Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23054
De la 07 Ianuarie 2003
122908703

Avocatul Poporului va avea rang si salariu de ministru si pensie de judecator CCR

  • 27 June 2017, 23:00
Senatorii au decis marti ca Avocatul Poporului va avea rang si indemnizatie de ministru si pensia egala cu a judecatorilor de la Curtea Constitionala. Proiectul de modificare a legii de organizare si functionare a institutiei Avocatului Poporului a fost votat cu 93 de voturi "pentru", 12 "impotriva" si 3 abtineri. USR a acuzat ca modificarea legislativa propusa de PSD reprezinta "o rasplata politica" data lui Victor Ciorbea, cel care in prezent ocupa functia de Avocat al Poporului.
Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a declarat in timpul dezbaterii din plen ca modificarea legii are rolul de a consolida statutul institutiei, in apararea drepturilor fundamentale. Pe de alta parte, senatorul USR Florin Presada a afirmat ca initiativa legislativa de modificare "nu are nicio legatura cu eficienta acestei institutii" si reprezinta "o rasplata politica data domnului Ciorbea". "Vorbim de o pensie speciala acordata Avocatului Poporului.
Este cazul sa spunem ca Avocatul Poporului, atunci cand s-a creat, a creat o imensa speranta pentru cetatenii tarii, insa domnul Ciorbea s-a dovedit o crunta dezamagire. De ce merita domnul Ciorbea o pensie speciala? Pentru rezistenta in fata statului de drept. Pana la urma aceasta s-a intamplat si avem ca dovada interventia domnului Ciorbea la Curtea Constitutionala din acest an, din ianuarie, cand a atacat acel articol din legea de functionare a guvernului care nu permite condamnatilor penal sa faca parte din Executiv. Peste cateva zile s-au 140.000 de semnaturi pentru demiterea domnului Ciorbea. In virtutea acestor semnaturi veniti domnule Ciorbea sa pledati pentru o pensie speciala astazi?", a afirmat Presada, in timpul dezbaterilor pe marginea proiectului.
In replica, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, a precizat ca pensia speciala nu este introdusa prin actualul proiect de lege, ci este prevazuta de legea in vigoare privind functionarea institutiei Avocatului Poporului.
"Nu este prevazuta acum o pensie speciala pentru Avocatul Poporului. Pensia speciala pentru Avocatul Poporului a fost introdusa in urma cu mai bine de 10 ani in timpul profesorului Muraru si nu exista nicio modificare privind statutul Avocatului Poporului in proiectul acesta de lege fata de proiectul in vigoare. Sunteti, din pacate, intr-o eroare", a spus Ciorbea in replina la acuzele senatorului USR.
Potrivit news.ro, actul normativ prevede faptul ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara a judecatorilor de la Curtea Constitutionala, iar daca in urma actualizarii rezulta o pensie de serviciu mai mica, Avocatul Poporului isi pastreaza pensia aflata in plata. La randul lor, adjunctii Avocatului Poporului sunt asimilati ca rang si salarizare secretarilor de stat si pot fi numiti pentru un mandat de 5 ani care poate fi reinnoit o singura data.
In ceea ce priveste pensia, adjunctii Avocatului Poporului beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din indemnizatia bruta avuta in ultima luna de activitate. Acestia se pot pensiona anticipat cu 5 ani, caz in care le scade pensia cu 1%. Totodata, noul act normativ prevede infiintarea, in cadrul institutiei Avocatului Poporului, a Mecanismului National de prevenire a torturii si a altor pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante in locurile de detentie. Mecanismul se organizeaza si functioneaza ca structura distincta de celelalte domenii de activitate ale Avocatului Poporului, cu autonomie functionala, operationala, financiara si de personal.
Initiativa legislativa de modificare a Legii nr. 35/1997 dateaza din 2016 si a fost propusa de fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, si colegul sau de partid Marian Neacsu.
Senatul este camera decizionala in cazul acestei propuneri legislative. Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa decida daca promulga legea sau o retrimite parlamentarilor pentru reexaminare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 28..66.2017
Bancul zilei: Judecata elevului
Romania a incalcat dreptul la libera exprimare ziaristei Feri Predescu,
in procesul in care a fost condamnata sa-i plateasca despagubiri fostului primar Radu Mazare
Niculae Badalau, despre premierul desemnat:
Rezerve legate de anvergura sa de a conduce un guvern
Un sindicat al politistilor anunta proteste la sediul PSD
Nicolicea: Probabil ca saptamana viitoare va fi o debatere publica in privinta proiectului de gratiere
Surse: Dorel Caprar ar putea fi noul ministru al Apararii Nationale
Tudorel Toader ramane ministru la Justitie
Nicolae Badalau: Peste sase luni va fi o noua evaluare;
nu vom tolera un guvern care sa nu duca la indeplinire programul de guvernare
Cum ar urma sa se schimbe structura guvernului
- ministerul Fondurilor Europene redevine minister plin, alte ministere se despart sau se unesc
Teorie in randul liderilor PSD: Tudose i-a fost impus premier lui Dragnea de catre Iohannis
Socoteala de acasă a lui Gânga nu s-a potrivit cu cea de la Bucureşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog