Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17824
De la 07 Ianuarie 2003
79920002

BNS cere Ministerului de Finante sa explice public decizia de a transfera in sarcina salariatilor povara asistentei medicale

  • 27 October 2017, 23:00
pentru someri, pensionari, asistati sociali, personal monahal sau detinuti Blocul National Sindical (BNS), una dintre cele mai mari confederatii sindicale din tara, atrage atentia ca, prin proiectul de modificare a Codului Fiscal propus de Ministerul Finantelor, de la 1 ianuarie 2018 salariatii vor deveni singurii contributori ai sistemului de asigurari de sanatate, astfel ca ei vor fi cei ce vor trebui sa suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, someri, asistati sociali, personal monahal, detinuti, etc.
"Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri in consultare publica, Ministerul Finantelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurari de sanatate. Ca urmare, incepand de la 1 ianuarie 2018: pensionarii, somerii, persoanele asistate social, persoanele aflate in concediu medical, persoanele aflate in concediu de crestere copil, personalul monahal, persoanele aflate in detentie sau strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, vor beneficia cu titlu gratuit de servicii medicale, toti fiind asigurati ai sistemului public de sanatate, fara obligatia de plata a contributiei de sanatate. Pentru ei, serviciile medicale vor fi decontate de salariati!", afirma BNS intr-un comunicat difuzat vineri.
BNS explica faptul ca, in prezent, conform art 153, alin (1), lit. h) - o) din Codul Fiscal, o serie de institutii publice sunt contribuabili ai sistemului public de asigurari de sanatate, pentru persoanele ce beneficiaza de diverse prestatii sau indemnizatii asigurate de institutiile in cauza, respectiv:
pentru someri - plata contributiei pentru asigurari de sanatate este asigurata de catre ANOFM, din fondul de somaj;
pentru pensionari, dar si pentru cei aflati in concediu medical, ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala - plata contributiei pentru asigurari de sanatate este asigurata de catre CNPP, din bugetul asigurarilor sociale; pentru persoanele asistate social - plata contributiei pentru asigurari de sanatate este asigurata de catre ANPIS, din bugetul de stat;
pentru personalul monahal - plata contributiei de asigurari de sanatate este asigurata de catre Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul de stat; pentru persoanele aflate in penitenciare - plata contributiilor de asigurari de sanatate este asigurata de catre Ministerul Justitiei, din bugetul de stat. "In 2017, pentru 9 luni, suma contributiilor platite de institutiile publice mai sus mentionate, pentru aceste categorii de persoane, a fost de 574 milioane lei. Majorarea pensiilor ar fi ridicat considerabil aceasta suma", arata BNS.
In acest context, Blocul Sindical semnaleaza ca, "de la 1 ianuarie 2018, Ministerul Finantelor Publice propune ca nici una din institutiile mai sus mentionate sa nu mai asigure contributiile de sanatate pentru persoanele pe care le asista.
Ca urmare, incepand de la 1 ianuarie 2018:
- pensionarii,
- somerii,
- persoanele asistate social,
- persoanele aflate in concediu medical,
- persoanele aflate in concediu de crestere copil,
- personalul monahal,
- persoanele private de libertate,
- strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii,
vor beneficia cu titlu gratuit de servicii medicale, toti fiind asigurati ai sistemului public de sanatate, fara obligatia de plata a contributiei de sanatate. Pentru ei, serviciile medicale vor fi decontate de salariati!".
"Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 salariatii vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurari de sanatate, ei vor fi cei ce vor trebui sa suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, someri, asistati sociali, personal monahal, detinuti, etc.", arata sursa citata.
Conform confederatiei sindicale," nu numai ca Guvernul a eliberat angajatorul de toata responsabilitatea finantarii colective a sistemului de securitate sociala, acum statul s-a eliberat pe el insusi de obligatiile sociale, a considerat ca e prea mult. Si atunci, le-a transferat cuiva care are prea putina forta pentru a reactiona fata de astfel de decizii".
"Probabil in perioada urmatoare vom primi de la Ministerul Sanatatii Publice completarea acestui "cadou", lista prestatiilor medicale ce nu vor mai fi acoperite de asigurarea medicala", mai afirma BNS.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Orban: Respingem aberatiile fiscale prezentate de ministrul Finantelor.
Vom sesiza Avocatul Poporului pentru atacarea la Curtea Constitutionala
Dan Diaconescu obtine o prima decizie in instanta de liberare conditionata din inchisoare
Chitoiu (ALDE): Toate institutiile publice au un numar supradimensionat de personal;
exista spatiu pentru reduceri/ Proiectele mari de investitii - autostrazi, linii CFR - finantate prin parteneriate cu bancile de investitii
Viktor Orban cere serviciilor sale secrete sa dezvaluie reteaua prin care "imperiul" lui George Soros loveste in Ungaria
Guvernul Republicii Moldova a scos la vanzare compania care detine gazoductul Iasi-Ungheni
Influent ziar polonez: Visegrad abia mai exista,
Cehia si Slovacia au tradat in chestiunea lucratorilor detasati, Ungaria a tradat in probleme de securitate
Parlamentul Cataloniei a votat independenta fata de Spania
\Senatul spaniol a votat, la scurt timp, ca Madridul sa preia controlul direct al regiunii
Horoscopul zilei de 28.10.2017
Bancul zilei: Din gândirea filozofică a lui Dalai Lama
Catrenul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: Veteranul şi autorităţile
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.10.2017
Un eveniment omagial politizat excesiv
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă