Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5582
De la 07 Ianuarie 2003
88819213

BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara la 2%

  • 8 January 2018, 23:00
BNR a majorat luni, in prima sedinta a Consiliului de Administratie din acest an rata dobanzii cheie, la 2%, in linie cu asteptarile majoritatii economistilor. Dupa aproape 1000 de zile (977 zile, mai exact) in care BNR a stat cu dobanda de politica monetara la 1,75%, membrii Consiliului de Administratie au votat recomandarile celor 10 membri ai Comitetului de politica monetara de a urca dobanda cheie la 2% pe fondul cresterii peste asteptari a inflatiei. Nivelul dobanzii cheie este importanta in principal pentru bancile comerciale (care se imprumuta de la BNR la nivelul dobanzii cheie), cat si pentru investitorii straini care cauta tari in care dobanzile sunt cat mai ridicate pentru a-si fructifica banii la randamente cat mai mari.
De asemenea, decizia de luni a BNR mai include:
Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018; Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Din cauza cresterii inflatiei (pe fondul unei politici fiscale confuze), decizia era asa cum spuneam, de asteptat. "Daca dobanda de politica monetara ramane mult in urma inflatiei, apare presiune pe curs, banca centrala va trebui atunci sa intervina vanzand valuta si scotand astfel lei din piata, iar dobanda va ajunge oricum sa creasca in aceste conditii. Diferenta este ca, in cazul unei lipse de reactie imediata la cresterea inflatiei se creaza volatilitate in piata din cauza lipsei de incredere a pietelor, iar exemplul Turciei arata, din nou, ca este mult mai mare costul recastigarii increderii. Daca, insa, BNR reactioneaza si comunica pietei ca vede ca fiind doar temporara aceasta crestere a inflatiei, impactul pe randamentul titlurilor de stat va exista, dar va fi limitat. Daca nu reactioneaza, volatilitatea anticipata de piata va dice mult in sus randamentele titlurilor de stat.
O banca centrala care reactioneaza la timp prin majorarea dobanzii la cresterea inflatiei reduce costurile pentru intreaga economie diminuand volatilitatea, costurile imprumuturilor pe termen lung, iar in final si dobanzile", a explicat recent Dan Bucsa, economist-sef in cadrul Unicredit. In opinia sa, BNR pleaca acum dintr-o pozitie mult mai buna decat dupa criza financiara, data fiind perioada lunga cu inflatie redusa si increderea mult mai mare de care se bucura.
Bucsa este de parere ca, in momentul de fata, pentru Romania este mai important stabilitatea dobanzii decat cea a cursului de schimb, desi, traditional, BNR s-a ingrijit mai ales de curs, in conditiile in care multi ani romanii s-au imprumutat preponderant in valuta. Lucrurile s-au schimbat, insa, intre timp. Impactul asupra serviciului datoriei este mult mai mare daca se majoreaza dobanda, decat in cazul unei deprecieri a leului, insa, datorita cresterii inflatiei, s-ar putea sa fie nevoie temporar de majorari de dobanda.
Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. Actualmente, acestea sunt operatiunile repo pe termen de o saptamana, derulate prin licitatie la rata fixa de dobanda.
Ratele dobanzilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BNR (facilitatea de depozit si facilitatea de credit) formeaza un coridor simetric in raport cu rata dobanzii de politica monetara.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O doctorita de la camera de garda a spitalului orasenesc Baicoi a fost filmata
de ruda unui pacient in timp de refuza internarea acestuia. Mai mult, intr-un acces de furie, medicul a rupt fisa bolnavului, informeaza Digi 24.
Clădire istorică transformată în ladă de gunoi
Cartea lui Ioan Rotundu, fără de care nu se va putea scrie istoria corectă a judeţului Botoşani
Bancul zilei: Statistică paradoxală
Horoscopul zilei de 9.01.2018
Dar cu obsedatul sexual Gorgan cum rămâne?
Ioan Rotundu
Liviu Dragnea spune ca il sustine in continuare pe Tudose
si ca nu se impune un congres extraordinar al PSD
Vremea in urmatoarele doua saptamani
Au aparut Normele la legea care obliga comerciantii sa se doteze cu cititoare de carduri.
Vezi in text o sinteza atat a noilor modificari, cat si a celor existente.
Ludovic Orban: Respingem solicitarile UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc
La presiunea furnizorilor, ANRE scumpeste gazele cu peste 8% pentru consumatorii casnici,
chiar daca actualele tarife erau valabile pana la sfarsitul lui martie
O scoala britanica apeleaza la filosofi greci
pentru a-i invata pe elevi sa identifice "stirile false"
Trimis in judecata pentru o mita de 23 mil. lei.
Marin Anton, fost deputat PNL si secretar de stat la Transporturi, acuzat ca a luat bani de la firma care a facut noul terminal din Otopeni
Secretarii de stat - motiv de tensiuni intre Liviu Dragnea si mai multi baroni din PSD
Conducere colectiva in PSD cu 5-6 lideri locali in locul lui Dragnea
Comunicat de pres㠖 Memorialul Ipoteşti
Ce ascunde dosarul de abandon familial al amantului Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Ce ascunde dosarul de abandon familial al amantului Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă