Ingrediente: 2,5 3 kg. de fleica de porc sau piept de porc dezosat (carnea de pe burta animalului sau de la piept, cu straturi de carne si grasime) 1 lingura de piper boabe , 1 lingura de boabe de mustar , 1 lingurita de boabe de coriandru, 1 lingurita seminte de anason,
1 lingurita de chimen, 1 lingurita de ienibahar, 1 lingurita rasa de nucsoara razuita, chilli pudra sau 3-4 chilli uscati, dupa gust (daca nu va place foarte picant, renuntati), 1 lingura cu varf de, aprika dulce, de buna calitate, 1 lingura de usturoi granulat, 2 linguri de zahar, 1 lingura de sare,
1 lingurita de cimbru uscat, 1 lingurita de maghiran uscat, 2 linguri de sare grunjoasa. aschii de lemn de esenta tare (eu am folosit aschii de mar) pentru afumat.
Preparare:
1. Se alege carnea potrivita, cu o grosime de cel putin 5 cm. (5-8 cm.) si cu straturi de carne alternand cu grasimea. Daca se foloseste piept de porc, coastele trebuie indepartate (cereti asta macelarului). Carnea se poate lasa intr-o singura bucata mare sau se poate taia in doua bucati.
2. Amestecul de condimente este perfect echilibrat si aromat, pentru gusturile mele. Daca va displace unul dintre condimentele de pe lista ingredientelor sau nu aveti cum sa il procurati, puteti renunta la el fara probleme, sa nu fie vorba, insa, despre sare, piper sau usturoi.
3. Condimentele sub forma de seminte se macina sau se piseaza fin in mojar, apoi se amesteca totul, mai putin cele 2 linguri de sare grunjoasa.
4. Se pastreaza 2 linguri din amestecul de condimente intr-un recipient curat si uscat, bine inchis. Carnea se freaca energic cu sarea grunjoasa pe toata suprafata, apoi pune intr-o caserola incapatoare si se imbraca in amestecul de condimente, intr-un strat gros. Se acopera caserola cu capacul si se da la frigider pentru 3 zile, in fiecare zi intorcand bucatile de carne de pe o parte pe cealalta.
5. Continutul de sare si de zahar va face carnea sa elibereze apa, asa incat stratul de condimente va fi umed, in a 3-a zi.
6. Se spala carnea rapid sub jet de apa rece, indepartand complet stratul de condimente, apoi se freaca cu cele 2 linguri de condiment uscat pastrate si se aseaza pe o tava prevazuta cu gratar, asa incat sa nu se atinga de fundul tavii.
7. Aschiile de lemn se inmoaie in apa apoi se scurg. Se impart cate 2 pumni buni de aschii pe 3 folii duble din aluminiu, apoi se impacheteaza etans si se dau gauri cu un cutit in folie, pentru ca fumul sa aiba pe unde sa iasa.
8. Se aprinde focul la gratar si se aseaza un pachet cu aschii direct deasupra focului (daca aveti gratar cu carbuni, trageti tot jarul intr-o parte nu va fi nevoie de mult jar de la inceput, pentru ca temperatura trebuie sa fie joasa si asezati pachetul deasupra jarului.)
9. Cand pachetul incepe sa fumege se aseaza tava cu carnea pe gratar, lateral fata de foc (nu direct deasupra sursei de caldura) si se acopera gratarul cu un capac cat mai etans, asa incat fumul sa fie retinut pe cat posibil in interior. Daca aveti gratar cu carbuni, va trebui sa pregatiti jar separat si sa il adaugati cate putin, pe masura ce jarul din gratar se va stinge. Pachetul cu aschii se schimba o data la 1 ora, iar intregul proces de gatire/afumare a baconului dureaza 3 ore, la o temperatura de 150-160 de grade Celsius, in niciun caz nu mai mult, pentru ca nu dorim sa prajim carnea, ci sa o afumam.
10. Iata cum arata baconul la finalul celor 3 ore de afumare la 150 de grade Celsius:
11. Baconul afumat se aseaza pe o tava, se acopera cu un fund de lemn (sau o alta tava) iar deasupra se aseaza o greutate. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei apoi se da la frigider (cu tot cu greutatea de deasupra) timp de cateva ore. Dupa racire si presare, baconul se poate degusta. Se ambaleaza in hartie pergament si rezista la frigider timp de 2 saptamani.
Pofta buna!