Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3183
De la 07 Ianuarie 2003
122888832

Banca Mondială: Creşterea economică a României va fi de 2,5% în acest an

  • 15 January 2014, 23:00
Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,5% a economiei Romaniei, similara cu cea estimata pentru 2013, indicatorul urmand sa accelereze usor anul viitor, la 2,7,%, potrivit Prognozei Economice Globale a institutiei financiare internationale, anunta Mediafax. Banca Mondiala a imbunatatit astfel estimarile pentru 2013 si 2014 in cazul Romaniei fata de editia de anul trecut a raportului, dar a redus cresterea economica previzionata pentru anul viitor.
Banca Mondiala anticipa anul trecut pentru Romania o crestere economica de 1,6% in 2013, 2,2% in 2014, respectiv 3% in 2015.
Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, marti, ca anul trecut cresterea economica a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea.
Economia a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna.
Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, fata de o prognoza initiala mai precauta, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul si institutiile financiare internationale anticipeaza o crestere de 2,1-2,2% a PIB.
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Banca Mondiala avertizeaza, in Prognoza Economica Mondiala pentru 2014, ca reducerea abrupta a programelor de lichiditate derulate de bancile centrale din statele dezvoltate ar putea genera socuri pentru economiile emergente, indeosebi in ceea ce priveste o posibila contractie puternica a fluxurilor de capital.
BM avertizeaza ca fluxurile de capital catre pietele emergente ar putea cobori cu pana la 80% intr-o astfel de situatie, afectand semnificativ cresterea economica si generand crize financiare in unele tari.
Astfel, statele cu economii emergente sunt vulnerabile la efectele adverse ale modificarilor de politica monetara adoptate de Rezerva Federala a SUA, considera economistii BM. Rezerva Federala, cea mai puternica banca centrala din lume, a anuntat in luna decembrie reducerea programului de stimulare monetara a economiei prin achizitia de obligatiuni de pe piata secundara, de la 85 miliarde de dolari pe luna la 75 miliarde de dolari pe luna, incepand din ianuarie. Oficialii bancii centrale americane au remarcat ca eficacitatea programului a scazut odata cu accelerea revenirii economice si cu scaderea somajului.
Majoritatea analistilor financiari anticipeaza ca programul va continua sa fie redus in acest an cu aproximativ 10 miliarde de dolari pe luna si va fi eliminat complet pana la finalul lui 2014. In vara anului trecut, dupa ce presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a anuntat ca programul de relaxare cantitativa avea sa fie redus in viitorul apropiat, a fost inregistrata o scadere semnificativa a fluxurilor de capital catre pietele emergente.
Banca Mondiala avertizeaza cu privire la riscul de repetare a acestei situatii insa la o scara mai larga, cu efecte concentrate in zona statelor cu venit mediu, piete financiare relativ bine dezvoltate si dezechilibre in economia interna.
Totusi, scenariul de baza al BM previzioneaza o ajustare calma, insotita de o reducere modesta a fluxurilor de capital catre pietele emergente.
Banca Mondiala a imbunatatit prognoza privind cresterea economica globala la 3,2% pentru acest an, fata de 2,4% in raportul din 2013, in principal datorita revenirii economiilor dezvoltate, cu o accelerare puternica a cresterii economice a SUA si evolutii pozitive, dar mai modeste, in zona euro si Japonia.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Congresul femeilor
Horoscopul zilei
Imagini de la ridicarea lui Nicuşor Constantinescu de către procurorii DNA
Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii
„Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea”
Poetul Andrei Dósa refuză premiul ICR: donaţi banii lui Hruşcă, fanfarelor, căluşarilor
Mihai Eminescu despre Basarabia: Cu un cuvânt, de la Rusia nu primim nimic
George Osborne somează UE să se reformeze, dacă vrea ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar
Directorul TVR Stelian Tănase cere ministrului Finanţelor majorare a taxei TV
Noi dezvăluiri despre programul de spionaj al NSA
Preşedintele CJ Constanţa este urmărit penal pentru 6 infracţiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice
prejudiciu: peste 5 milioane euro
Nicuşor Constantinescu, la ieşirea de la DNA: Am fost tratat ca un animal. DNA este o polţtie politică
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codului penal în "marţea neagră" sunt neconsţitutionale - unanimitate
Alegerile europarlamentare, simultan cu referendumul pentru modificarea Constituţiei
avantaje, riscuri şi costuri * exemple din alte ţări si observaţiile OSCE
Botoşani/Frumuşica: Cum un poliţist şi un procuror au măsluit o anchetă
Ioan Rotundu
Lovituri năucitoare
Ioan Rotundu
Procurorii fac ce vor în România, nu contează ca e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA
Cum sunt scoşi profesioniştii integri din Fisc şi Garda Financiară
Care sunt şefii de Consilii Judeţene urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog