Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3574
De la 07 Ianuarie 2003
125247690

Bacon de casa

  • 4 November 2014, 23:00
Ingrediente: 2,5 – 3 kg. de fleica de porc sau piept de porc dezosat (carnea de pe burta animalului sau de la piept, cu straturi de carne si grasime) 1 lingura de piper boabe , 1 lingura de boabe de mustar , 1 lingurita de boabe de coriandru, 1 lingurita seminte de anason, 1 lingurita de chimen, 1 lingurita de ienibahar, 1 lingurita rasa de nucsoara razuita, chilli pudra sau 3-4 chilli uscati, dupa gust (daca nu va place foarte picant, renuntati), 1 lingura cu varf de, aprika dulce, de buna calitate, 1 lingura de usturoi granulat, 2 linguri de zahar, 1 lingura de sare, 1 lingurita de cimbru uscat, 1 lingurita de maghiran uscat, 2 linguri de sare grunjoasa. aschii de lemn de esenta tare (eu am folosit aschii de mar) pentru afumat.
Preparare:
1. Se alege carnea potrivita, cu o grosime de cel putin 5 cm. (5-8 cm.) si cu straturi de carne alternand cu grasimea. Daca se foloseste piept de porc, coastele trebuie indepartate (cereti asta macelarului). Carnea se poate lasa intr-o singura bucata mare sau se poate taia in doua bucati.
2. Amestecul de condimente este perfect echilibrat si aromat, pentru gusturile mele. Daca va displace unul dintre condimentele de pe lista ingredientelor sau nu aveti cum sa il procurati, puteti renunta la el fara probleme, sa nu fie vorba, insa, despre sare, piper sau usturoi. 3. Condimentele sub forma de seminte se macina sau se piseaza fin in mojar, apoi se amesteca totul, mai putin cele 2 linguri de sare grunjoasa.
4. Se pastreaza 2 linguri din amestecul de condimente intr-un recipient curat si uscat, bine inchis. Carnea se freaca energic cu sarea grunjoasa pe toata suprafata, apoi pune intr-o caserola incapatoare si se imbraca in amestecul de condimente, intr-un strat gros. Se acopera caserola cu capacul si se da la frigider pentru 3 zile, in fiecare zi intorcand bucatile de carne de pe o parte pe cealalta.
5. Continutul de sare si de zahar va face carnea sa elibereze apa, asa incat stratul de condimente va fi umed, in a 3-a zi.
6. Se spala carnea rapid sub jet de apa rece, indepartand complet stratul de condimente, apoi se freaca cu cele 2 linguri de condiment uscat pastrate si se aseaza pe o tava prevazuta cu gratar, asa incat sa nu se atinga de fundul tavii.
7. Aschiile de lemn se inmoaie in apa apoi se scurg. Se impart cate 2 pumni buni de aschii pe 3 folii duble din aluminiu, apoi se impacheteaza etans si se dau gauri cu un cutit in folie, pentru ca fumul sa aiba pe unde sa iasa.
8. Se aprinde focul la gratar si se aseaza un pachet cu aschii direct deasupra focului (daca aveti gratar cu carbuni, trageti tot jarul intr-o parte – nu va fi nevoie de mult jar de la inceput, pentru ca temperatura trebuie sa fie joasa – si asezati pachetul deasupra jarului.) 9. Cand pachetul incepe sa fumege se aseaza tava cu carnea pe gratar, lateral fata de foc (nu direct deasupra sursei de caldura) si se acopera gratarul cu un capac cat mai etans, asa incat fumul sa fie retinut pe cat posibil in interior. Daca aveti gratar cu carbuni, va trebui sa pregatiti jar separat si sa il adaugati cate putin, pe masura ce jarul din gratar se va stinge. Pachetul cu aschii se schimba o data la 1 ora, iar intregul proces de gatire/afumare a baconului dureaza 3 ore, la o temperatura de 150-160 de grade Celsius, in niciun caz nu mai mult, pentru ca nu dorim sa prajim carnea, ci sa o afumam.
10. Iata cum arata baconul la finalul celor 3 ore de afumare la 150 de grade Celsius:
11. Baconul afumat se aseaza pe o tava, se acopera cu un fund de lemn (sau o alta tava) iar deasupra se aseaza o greutate. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei apoi se da la frigider (cu tot cu greutatea de deasupra) timp de cateva ore. Dupa racire si presare, baconul se poate degusta. Se ambaleaza in hartie pergament si rezista la frigider timp de 2 saptamani.
Pofta buna!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nervozitatea poliţistului
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Iohannis este un lucru, eu sunt roman
Nu vreau sa mai primim ordine din afara tarii, noi stim mai bine in Romania
Kllaus Iohannis: Solicit candidatului Victor Ponta sa aiba curajul pentru o confruntare corecta
Guvernul se imprumuta de 1,1 miliarde lei de la Trezoreria Statului pentru plata beneficiarilor de fonduri europene
Arhiepiscopul Romanului si Bacaului a murit, cu cinci zile inainte sa implineasca 100 de ani
Noile aventuri ale baronului Ponthausen
C.V Tudor, dupa ce a anuntat ca il sprijina pe Ponta
Sa se termine cu arestarile astea abuzive / Arestarea lui Hrebenciuc, o rusine
Curtea Constitutionala: Abrogarea infractiunii "presiuni asupra justitiei", constitutionala
Curtea Constitutionala a amanat pentru 9 decembrie decizia privind articolul de incompatibilitate in baza caruia este judecat Klaus Iohannis
Daca Ponta va castiga alegerile, e de asteptat sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China
Comisia Europeana revizuieşte in jos prognoza de crestere pentru Romania
2% in anul 2014, din cauza scaderii investitiilor
Golanul politic
Ioan Rotundu
Noi motive ca Ponta să fie votat preşedinte
Ioan Rotundu
Accident de muncă la Mecanex
Primarii ACL din Botoșani: ,,Într-adevăr, duminică am pierdut o bătălie, dar nu războiul!”
Botoşani: Liberalul Coman se burzuluieşte împotriva şefului Ţurcanu
Autoritatile din Romania incalca dreptul la vot prin modul in care organizeaza sectiile de votare din diaspora
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog