Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22105
De la 07 Ianuarie 2003
122907754

"Băieţii deştepţi" din energie s-ar putea întoarce

  • 3 February 2014, 23:00
Furnizorii de energie electrica vor reintroducerea contractelor bilaterale directe pe termen lung. Solicitarea lor porneste chiar de la o declaratie a ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, care pare a fi in favoarea tranzactiilor pe termen lung si foarte lung. “Contractele pe termen lung de pe piaţa vânzării de energie, încheiate pe 5, 10 sau 15 ani, trebuie rediscutate , aşa cum procedează şi alte state europene", a spus in urma cu o saptamana Constantin Nita. Practic, se doreste incheierea contractelor bilaterale negociate direct negociate direct. Astfel, s-ar reveni la acele tranzactii extrem de controversate care au facut loc pe piata asa-numitilor "baieti destepti".
O incercare de modificare a legii energiei in sensul reintroducerii contractelor directe a mai avut loc si in 2012, in octombrie. Potrivit unui draft de proiect de Ordonanta de Urgenta de atunci, Guvernul dorea sa modifice legea in asa fel incat producatorii de energie sa nu mai fie obligati sa incheie contracte doar prin OPCOM (bursa energiei). Aceasta in conditiile in care vanzarea intr-un mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu a fost, de altfel, laitmotivul realizarii Legii energiei 123/2012. In cele din urma, s-a renuntat la acea modificare. Pana acum.
Trebuie mentionat ca in prezent se lucreaza oricum la modificarea legii astfel incat sa fie introduse o serie de prevederi in conformitate cu legislatia europeana. Astfel, este o buna ocazie sa fie modificat si in sensul eliminarii obligatiei privind incheierea contractelor prin intermediul bursei.
Reamintim ca Hidroelectrica a incercat in luna octombrie 2013 sa incheie un contract bilateral pe 4 ani chiar pe OPCOM, demers finalizat cu un proces penal. Daca o tranzactie pe 4 ani care ar fi urmat sa fie realizata prin intermediul bursei a ajuns un caz penal, ce garantii ar putea oferi contractele negociate direct in afara pietelor centralizate.
In opinia ministrului, trebuie reglementata situatia contractelor pe termen lung, "pentru că niciun investitor în energie nu va veni să pună miliarde de euro şi eu să îi spun: te duci din trei în trei luni şi vinzi energia pe bursă". Insa, in realitate si acum pot fi incheiate contracte pe termen lung pe pietele centralizate, in conditii de transparenta. In cazul Hidroelectrica, nu incheierea in sine a unui contract pe 4 ani a dus la proces penal, ci faptul ca s-a oferit spaga pentru realizarea unei tranzactii in conditii dezavantajoase pentru companie.
Furnizorii de energie si ministrul energiei gandesc la fel
Asociația Furnizorilor de Energie Electrica din România – AFEER s-a adresat ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță și președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, reiterând rugămintea de a fi de acord cu modificarea prevederilor Legii nr. 123/2012, în sensul reintroducerii posibilităţii încheierii contractelor bilaterale negociate direct pe piaţa angro de energie electrică de către participanţii la aceasta - producători şi furnizori de energie electrică, se arata intr-un comunicat al Asociatei. „Interzicerea contractelor bilaterale negociate direct situează producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi din pieţele europene.
Acest aspect discriminatoriu urmează să producă efecte negative semnificative în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene va deveni funcţională în 2014 piaţa internă de energie electrică”, a declarat Ion Lungu, președintele AFEER. Potrivit acestuia, faptul că nicio țară din Uniunea Europeană nu a considerat că o bursă poate substitui integral, fără consecinţe negative, tranzacţiile încheiate pe piaţa angro pe termen mediu şi lung prin negociere directă
AFEER mai precizeaza că migrarea tranzacţiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt (peste 30% din consumul intern sau 65% din piaţa liberă), observată în intervalul de timp de aproximativ un an şi jumătate de la aplicarea prevederilor Legii nr. 123/2012, conduce la distorsionarea preţului de referinţă pe piaţa angro, cu consecinţe negative asupra ofertării unui preţ corect pentru energia electrică furnizată consumatorilor.
Potrivit furnizorilor, pe termen mediu şi lung, aceasta va afecta ireversibil investiţiile în capacităţile de producere a energiei electrice, ridicând semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii în alimentarea cu energie electrică, la preţuri sustenabile, a consumatorilor din România. Și, nu în ultimul rând, garantarea unui preț stabil pe termen lung la consumatori este dificil de realizat, în condițiile date, mai arata AFEER.
Un alt aspect semnalat de AFEER este blocarea investiţiilor în sectorul energiei electrice, în mod special a segmentului de producere a energiei electrice. Dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, noi intraţi pe piaţă, nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor.
Totodată, o schemă de finanţare pe termen lung de tipul celei propuse pentru construirea grupurilor nucleare 3 şi 4 (furnizorilor de energie electrică ce au finanţat investiţia li se vor aloca cote din energie electrică ce urmează a fi livrată din aceste grupuri, aceştia urmând să o comercializeze liber pe piaţa de energie electrică) nu mai poate fi utilizată ca urmare a restricţiilor de contractare impuse de Legea nr. 123, argumentează AFEER.
“Înţelegem că, prin prevederile actuale privind tranzacţionarea energiei electrice numai prin intermediul pieţelor centralizate administrate de un unic operator de piaţă, s-a dorit să să fie înlăturate tranzacţiile realizate anterior de anumiţi producători din portofoliul statului. În opinia noastră, soluţia pentru eliminarea practicilor anticoncurenţiale este un management profesionist, adaptat unei pieţe concurenţiale”, a precizat președintele AFEER.
AFEER mai cere si o analiză a prețurilor din oferte pe PZU
AFEER a constatat, în perioada decembrie 2013 – prima jumatate a lunii ianuarie 2014, variații de prețuri din oferte extrem de mari de la o zi la alta, înregistrate pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), a precizat Laurențiu Urluescu, membru Comitet Director AFEER. "În opinia noastra, variațiile de prețuri nu au justificări atât în plan intern - luând în calcul temperaturile, precipitațiile, producția regenerabilă zilnică și disponibilitățile de grupuri publicate de Transelectrica, cât și internațional - având în vedere nivelul piețelor spot din regiune", a spus Urluescu.
AFEER s-a adresat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) solicitand o analiza detaliată privind funcționarea pieței de energie electrică din punctul de vedere al evolutiei preturilor din oferte.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Întrebare cu subînţeles
Puterea din Ucraina s-a spălat pe mâini şi a intrat în regim de boală
Petru Bogatu: Semnul că Tiraspolul pregăteşte o provocare primejdioasă
Ilie Sârbu: Referendumul pentru Constituţie va avea loc într-o singură zi
Crin Antonescu: Activitatea lui Niels Schnecker în calitate de consilier al meu va inceta
Adrian Năstase şi-a lăsat barbă şi citeşte cărţi poliţiste la închisoare
şi fiul său, Andrei, şi-a lăsat barbă, în semn de solidaritate
Plimbaţi-l pe Băsescu cu maşina pe A2, ca sunteţi cunoştinţe vechi
Crin Antonescu: Proiectul privind trecerea STS la MAI va fi depus la Camera Deputaţilor
Comisia Europeană: Problemele legale ale codurilor ridică dificultăţi suplimentare
sugerăm României să se asigure că sunt menţinute toate garanţiile pentru continuarea anchetelor imparţiale
Botoşani: Cine sunt autorii „terorii albe” care a cuprins nordul judeţului
Ovidiule, de-acum să ştii,
Tu baron n-ai cum să fii!
Ioan Rotundu
Victor Ponta l-a fentat pe preşedintele Băsescu şi va aplica acciza de la 1 aprilie
Facilităţi pentru persoanele care au credite la bănci şi un salariu maxim de 1610 lei lunar
rată redusă timp de doi ani, credit fiscal după această perioada efortul bugetar ar putea ajunge la 4 mld lei doar pentru 2014
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog