Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
78
De la 07 Ianuarie 2003
122885727

Azi, 20 martie, românii din Covasna, Harghita şi Mures
se adună să-şi plângă soarta

  • 19 March 2010, 23:00
Pe fondul unei solidaritati fara precedent a romanilor din intreaga lume cu ei, romanii din Covasna, Harghita si Mures se intalnesc maine la Toplita pentru a trage un semnal de alarma asupra iresponsabilitatii clasei politice romanesti, care uita de ei, lasandu-i prada politicii agresive a partidelor maghiare si secuiesti, transmite Romanian Global News.
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş organizeaza sambata, 20 martie 2010 o adunare reprezentativa a romanilor la Topliţa pentru a atrage atenia autoritatilor asupra pericolului enclavizarii pe criterii etnice a judetelor Covasna, Harghita si Mures, asa cum se doreste in proiectul legii descentralizarii de catre UDMR, transmite Romanian Global News.
Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita şi Mureş doreste sa atraga atentia opiniei publice ca in aceste trei judete traiesc peste 400.000 de români, urmasii celor care, secole de-a rândul, au înfruntat „cele mai crâncene mijloace cu scopul de a fi desfiintati şi maghiarizati", cum a afirmat cel ce a fost întâiul Patriarh al României, Miron Cristea.
„Asemenea mijloace, sub o altă formă, sunt folosite şi astăzi împotriva identităţii şi dăinuirii noastre. Iar acestea se petrec după mai bine de nouă decenii de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, când Transilvana noastră străbună s-a unit cu România", spun organizatorii in scrisoarea-apel trimisa presei.
„Aşa cum a hotărât Adunarea reprezentanţilor românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, din 28 octombrie 2006 de la Izvorul Mureşului, şi de această dată, dorim să ne exprimăm îngrijorarea pentru continuarea acţiunilor anticonstituţionale ale liderilor politici şi civici maghiari, ce urmăresc enclavizarea acestei zone, prin înfăptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului "ţinut secuiesc", şi să solicităm autorităţilor statului:
Parlamentului României, Preşedinţiei, Guvernului, precum şi întregii societăţi româneşti, Patriarhiei, Academiei, mass-mediei, societăţii civile - să ia atitudine şi să-şi exprime, public şi neechivoc, o poziţie tranşantă referitor la acţiunile iredentiste, revizioniste şi separatiste ale liderilor maghiari, care atentează făţiş la unitatea şi suveranitatea statului şi naţiunii române.
Prin glasul autorizat al reprezentanţilor românilor din cele trei judeţe, dorim să tragem un nou semnal izvorât din îngrijorarea românilor aici trăitori şi direct afectaţi, faţă de recenta adoptare tacită, în Senatul României, a legii promovate de UDMR cu privire la regionalizarea României, lege prin care se doreşte refacerea formulei staliniste, de tristă amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, şi a regiunii de nord - est a Transilvaniei ruptă din trupul ţării, prin Dictatul de la Viena, de repunerea pe tapet a adoptării în Camera Deputaţilor a proiectului de Lege privind statutul minorităţilor naţionale, prin care se urmăreşte legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice, de sforţările pentru proclamarea limbii maghiare ca limbă oficială în aşa - zisul "ţinut secuiesc" şi apoi în toată Transilvania, şi nu în ultimul rând, de continuarea acţiunilor de discriminare a românilor din Arcul Intracarpatic.
Vom cere ca în perspectiva reîmpărţirii administrativ - teritoriale a ţării, în configurarea viitoarelor unităţi administrativ-teritoriale să nu prevaleze criteriul etnic, care s-a dovedit generator de disfuncţionalităţi, discriminări şi subdezvoltare. Vom cere răspicat să fie respectat statutul limbii române ca limbă oficială în activitatea instituţiilor administraţiei publice locale. Vom reînnoi propunerile noastre de stabilire prin lege a unor garanţii în procesul de descentralizare, care să evite abuzurile şi discriminările românilor numeric minoritari de către autorităţile locale, precum şi cele privind asigurarea cadrului legal de reprezentare a populaţiei româneşti din zonă, în structurile decizionale legislative şi administrative locale şi centrale.
Îi vom chema din nou pe concetăţenii de etnie maghiară la conlucrare, considerând că singura soluţie de convieţuire este buna înţelegere, bazată pe respectul reciproc, în spiritul valorilor creştine şi europene, şi nu separatismul şi enclavizarea. România a dovedit că este şi rămâne patria comună a tuturor fiilor ei, pe care îi ocroteşte deopotrivă, indiferent de etnia, naţionalitatea ori confesiunea lor, modelul interetnic românesc fiind apreciat pe plan internaţional.
Le vom reaminti tuturor românilor că toate aceste probleme cu care ne confruntăm aici, nu sunt doar ale românilor din aceste judeţe, ci ele vizează fiinţa naţională şi reprezintă o problemă vitală a întregii ţări, a cărei rezolvare presupune exprimarea solidarităţii tuturor românilor, din ţară şi din străinătate", se mai precizeaza in materialul citat.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bucătăria Jurnalul: Sarmale in vas de lut
Bancul zilei: Engleza lui Iliescu
Horoscop
Urecheala europeană
Tema-i falsă, domnule prefect!
Îşi poartă copilul de 2 ani la cerşit prin toată ţara
Rezultatele controlului vor fi duse la Ministerul Sănătăţii
Consultaţiile medicale se vor acorda cu ochii pe ceas
Spitalul internează, CAS nu decontează iar furnizorii oftează… după bani
Primarii de la Vorona şi Tudora au blocat vânzarea cabinetelor medicale
instanţa de judecată va stabili de partea cui este dreptatea
Acţiune a poliţiştilor rutieri în municipiile şi oraşele din judeţ
pe linia combaterii indisciplinei manifestate în trafic de către pietoni
Mii de ţigarete confiscate de la cetăţeni moldoveni
Apă caldă non-stop de la Termica
Prefectul Roman va demasca evaziunea făcută de către samsarii de animale
O altfel de Mioriţă
3 în 1 monden: vedeta, ziua şi ştirea
Ce se întâmplă, doctore?
CFR, pe ultimul loc în Europa şi în pragul falimentului
Invitaţie la Festivalul păpzşarilor
3 în 1 …de la Poliţia Flămânzi
Festivalului Judeţean de Creaţie şi Interpretare “Micii păpuşari”
EDIŢIA a II-a , 20 martie 2010 , ora 10,
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog