Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26486
De la 07 Ianuarie 2003
122912135

Azerii continuă construcţia unui proiect faraonic de "100 miliarde dolari"

  • 8 May 2013, 23:00
Desi cand s-a anuntat prima data, parea greu de crezut ca vor demara lucrarile, iata ca proiectul faraonic al unor afaceristi azeri este in plin santier si primele insule artificiale capata forma. Vorbim de un proiect de 100 miliarde dolari ce consta in crearea unui oras in care sa locuiasca un milion de oameni pe 41 de insule artificiale. In plus, se doreste realizarea unui circuit de Formula 1, dar si a celei mai inalte cladiri din lume, una care sa aiba peste 1.050 metri inaltime. Viabilitatea unui astfel de proiect este insa indoielnica.
Proeictul este ideea afaceristului Ibrahimov Ibrahim, sef al unui fond de investitii numit Avesta. El spune, intr-un interviu pentru BBC, ca dezvolta "cel mai mare proiect din lume", in valoare de 100 miliarde dolari. Se doreste crearea unui oras nou la 25 km de capitala Baku, un oras care va sta pe 41 de insule artificiale numite Khazar.
De unde vin banii? Ibrahimov spune ca nu de la Guvernul de la Baku "Nu trebuie sa avem noi 100 de miliarde, ci 4-5 miliarde pentru a construi proiectul si pentru a-l vinde apoi", spune seful grupului Avesta, mentionand ca el va pune aceste miliarde. Proiectul se refera practic la constructia unui nou oras unde sa locuiasca un milion de oameni, iar alti 600.000 sa vina zilnic acolo la lucru. Ibrahimov vrea si constructia a un milion de locuri de parcare. Numarul de un milion e mare, daca tinem cont ca tara are sub 9 milioane de locuitori.
Proiectul este faraonic fiindca prevede si constructia a 50 de zgarie-nori, dintre care unul ar trebui sa devina cea mai inalta cladire din lume, cu inaltimea de peste 1.050 de metri, costul ei estimat fiind de doua miliarde dolari.
Afaceristul spune ca vrea sa faca si pista de Formula 1, pe langa porturi de lux, terenuri de golf si spa-uri. Totul ar trebui sa fie gata intre 2020 si 2025.
Cine isi va permite insa sa cumpere sute de mii de locuinte intr-o tara unde salariile sunt de sub 300 de dolari/luna, iar alimentele sunt scumpe? "Vom vinde casele cu preturi de la 3.500 - 5.000 dolari (...) estimam ca vor locui aici 300.000 de straini", spune dezvoltatorul.
Vor fi 41 de insule cu 150 de poduri
BBC citeaza un analist azer care se declara socat de ambitia proiectului si de declaratiile legate de faptul ca nu sunt si bani publici implicati. Analistul spune ca proiectului ii lipseste latura rationala absolut necesara in orice proiect urias. In plus, in Azerbaidjan aproape ca nu exista sector privat, iar sectorul energetic care a adus bani in tara, este contrtolat in totalitate de autoritarul presedinte Ilham Aliyev si apropiatii sai.
Ramane de vazut insa daca proiectul va fi terminat si daca nu cumva se va micsora mult pe masura ce se apropie de final...
Azerbaidjanul, tara considerata de unii ca fiind in estul Europei, iar de altii ca fiind in vestul Asiei, s-a dezvoltat enorm in ultimii 10 ani datorita rezervelor de petrol si gaze si datorita conductelor prin care aceste resurse merg spre Turcia. Tara e cunoscuta pentru conflictul cu Armenia pe tema regiunii Nagorno-Karabah dar si pentru ca in 2012 a organizat Eurovisionul, prilej de mandrie nationala imensa, dar si de mediatizare negativa pe plan international dupa ce o serie de blocuri de locuinte au fost daramate pentru a se face loc salii unde s-a tinut concursul.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soluţie sexuală
Raportul FreeEx: Presa din România în 2012 - mai politizată ca oricând
Victor Ponta: Băieţii deştepţi din energie nu au murit, ci s-au transformat
Tudor Chiuariu îl contrazice din nou pe Victor Ponta
Voiculescu adus cu mandat la Tribunalul Bucureşti
Un an de guvernare USL a însemnat un regres de câţiva ani pentru învăţământul românesc
Blaga a prezentat "Cartea neagră a guvernării USL"
Beneficiile expunerii la soare ar putea fi mai importante decât riscurile
Botoşani: Primarul Portariuc a declanşat război total liberalilor
Ioan Rotundu
Profesorul istoric Ionel Bejenaru a trecut la Orientul Etern
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog