Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
13709
De la 07 Ianuarie 2003
69933176
Banca Mondiala:

Europa risca un episod similar prabusirii Lehman Brothers

  • 17 June 2012, 23:00
Presedintele in exercitiu al Bancii Mondiale, Robert Zoellick a avertizat intr-un interviu publicat in saptamanalul britanic The Observer ca Europa s-ar putea confrunta cu o situatie similara cu cea cauzata de falimentul Lehman Brothers in 2008, iar prabusirea monedei euro ar putea declansa o noua criza mondiala.
Zoellick a mai declarat ca ii va informa inainte pe participantii la summitul G20 de riscul unui colaps financiar in Europa, care ar avea consecinte dezastruoase pentru economiile tarilor dezvoltate. Falimentul Lehman Brothers a provocat un soc global care a dus la prabusirea intregului sistem financiar al planetei.
E drept, cauzele prabusirii Lehman Brothers apartin mai intai conducerii bancii, dar si FED (sistemul bancilor centrale americane), potrivit Raportului de ancheta elaborat ulterior.
Citeste aici intregul Raport privind Prabusirea Lehman Brothers Dintre concluziile Comisiei de abcheta cu privire la cauzele crizei, amintimS
Un exemplu de greseala a fost chiar FED care putea opri fluxul de credite ipotecare toxice prin stabilirea unor standarde prudentiale. Federal Reserve a fost abilitata sa faca acest lucru si nu a facut-o. Au existat esecuri dramatice a gestionarii riscurilor in cadrul multor institutii cu importanta sistemica financiare. Prea multe dintre aceste institutii au actionat imprudent, asumandu-si riscuri prea mari, cu capital prea putin, si prea dependente de finantarea pe termen scurt. A mai existat o combinatie de imprumuturi excesive, investitii riscante, si lipsa de transparenta.
Aceasta combinatie a pus sistemul financiar pe un curs in care nu aveau cum evita ciocnirea cu criza. De exemplu, in 2007, cinci banci de investitii majore-Bear Stearns, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley stateau prost la capitolul capital. Indatorarea lor depasea raportul de 40:1, adica pentru fiecare 40 de USD din active, nu aveau decat un dolar capital pentru a acoperi pierderile. In plus,o mare parte din imprumuturile lor au fost pe termen scurt (chiar overnight).
Putem concluziona guvernul nu a fost pregatit pentru criza si a raspuns inconsecvent, accentuand incertitudine si panica pe pietele financiare.
A existat o fractura sistemica in responsabilitatea si etica bancherilor. Integritatea pietelor noastre financiare si increderea publicului in aceste piete sunt esentiale pentru bunastarea economica a natiunii noastre.
Esecurile agentiilor de rating de credit au fost rotite esentiale in mecanismul de distrugere financiara. Cele trei agentii de rating au fost elemente-cheie ale colapsul financiar. Aceasta criza nu ar fi avut loc daca nu erau agentiile de rating.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Botoşani: Codaşi pe ţară privind nivelul salariilor
Botoşani: S-a finalizat controlul din ordin ministerial la Spitalul Judeţean
Aproape 600 de „muguri” ai artei populare felicitaţi de prefectul judeţului
Botoşănenii sunt chemaţi la distracţie din nou î
n foişorul din Parcul Mihai Eminescu
A fost retinut presupusul ucigas al preotului Tudor Marin. Motivul Presupusul
Elevii vor fi chestionaţi asupra formei de Bac agreată
Sunt tot mai mulţi pacienţii care îşi caută tratamente pe internet
Elevii ar putea să aibă, din anul şcolar viitor, cazier şcolar
Barack Obama, enervat de un reporter care il intrerupe in timpul unui discurs
Premierul Victor Ponta, in vizita privata in Polonia
Spania nu va aplica deocamdata recomandarile FMI care includ reduceri salariale
Horoscop
Bancul zilei: Supremaţia mirosurilor
Astăzi, Paul Secrieru va fi condus pe ultimul drum
Nu m-am muiat nicidecum!
Ioan Rotundu
Crima oribila din biserica din Focsani arata starea de degradare si de nesinguranta din societate
Botoşani: Prim vicepreşedintele PDLl internat de urgenţă
la Clinica de Neurochirurgie Iaşi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă