
Iar ca o curiozitate, dar şi mândrie, potrivit spuselor inginerului dr. Dorin Popa, cele mai vechi vinuri păstrate în cramele din România este vinul de Cotnari din anul 1947.