Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1813
De la 07 Ianuarie 2003
83775218

BNR atrage atentia asupra aparitiei unui risc nou,

  • deocamdata redus ca intensitate: cel al vitezei de crestere a preturilor imobiliare
  • 25 May 2017, 23:00
Economia Romaniei se confrunta cu un un nou risc, cel al accelerarii preturilor din domeniul imobiliar, in conditiile in care cresterea peste potential duce la acumularea de tesiuni si la largirea deficitelor, potrivit datelor raportului asupra stabilitatii financiare, prezentat joi de viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Liviu Voinea. E drept, aceste riscuri nu inseamna ca ele se vor produce, a tinut sa precizeze in debutul conferintei de joi Guvernatorul Isarescu. "Este de datoria noastra sa urmarim aceste riscuri si sa le comunicam. Asta contribuie la diminuarea riscului, nu inseamna ca acesta trebuie sa se si materializeze", a afirmat Isarescu.
Intrebat daca , in cazul intensificarii preturilor imobiliare, BNR va interveni pentru a frana eventuale excese, viceGuvernatorul Voinea a spus ca deocamdata nu e cazul sa se intervina cu masuri macroprudentiale, dar sigur, BNR are acest tip de instrumente la indemana. "Cresterea economica nu este determinata de creditare in ansamblu. Nu e nici lipsita de creditare, dar nu e determinata de ea. De aceea, eventuale masuri de politica monetara, care au oricum o intarziere in timp pana la care isi produc efectele, s-ar putea sa nu aiba un efect ridicat. Deocamdata noi am sesizat acest risc care e usor peste nivelul prag calculata dupa metologia Comisiei Europene", a mai spus Voinea.
Preturile apartamentelor din marile orase din Romania au crescut cu 1,2% in aprilie, comparativ cu luna precedenta, in timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arata datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. In Romania exista deja patru orase unde pretul mediu pe metrul patrat costa peste 1.000 de euro: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta.
Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei romanesti este cel de reducere a increderii investitorilor in economiile emergente, dar acesta s-a diminuat in ultimele luni.
"In raportul actual veti vedea ca riscul privind riscul de instabilitate se mentine, nu se va diminua usor, pentru ca ramane aici in mintea oamenilor. Cand te aventurezi in asemenea modificari legislative care privesc bazele juridice stabilite in urma cu mii de ani, sa spun asa, nu exagerez, de catre romani, bineinteles ca publicul mentine o anumita impreviziune, ca sa folosesc cuvantul. Nu stim ce se va intampla in Romania in urmatoarea perioada, deci de aceea noi am pastrat acest risc, dar l-am trecut la categoria risc moderat si in descrestere", a mai spus joi, Isarescu.
Acesta a precizat ca BNR a avertizat anul trecut asupra acestui risc, facand referire la Legea darii in plata si la Legea privind conversia creditelor luate in franci, dar ca in prezent riscurile sunt diminuate.
"Anul trecut, noi am avertizat in acest Raport privind stabilitatea financiara asupra unui risc sistemic sever. In acest raport veti vedea ca s-a trecut in mod special: Romania nu este in fata unui risc sistemic sever in domeniul financiar. Anul trecut am considerat ca avem si acela a fost incertitudinea legislativa rezultata din cele doua proiecte de lege care interveneau in contractele de credit ipotecare. Ulterior, in urma discutiilor, inclusiv cu reprezentantii Bancii Nationale, in intelepciunea sa legiutorul roman, Parlamentul, a introdus, a modificat proiectul initial, a introdus niste limite privind accesul la Legea darii in plata, iar ulterior, Curtea Constitutionala a redus si mai mult aceste riscuri prin referire la un principiu care era in Codul Civil, nu a trebuit sa dam drumul la o lege care sa intre in conflict cu ceea ce deja prevedea Codul Civil, e vorba de principiul impreviziunii, in cazul Legii darii in plata si prin declararea drept neconstitutionala a Legii privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric. Toate acestea au dus la diminuarea riscului", a conchis Guvernatorul.
Agentia de stirti HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


FMI: "Incurajam" Romania sa mentina ritmul luptei anti-coruptie
Crestere prognozata la 4,2% din PIB / Care sunt principalele riscuri pentru economie
Tavanul scolii 141 s-a prabusit. Inspectoratul Scolar Bucuresti:
Nimeni nu era in scoala. Faptul ca ar fi fost patru fete prinse in clasa a fost o speculatie
Romania Libera: Primaria Capitalei, acuzata de mai multe licee ca ar fi interzis Parada Absolventilor
Primaria Capitalei nu a autorizat in acest an traditionala an Parada
Prima racheta facuta la imprimanta 3D, lansata in spatiu
Ministrul de Interne cere demisia sefului Serviciului Control din Politia de Frontiera,
dupa aparitia unei fotografii in care apare ingenunchiat in fata mai multor chestori
De ce Melania Trump si-a acoperit capul la Vatican,
dar nu si in Arabia Saudita?
Horoscopul zilei de 26.05.2017
Banul zilei: Interpretare tendenţioasă
TPrefectul Şlincu părtaş la un şir lung de ilegalităţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă