Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5098
De la 07 Ianuarie 2003
123149093
pnl

„Avocatul diavolului” şi apărătorii păcătosului Teodosie

  • Ioan Rotundu
  • 11 November 2016, 23:00
În fiecare vinei, la ora 13.15, la radio Europa FM se difuzează emisiunea „Avocatul diavolului”, realizată de doi jurnalişti de forţă cum sunt Vlad Petreanu şi Cristian Tudor Popescu.
Vinei, 11 noiembrie a.c., subiectul ales pentru a fi pus în dezbatere publică a fost legat de punerea sub control judiciar al arhiepiscopului de Tomis, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, acuzat de procurorii DNA pentru luare de mită, fals în declaraţii şi însuşire ilegală de fonduri europene.
De această dată Petreanu şi-a asumat rolul de avocat al lui Teodosie iar Cristian Tudor Popescu, cunoscut şi ca liber cugetător, a făcut-o pe diavolul, acuzându-l pe arhiepiscop de fărădelegile comise dar şi Biserica ortodoxă ca instituţie care s-a solidarizat cu păcătosul prin 30 de preoţi.
Întrebarea formulată pusă de Petreanu a fost „Dacă Biserica Ortodoxă se află sub asalt” de vreme ce Teodosie s-a prezentat joi la Poliţia din Constanţa însoţit de un alai format din 30 de preoţi. Apoi, reprezentanţii BOR n-au încercat să se disculpe de faptele arhiepiscopului care a declarat că pe el numai Biserica şi Dumnezeu are dreptul să-l judece şi nu justiţia omenească.
De la bun început cei intraţi în dialog direct au fost preoţii care au ocupat imediat toate liniile telefonice de contact cu studioul. Care mai de care dintre preoţii vorbitori au apărat interesele BOR şi pe Teodosie şi au încercat să mute discuţia de la infracţiunile descoperite şi cercetate de procurorii DNA Constanţa asupra modului în care unii români atacă nejustificat Biserica dând dovadă de necredinţă şi lipsă de respect pentru haina purtată de preoţi.
În prima parte a emisiunii mi-a făcut impresia că Petreanu şi Popescu s-au lăsat copleşiţi de asaltul preoţilor şi s-au lăsat abătuţi de la subiectul pus în discuţie, respectiv infracţiunile comise de Teodosie şi dacă prezenţa celor 30 de preoţi însoţitori a fost un act public de intimidare a organelor de justiţie.
A fost nevoie de o pauză publicitară pentru ca mersul dezbaterilor să ia o altă turnură. Au intrat în dialog doi preoţi cu o concepţie modernă despre ce ar trebui să facă slujitorii Bisericii faţă de creştini şi care au condamnat apucăturile infracţionale ale lui Teodosie împrumutate din lumea mireană
Un preot Bogdan din Râmnicu Vâlcea, a făcut o dezvăluire despre care numai auzisem că ar exista în sânul BOR. Reprezentanţi ai generaţiei noi de preoţi vor o schimbare a atitudinii Bisericii faţă de credincioşi aşa că au început să apară forme instituţionale paralele cu BOR. A mai spus Bogdan că lipsa de reformă din sânul Bisericii se explică prin faptul că în funcţiile cheie sunt preoţii bătrâni, tributari mentalităţii comuniste şi care au transformat Biserica într-o afacere prosperă. Sorin, specialist în viticultură în zona podgoriei Nazarcea a declarat că premierul Adrian Năstase i-a făcut cadou arhiepiscopului o mare suprafaţă din podgoria Nazarcea. Numai că viţa de vie a fost defrişată iar arhiepiscopul a declarat la APIA că este productivă încasând subvenţia europeană.
Tot din Constanţa, o creştină pensionară s-a arătat foarte revoltată pentru că preoţii, deşi sunt plătiţi de la bugetul de stat, pun preţ mare pe serviciile religioase prestate şi vând lumânările la preţuri exorbitante.
Ca o concluzie, făcând abstracţie de preoţii care au sărit în apărarea arhiepiscopului Teodosie şi a avariţiei Bisericii de a acumula averi patrimoniale şi financiare, preoţii cu o viziune progresistă asupra credinţei şi a religiei şi reprezentanţi ai lumii mirene au fost de acord că BOR trebuie să se reformeze, să se umanizeze şi să redevină cu adevărat un doctor al sufletului omenesc, să renunţe la averile personale uriaşe pe care preoţii le-au adunat prin mijloace hrăpăreţe şi să ajute pe credincioşii aflaţi la necaz nu numai cu vorba ci şi cu un ajutor concret, cum fac preoţii catolici.
Din păcate, aşa cum am mai afirmat, milioanele de creştini ortodocşi din România care dau pe la biserică din an în Paşti, care nu cunosc învăţăturile despre iubire ale lui Iisus Hristos, care dacă ajung pe la biserică nu înţeleg nimic din de citeşte preotul şi dascălul din cărţile sfinte, sunt foarte uşor de manipulat, mai ales în plan politic, preoţii de modă veche dar şi mulţi din generaţia nouă făcând casă bună cu anumite partide, în mod special cu PSD-ul.
Ori, este foarte important ca Biserica să se delimiteze de manifestările imorale ale clasei politice şi să-i facă pe creştini să înţeleagă să iubirea de aproapele şi solidaritatea sunt arme extrem de puternice cu care pot sancţiona comportamentul destrăbălat al politicienilor., fără a mai propovădui prin predicile lor un anumit partizanat politic.
În ce-l priveşte pe arhiepiscopul Teodosie, cel care a luat mită de la unii preoţi pentru a-i favoriza în raport cu alţii, care a confiscat salariile preoţilor, bani veniţi de la bugetul public, dându-le în contravaloare lumânări, care a declarat în fals ani la rând că deţine o podgorie care în realitate nu mai exista primind bani europeni, trebuie să răspundă în faţa legii aşa cum răspundem şi noi oamenii de rând. Pretenţia sa că fiind înalt prelat al BOR se supune numai judecăţii Bisericii şi lui Dumnezeu îl situează deasupra legilor mirene, ceea ce contravine Constituţiei României.
A comis potlogării, să fie condamnat şi să-şi ispăşească pedeapsa nu neapărat într-o închisoare obişnuită ci printr-o mănăstire izolată ca să aibă timp berechet de post şi rugăciune, dacă mai are un pic de credinţă în conştiinţa sa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Potenţa românului
Horoscopul zilei de 12.11.2016
De cer ar trebui votaţi cei care-l susţin pe Cioloş
Ioan Rotundu
Romanii Vlad Capusan si Zsolt Torok, primii alpinisti ajunsi pe varful himalayan Peak 5:
Vom putea sa ii dam nume si va fi unul romanesc
Un analist politic din Rusia afirma, pentru Moskovsky Komsomolets, ca Vladimir Putin ar putea sa se retraga,
din cauza unor probleme de sanatate / Stirea a fost stearsa in cateva ore
S.U.A.: Liber la cultivarea a doua soiuri de cartofi MG - webPR
China: Vanzarile au atins un record de peste 17 miliarde dolari in cea mai mare zi de cumparaturi online
Comisia Europeana: Romania va sari peste plafonul de deficit de 3%, in 2017,
din cauza cresterii salariilor bugetarilor si a reducerii unor taxe. Initiativele legislative din mediul electoral, cel mai mare risc
Dacian Ciolos a cerut ANPC sa faca un control la Ryanair
dupa ce nu a putut plati in lei produse vandute in avion
Fostul premier moldovean Vlad Filat ramane in inchisoare,
Curtea de Apel Chisinau mentine decizia primei instante de 9 ani de inchisoare
Cod portocaliu de ninsori si viscol in nordul Moldovei si in Carpatii
Meridionali, cod galben in restul tarii
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog